Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

“More je otvoreno”

Autor: Ivan Stagličić

13.10.2008. 22:00
“More je otvoreno”

Foto: Irena JURJEVIĆ



Ja se ipak nadam da mi ne idemo bespućima povijesne ozbiljnosti kako je rečeno u pjesmi, nego da idemo pravim putem, da imamo svoju državu i da će se naša Županija i naš kraj razviti u pravom smislu na tradicijima naše pomorske orjentacije, kazao je zadarski župan Stipe Zrilić
Četvrto izdanje manifestacije “Zadar more” otvoreno je sinoć u prostoru Sv. Dominika nizom zanimljivih manifestacija i u nazočnosti velikog broja posjetitelja. U dvoranii su bile postavljene izložbe “Josini čovik i more!” Jose Špralje, Crui(ne)seri Ivice Jakšića Čokrića – Puka te izbor iz kolekcije Damira Vickovića Vice. Prije samih pozdravnih govora Dalmatinska klapa s Brača pod vodstvom Jakšića Čokrića – Puka otpjevala je njegovu obradu poznate dalmatinske balade “Dalmatino povišću pritrujena” u kojoj je refren bio “bespućima povijesne ozbiljnosti”.
Ova manifestacija koja u svojoj osnovi ima slavljenje i promoviranje mediteranskog načina života sa svim njegovim osobitostima na taj je način i započela jer je za prvog govornika bio pozvan prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. Vladimir Skračić koji je međutim kazao da je on svima rekao da ne planira nastupiti kao govornik.
– Ali kad sam već tu, reći ću i dvije riječi. Dakle, želimo potaknuti na vrijednosti koje su dosada obilježavale naš prostor i prema kojima smo se uvijek prepoznavali kao drukčiji od ostalih, što ne znači automatski i bolji, kazao je prof. Skračić koji je posebno istaknuo jedinstvenost zadarskog i šibenskog arhipelaga kao najveće i najgušće koncentracije otoka na Mediteranu, što je samo jedna u nizu osobina kojima se ovo područje može istaći u izazovima svijeta globalizacije.
 Skup je pozdravio i dogradonačelnik grada Zadra dr. Rade Škarica koji je istaknuo kako je ovo manifestacija koja uz ime najdražeg nam grada nosi i more baš onako kako je Zadar s njima čvrsto i neraskidivo vezan kroz čitavu svoju povijest.
– Evo već četvrtu godinu prisjećamo se, ali i učimo o sudbinskoj vezi našeg domaćeg čovjeka s morem. Stoji ona tvrdnja kako ljudi koji žive uz more ništa više od toga i ne traže, no nije to samo zbog životnih bonaca nego i onih nevera koje su neizostavan dio življenja s morem, istaknuo je dr. Škarica.
O pomorskoj orijentaciji Zadarske županije i njenom značenju u svijetu pomorstva, marikulture, turizma, pomorskoga školstva, ribarstva i bogate pomorske baštine od Condure croatice do danas, okupljenima je govorio zadarski župan Stipe Zrilić koji je i zaključio.
– Ja se ipak nadam da mi ne idemo bespućima povijesne ozbiljnosti kako je rečeno u pjesmi, nego da idemo pravim putem, da imamo svoju državu i da će se naša Županija i naš kraj razviti u pravom smislu na tradicijima naše pomorske orjentacije.
 Čast otvaranja ove manifestacije pripala je najstarijemu zadarskome barkarjolu Karlu Sindičiću koji je to učinio rječima “More je otvoreno”.
Potom je prikazan film Hrvoja Hribara “Bil jedon”, priča o Tonku Božaniću iz Komiže u kojemu se vidi i kako je “more najveći humorist” kako je u obraćanju publiki prije projekcije kazao sam autor.


  UTORAK, 14. LISTOPADA


19.00 Sv. Dominik
“Posljednji pjeskari i kamenari”
dokumentarni film, Darko Dovranić (HTV)
“Oda janjetini”
predavanje, Zdenko Bušić