Ispod Velikog Rujna očistili 8.000 kvadrata smeća

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Sanirano odlagalište Samograd usred Parka prirode
Sanacijom odlagališta Samograd iznad Starigrada, u Parku prirode Velebit uz planinski put za Veliko Rujno, osim unaprjeđenja okoliša na širem području lokacije zahvata osigurale su se i brojne društveno-ekonomske koristi te postigla zaštita tla, podzemnih voda, zdravlja ljudi, smanjenje zagađenja zraka i utjecaja na klimatske promjene, zaključila je dr. sc. Vedrana Lovinčić Milovanović iz zagrebačke tvrtke Maxicon d.o.o.
Velimir BRKIĆ
Podgorci sada lakše dišu

U povodu završetka sanacije komunalnog otpada na odlagalištu Samograd iznad Starigrada koje je okruženo »živim« velebitskim stijenama te se nalazi unutar je granica Parka prirode Velebit, jučer je u prostorima Općine Starigrad održana konferencija za medije
- S ljudske strane, teško je pojasniti koliko su ovakvi projekti važni, da smo došli do te razine razvoja u kojem Starigrad, ostale općine te gradovi pametno ulažu u zaštitu okoliša, kazao je Krste Ramić, načelnik ove podvelebitske općine koja administrativno graniči s Ličko-senjskom županijom.

Nestalo odlagalište iz srca Velebita

Sanacija odlagališta provedena je u Parku prirode Velebit uz planinski put za Veliko Rujno koje se nalazi u srcu Velebita i poznato je svetište Majke Božje ili Velike Gospe, te uz slikovite zaseoke Dokoze, Ercezi, Šimidrići, Donji Dolac, Dolac Županov, Mali Vaganac, na katastarskoj čestici k.č.br. 409/331, k.o. Starigrad, u vlasništvu Općine.
- Vrijednost projekta je 2,7 milijuna kuna plus troškovi plus petogodišnjeg monitoringa - praćenje emisija u okoliš, naglasio je Ramić.
Obuhvat zahvata sanacije odlagališta na padinama Velebita ukupne je površine 7.933 metara četvornih.
- Na odlagalištu na kojem se otpad ne odlaže od 1. srpnja 2012. godine bilo je oko 22.000 metara četvornih otpada te oko 4.000 metara četvornih kamenog materijala kojeg je Općina osigurala za provedbu sanacije odlagališta, navodi Ramić.
Projekt je realiziran u planiranim rokovima. Izvođač radova bio je G.T. Trade d.o.o. iz Splita. Stručni nadzor i koordinator zaštite na radu vršila je tvrtka Konus d.o.o. iz Zadra, projektantski nadzor PanGeo Projekt d.o.o. iz Zagreba, a pružanje usluga tehničke pomoći za upravljanja projektom te promidžbe i vidljivosti projekta Maxicon d.o.o. iz Zagreba.

Društvena i ekonomska korist

- Provedbom projekta ostvareni su ciljevi projekta: zatvoreno i sanirano odlagalište otpada odnosno eliminiranje negativnih učinaka odlaganja otpada te zaštita podzemnih i površinskih voda, ljudskog zdravlja i okoliša u cjelini, kao i regeneracija zemljišta. Sanacijom i zatvaranjem odlagališta ostala je sanirana površina od 0,54 hektara, kazala je dr.sc. Vedrana Lovinčić Milovanović, dipl. ing. kem. tehn., iz tvrtke Maxicon.
Provođenjem projekta sanacije odlagališta neopasnog otpada Samograd saniralo se neusklađeno odlagalište, kaže ona, sukladno važećim zakonskim odredbama i najboljim praksama za tu vrstu projekata.
- Sanacijom se osim unaprjeđenja okoliša na širem području lokacije zahvata osigurale i brojne društveno-ekonomske koristi te postigla zaštita tla, podzemnih voda, zdravlja ljudi, smanjenje zagađenja zraka i utjecaja na klimatske promjene, zaključila je Vedrana Lovinčić Milovanović.
U sklopu konferencije za medije prisutni su, uz stručno vodstvo, obišli sanirano odlagalište otpada Samograd.

Sufinancirano iz Kohezijskog fonda

Projekt sanacije odlagališta otpada Samograd provodi se sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. (referentni broj ugovora:.K.06.3.1.13.0008).
Predmetni ugovor potpisan je 15. srpnja 2020. godine između Općine Starigrad kao korisnika, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao posredničkog tijela razine 2 i Ministarstva zaštite okoliša i energetike kao posredničkog tijela razine 1. Razdoblje provedbe projekta je od 9. lipnja 2020. do 9. listopada 2021. Sredstva iz Kohezijskog fonda Europske unije iznose 85% ukupno prihvatljivih izdataka, 10% ukupno prihvatljivih izdataka osigurano je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je preostali iznos financirala Općina Starigrad, istaknula je dr.sc. Vedrana Lovinčić Milovanović.

Ocjena: 
Prosječno: 2 (1 glasova)