Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarski osnovci deveti put za redom odali počast čudotvornoj Gospi od Zdravlja

14.09.2021. 09:04


Učenici Osnovne škole Zadarski otoci, uz pomoć kolega iz Osnovne škole Šime Budinića jučer su prigodnim programom obilježili projekt Gospa od Zdravlja. Program je počeo izvođenjem marijanskih pjesama na glavnom zadarskom trgu. Djeca su potom po Poluotoku građanima dijelila fritule i prigodne letke s posjetnikom na važnost crkve Gospe od Zdravlja za zadarsku povijest. Druženje su završili u samoj crkvi gdje su ponovno zapjevali, ali i ponešto čuli o velikom požaru iz 1752. godine.


Vesela družina
Uz svesrdnu pomoć Župnog ureda crkve sv. Stošije, Udruge glagoljaša Zadar i Turističke zajednice grada Zadra, mali osnovnoškolci svake godine podsjećaju na bogatu prošlost i kulturnu baštinu Zadra.
– Ovo je deveta godina da sudjelujemo u ovom projektu. Prošle smo godine, iz svima poznatih razloga skromno i simbolično odradili naš dio u projektu, dok smo se ove godine vratili u punom sastavu i s puno entuzijazma. Ove su godine u obilježavanju sudjelovala tri razreda. To su 3.d, 4.b i 5.b razredi iz OŠ Zadarski otoci s učiteljicama Tatjanom Vukšević, Jasminkom Barić, Renatom Andrović, vjeroučiteljicom Lenkom Radić i mojom malenkosti. Ove su nam se godine pridružili i mališani iz 4.d razreda iz OŠ Šime Budinića s učiteljicom Antonijom Bajlo i vjeroučiteljicom Marijanom Dellavijom, kazala je učiteljica Željka Diklan iz OŠ Zadarski otoci, te istaknula kako je cilj njihovog druženja bilo sugrađane i sve posjetitelje Zadra podsjetiti na važnost crkve Gospe od Zdravlja za zadarsku povijest.


Spomen na nemili događaj
– Pjevali smo marijanske pjesme, nosili sliku čudotvorne Gospe, koja je Zadrane spasila od požara u 18. stoljeću i Gospi odnijeli cvijeće. Djeca marijanske pjesme već poznaju, tako da nije bio straha da im nastup neće dobro proći. Među našim je sugrađanima malo poznata priča o razornom požaru koji je grad zadesio 12. rujna 1752. godine. Zgradu Arsenala, gdje se čuvao barut za mletačke ratne brodove zbog udara groma je zahvatio požar. Gradom se brzo proširila panika, jer je postojala opasnost stradavanja cijelog grada. Stanovništvo je u strahu i očaju zazivalo Gospu od Kaštela, danas nazvanu Gospa od Zdravlja i molilo se pred čudotvornom slikom, istaknula je Diklan i dodala kako su Zadrani otada svake godine u znak zahvalnosti Gospi 21. studenog održavali procesiju, a na ulicama su se dijelile i prodavale fritule.
– Narod je Gospu zato prozvao i Gospa Frituleta. Na spomen tog događaja na crkvu je stavljena kamena ploča na latinskom jeziku na kojoj se spominje ovaj događaj. Nažalost, u Drugom svjetskom ratu crkva Gospe od Zdravlja je pogođena i uništena, kasnije je obnovljena, ali ploča više nikad nije stavljena. Iako je crkva bila teško oštećena, glavni oltar i rotonda s kipom su čudom ostali neoštećeni, rekla je Diklan. Upravo taj događaj koji je ostao zaboravljen, odlučili su na svjetlo dana iznijeti i Zadranima pokazati učenici OŠ Zadarski otoci.




Čuvanje povijesne baštine
Za ovu je povijesnu crticu nemjerljiv doprinos pokojnih Valentina Uranije i don Pavla Kere, jer je od njih krenula priča, koja je i danas drugima pozitivan primjer čuvanja bogate gradske povijesti.
– Zahvaljujući pokojnom profesoru Valentinu Uraniji, bivšem ravnatelju Narodnog muzeja Zadar, ostao je trag originalnog zapisa sa spomen-ploče iz 18. stoljeća, jer je on znao vrijednost i važnost tog spomenika. Poslijeratnom obnovom Zadra nitko nije spominjao taj događaj. No, uz pomoć monsinjora don Pavla Kare ploču smo prije četiri godine vratili u crkvu. Iako je originalan zapis bio na latinici, novi je na hrvatskom jeziku i pisan je glagoljicom, zaključila je Diklan.