Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

»Logično je da se uvedu covid-potvrde u sustav socijalne skrbi«

14.09.2021. 11:27


Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je uvođenje covid-potvrda u sustav zdravstva, kako prenose nacionalni mediji, a njihova primjena trebala bi početi 1. listopada. Bez covid-potvrde izdane na temelju jednog od triju uvjeta, cijepljenja, preboljenja i negativnog testa, liječnici, medicinske sestre i nezdravstveno osoblje od idućeg mjeseca neće moći doći na svoje radno mjesto. Beroš je najavio kako bi službena odluka trebala biti donesena ovog tjedna te će se zaposlenima dati vremena da se odluče za najbolju varijantu za dobivanje potvrde, a to je cijepljenje. Naime, u prvoj fazi testiranje za zaposlene bit će besplatno, no plan je kroz nekoliko mjeseci testiranja provoditi o trošku zaposlenika.
Primjer sustava zdravstva uskoro bi, kako je i ranije najavio Beroš, mogao slijediti i sustav socijalne skrbi, dok se u sustavu obrazovanja još čeka takva odluka.
U skladu s tim, razgovarali smo s Vesnom Dujić, ravnateljicom zadarskog Doma za odrasle osobe Sv. Frane, i Markom Buljatom, ravnateljem Doma za stare i nemoćne Zadar o tom prijedlogu i potencijalnim posljedicama ako bude usvojen.
– To bi doprinijelo sigurnosti u domovima. Ja jesam pobornik cijepljenja, smatram to zaštitom i sigurnošću. No, riječ o odgovornosti i odluci svakoga pojedinca, rekla je Dujić zaključivši kako je, u svakom slučaju, veća procijepljenost preduvjet sigurnom radu u domovima za odrasle.
Marko Buljat smatra kako je takav prijedlog, s obzirom na populaciju s kojom rade, logičan i očekivan.
– Riječ je o starima i nemoćnima. Stoga je logično da barem mi, koji tu radimo, budemo zdravi. Ja bih to podržao. Ako se na nekoga takva odredba odnosi, to su zdravstvo i socijalna skrb. Sve drugo neka procijeni onaj u čijoj je to nadlaženosti, kazao je Buljat dodavši kako bi zaposlenici trebali osigurati da oni ne prenose bolest.
Međutim, kako je komentirao, i dalje bi bilo moguće da posjetitelji prenesu zarazu korisnicima.
Nadalje, nameće se pitanje bi li takav zahtjev bio prisila zaposlenika.
– Sve ono što se predlaže trebalo bi biti obvezno. A ono što je obvezno, ima i sankcije. Ako ne bude sankcija, to će biti problematično. Kako ga kazniti ako ne želi, objasnio je Buljat zaključivši kako sve treba biti zakonski uređeno kako bi se ciljevi mogli zaista postići.
– Nedvojbeno je, podržao bih uvođenje covid-potvrda u sustav socijalne skrbi, dodao je Buljat za kraj.