Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarski ironman Ivan Gobin trčao, biciklirao i plivao gotovo 10 sati

14.09.2021. 12:25


Protekli vikend održana je jedna od najstarijih triatlon utrka u Europi, 34. Austria triathlon Podersdorf 2021. Organizatori su pripremili vikend triatlona s preko 2.000 natjecatelja – petak aquatlon za djecu, subota dugi triatlon discipline ironman i half ironman, nedjelja sprint i olimpijski triatlon. Među brojnim europskim triatloncima nastupio je zadarski triatlonac Ivan Gobin kojemu je ovo četvrti završeni ironman – zauzeo je 26. mjesto u ukupnom poretku odnosno 7. mjesto u najbrojnijoj kategoriji M-40 s osobnim rekordom 9:45h. Ironman je odradio 3,8 km plivanja, 18 km bicikle i 42,2 km trčanja te ostvario najbolji zadarski rezultat na ovoj utrci.


Prije triatlona, duga vožnja automobilom
– S mislima i željom da završim trku dugog triatlona ispod 10h i tako popravim svoj osobni rekord, prezadovoljan sam rezultatom devet sati i četrdesetpet minuta koji je ujedno i najbolji zadarski rezultat u dugogodišnjem triatlonu ironmanu. Plan je bio nastupiti 2020. godine ali zbog covida sam prebacio ironman utrku na 2021. godinu. Na utrku sam krenuo sam, ukupno 1.500 km vožnje automobilom bez pratnje obitelji i kolege iz kluba zbog cijele situacije s covidom, rekao je Gobin.
Dodaje i par riječi o samom natjecanju – start utrke bio je u 7 ujutro u Podersdorf am See.
– Plivalo se u manjim grupama, odlično sam se osjećao te sam na izlasku vidio da sat pokazuje 3,8km i vrijeme 1:01 minuta, čime sam bio jako zadovoljan. Na biciklu su bili idealni uvjeti, staza se sastojala od šest krugova po 30km. U okolici Podersdorfa po cesti, uz obrađena polja i vinograde. Ukupno 180 km sam odradio s prosjekom 35km/h vrijeme segmenta 5:05:48h. Bicikl mi je inače najdraža disciplina te sam se od početka do kraja osjećao vrlo dobro, ali nisam htio ništa forsirati jer sam znao da me čeka maraton. Trčanje se sastojalo od četiri kruga po 10,6 kilometra, ukupno maraton 42,2km. Trčalo se uz jezero na ravnoj stazi. Započeo sam u 13:13h, što znači da sam vrijeme plivanja i bicikla odradio za šest sati i trinaest minuta, što već umornim nogama nije godilo. Međutim, uspio sam odraditi maraton bez krize i pada u tempu od 5:10 te istrčati za 3:32:49 sati, zadovoljno će Gobin.


Poseban režim
Tjedno je, kaže, trenirao i preko 20 sati.
– U pripremama za ironman treniram od 15 do 20 sati tjedno. Triatlon od čovjeka zahtijeva svakodnevni trening, ali i više od toga, sustavan rad, posebnu prehranu i životni stil. Ponekad nije lako, no uz dobru volju i organizaciju, sve je izvedivo. Najviše vremena provedem na biciklu, bicikliram od 300 do 400 kilometra tjedno. Jedan od velikih problema je što u vrijeme ljetne sezone ima puno prometa po cestama, ali sva sreća, u zadarskom zaleđu nema gužve. Plivam uglavnom rano ujutro u 6 sati, tjedno do 10 kilometra. Tjedno pretrčim od 50 do 60 kilometara. Što se tiče prehrane, najvažnije mi je da zadovoljim kalorijske vrijednosti jer je potrošnja velika. Zadnja dva mjeseca jeo am u prosjeku 3500/4000kcal dnevno. Velika svakodnevna pomoć i podrška mi je obitelj, djeca Mila i Vito te supruga Ivana. Triatlon zahtijeva enormne fizičke napore, a o financijama ni be bih, govori Ivan koji sve troškove odlaska na natjecanje, kao i sam bicikl, koji mora biti vrhunski, snosi sam.
S obzirom na odličan rezultat i postignuće, izgleda da je vrijedilo.