Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Za vrtićke mališane 12 milijuna kuna

14.10.2018. 18:18
Za vrtićke mališane 12 milijuna kuna


Regionalni koordinator Zadarske županije ZADRA NOVA i dalje kontinuirano provodi čitav niz aktivnosti s ciljem pripreme i provedbe razvojnih projekata od interesa za ujednačeni socijalni i gospodarski razvoj županije.
U proteklom periodu pripremili su projekte za ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja i osnovne škole Zadarske županije, a koji su prihvatljivi za financiranje iz Europskog socijalnog fonda.
– Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je natječaj "Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja" kojim će se doprinijeti usklađivanju obiteljskog i poslovnog života obitelji s djecom kroz unaprjeđenje usluga i produljenje radnog vremena dječjih vrtića te daljnjim razvojem postojećih i/ili uvođenjem novih programa. ZADRA NOVA pripremila je tri projektne prijave i to za DV Morska vila iz Nina, gdje je nositelj Grad Nin, za DV Zvončić iz Poličnika, gdje je nositelj Općina Poličnik te za Grad Biograd na Moru koji je nositelj projekta, a partneri su dječji vrtići i to iz Biograda, Svetog Filip i Jakova, Pakoštana, Pašmana i Tkona. Ukupna vrijednost projektnih prijava za DV Nin iznosi 1.954.235,67 kuna, za DV Biograd, DV Pašman, DV Tkon, DV Sv. Filip i Jakov i DV Pakoštane iznosi 6.984.594,89 kuna te za DV Poličnik 2.905.363,25 kuna ukupne vrijednosti, pojasnila je projekte Sanja Peričić, ravnateljica ZADRE NOVE. Istaknula je kako je u sve tri projektne prijave predviđeno zapošljavanje novih djelatnika, edukacija novih i postojećih djelatnika, uvođenje novih programa te nabava opreme i didaktike. Ovim pozivom se ne mogu financirati infrastrukturni radovi pa oni nisu ni predviđeni. Uz to svi ovi vrtići će produljiti svoje radno vrijeme kako bi roditelji mogli bolje uskladiti obiteljski život s potrebama tržišta rada.
– ZADRA NOVA pripremila je i predala projektnu prijavu za prijavitelja Zadarsku županiju za Projekt "Osigurajmo obrok i dalje" u sklopu poziva "Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2018. – 2019.)", a za koji je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo natječaj, kao posredničko tijelo-dio sustava za upravljanje i kontrolu Fonda europske pomoći za najpotrebitije, ukupne vrijednosti 27 milijuna kuna bespovratnih sredstava pri čemu se projekti financiraju u iznosu od 100 posto prihvatljivih troškova projekta, najavila je Peričić još jedan projekt.
Istaknula je kako ukupna vrijednost projektnog prijedloga iznosi 649.630 kuna.
Iz Zadarske županije 13 osnovnih škola sudjeluje kao partner u projektu te su odredile jednake i znatno šire kriterije za utvrđivanje najpotrebitije djece kako bi se osigurala jednakost i spriječila diskriminacija i obuhvatilo što više djece koja će dobiti svoj redovan obrok.
– Projektom je planirano financiranje 693 školska obroka za djecu. Za sudjelovanje u projektu "Osigurajmo obrok i dalje" prijavile su se: OŠ Galovac, OŠ Jurja Dalmatinca iz Paga, OŠ Petra Zoranića iz Nina, OŠ Poličnik, OŠ Privlaka, OŠ Starigrad, OŠ Stjepana Radića iz Bibinja, OŠ Sv. Filip i Jakov, OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Lišana Ostrovičkih, OŠ Juraj Baraković iz Ražanca, OŠ Petar Zoranić iz Stankovaca, OŠ Vladimira Nazora iz Škabrnje i OŠ Zemunik, istaknula je Peirčić.
Uz gore navedeno, ZADRA NOVA kroz cijeli rujan, listopad i studeni organizira i provodi niz događanja i projektnih aktivnosti.