Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Izletnici educirani o tradicionalnim djelatnostima i ribarskoj povijesti

14.09.2021. 12:45


Prva od ukupno tri edukacije o maritimnoj baštini područja Tri mora održana je u Starigradu. Poslušali su je sudionici turističkih izleta brodom, ovog puta na brodu »JUG« iz Starigrada. Edukacije se provode u sklopu projekta OTARNOS, Očuvanje Tradicije Akvakulture i Ribarstva Novigrada, Obrovca i Starigrada, Društva istraživača mora 20000 milja.
Izletnici su educirani o tradicionalnim djelatnostima i ribarskoj povijesti Jadranskog, Novigradskog i Karinskog mora, tijekom vožnje iz Starigrada kroz Novsko ždrilo u Novigradsko more, a zatim kroz kanjon Zrmanje do grada Obrovca. Na povratku je posjećen pitoreskni Novigrad – pravo malo ribarsko »misto«.
Posjetiteljima i posadi broda podijeljene su edukativne brošure, koje govore o posebnostima Tri mora.
Projekt je prijavljen na FLAG natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 2.2. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji kulturne – maritimne baštine te tradicije ribarstva i akvakulture te sadrži prioritete i ciljeve Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 361.134,28 kuna, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR) u iznosu od 306.964,14 kuna odnosno 85 posto bespovratnih sredstava, dok je 15 posto sufinancirano iz državnog proračuna RH u iznosu od 54.170,14 kuna.
Projekt se provodi u javno – civilnom partnerstvu s Općinom Novigrad i Srednjom školom Obrovac.