Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ENERGETSKA OBNOVA Potpisani ugovori vrijedni 11 milijuna kuna

14.10.2019. 18:12


U radnom posjetu Zadru i županiji danas je bio ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Marko Pavić. Cilj posjeta ovoga je puta bila dodjela ugovora za koje je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osiguralo nacionalna i europska sredstva. Susret je otvorio župan Božidar Longin, izražavajućio zadovoljstvo brojnim projektima koji će na ovaj način biti sufinancirani sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije:
– Potpisali smo gotovo deset ugovora, od kojih se sedam odnosi na energetsku obnovu naših zgrada i ustanova. Ukupna vrijednost ovih projekata je 28 milijuna kuna, a Ministarstvo ih sufinancira sa iznosom od 11,3 milijuna kuna. Najveći broj ugovora, njih pet, odnosi se na jednu od naših triju bolnica, zbog čega je dr. Mavar, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan, ovdje prvi ovdje do mene, a riječ je o ugovorima čiji je predmet financiranje detaljne energetske obnove pet zgrada ukupne vrijednosti od gotovo 23 milijuna kuna. Dva ugovora odnose se na školske zgrade te je ovdje s nama i naš ravnatelj Osnovne škole Vladimir Nazor u Škabrnji, riječ je o projektu energetske obnove školske zgrade ukupne vrijednosti 3,6 milijuna kuna. Oko 1,3 milijuna kuna je osigurano iz EU fondova, a danas će biti potpisan ugovor za onih 60 posto preostalog dijela ugovora. Preostalo će financirati Županija iz svog proračuna, za što smo već potpisali dio tog ugovora i taj je projekt pri samom završetku – kazao je Longin, pojašnjavajući za što će sve biti postpisani ostali ugovori:
Sredstva za ruralne krajeve
– Drugi ugovor koji se odnosi na školske zgrade potpisat ću ja osobno za energetsku obnovu Osnovnu školu Nikola Tesla u Gračacu. Ta je jedinica lokalne samouprave naša najveća općina, veća od nekih županija u Hrvatsko, te mi je posebno drago da će se to raditi i u Gračacu i da će i Županija financirati iz našeg proračuna. Ukupna vrijednost ovog projekta je 3,7 milijuna kuna, a 1,3 milijuna kuna je osigurano iz bespovratnih sredstava Eu fondova. Tri preostala ugovora potpisat će ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, pri čemu će Ministarstvo, jednako kao i u prethodnim ugovorima, ići sa svojih 60 posto financija, a ostali dio ćemo mi financirati. Još jednom zahvaljujem ministru Paviću i njegovim suradnicima na razumijevanju što su imali sluha za ova projekte, a posebno me raduje što su to projekti koji se odnose na ruralni dio županije te vam još jednom na tome zahvaljujem – poručio je župan ministru i njegovim suradnicima.
Pavić je pak izrazio zadovoljstvo dolaskom u Zadarsku županiju, napominjući kako su ujutro imali sastanke i sa Otočnim saborom te predstavnicima svih otočnih mjesnih odbora koji imaju subvencioniran prijevoz:
Županija uspješna u povlačenju sredstava
– Imali smo vrlo konstruktivne sastanke sa gradonačelnikom i rektoricom Vican, a zadovoljstvo mi je da završavamo s dodjelom ugovora u iznosu od 11 milijuna kuna. Zadarska županija izuzetno je uspješna što se tiče povlačenja sredstava iz EU fondova te su dosad potpisane oko 2,4 milijarde kuna sredstava, od čega 1,4 milijarde u gradu Zadru, a milijarda kuna u ostalim dijelovima županije. Danas potpisujemo ovih deset ugovora u vrijednosti od 11 milijuna kuna, a župan je vrlo jasno rekao za što sredstva odlaze. Istaknuo bih da imamo i sredstva od 300 milijuna kuna za sufinanciranje europskih projekata. Ovo su prvi ugovori koje potpisujemo, sutra sam u Šibeniku i Benkovcu, prema tome idemo po Hrvatskoj potpisivati ugovore jer znamo koliko ovi ugovori znače korisnicima, kada je riječ o sufinacniranju europskih projektata. Također bih istaknuo poreznu reformu s kojom smo ušli sa dvije milijarde kuna u gradovima, općinama i županijama što se tiče sredstava koji se mogu koristiti za financiranje i sufinanciranje europskih projekata, a u mandatu ove vlade u Zadarskoj županiji iz tih je sredstava financiran 51 projekt.
Želim čestitati svim potpisnicima, te županu i gradonačelniku na vrlo uspješnom privlačenju europskih sredstava i veselim se konstruktivnoj suradnji – istaknuo je na kraju svojega posjeta ministar Pavić.