Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Grad Zadar potiče izvrsnost i uvodi platformu e-stipendije

14.10.2021. 12:49


Iako su studentski dani iza mene, za sve sam sadašnje i buduće studente, posjetila ovogodišnji virtualni Sajam stipendija i visokog obrazovanja, kako bih poslušala kako Grad Zadar dodjeljuje stipendije učenicima i studentima te koji su im planovi za buduće razdoblje. Iz Grada su najavili i još jedan novitet. To je platforma e-stipendije, putem koje će svi zainteresirani studenti do svih informacija, ali i obrazaca za prijavu na stipendiranje doći u kratkom roku, bez papira, pošte i pomoći ukućana.
– Iako se sajam već drugu godinu za redom zbog pandemije koronavirusa održava u virtualnom formatu, cilj sajma je proširiti pristup informacijama o studijima i načinima financiranja obrazovnih programa. Želja organizatora je premostiti probleme za mlade koji nemaju pravovremeni pristup potrebnim informacijama, kojima bi se omogućilo da na jednom mjestu mogu pronaći sve potrebne informacije i savjete o visokom obrazovanju, kazao je Ninoslav Šćukanec Schmidt izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja.


Poticanje izvrsnosti
Uz Ninoslava Šćukanca Schmidta i Anu Skledar Matijević iz Instituta za razvoj obrazovanja, Martu Žuvić sa Sveučilišta u Rijeci, Antoniju Gladović iz Agencije za mobilnost i programe EU, Branka Ptičeka iz Ministarstva znanosti i obrazovanja i Sandru Krpan iz Grada Rijeke, Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, sudjelovao je na uvodnom razgovoru o utjecaju pandemije na programe stipendiranja, mobilnost i izvođenje nastave, ali i o novim mogućnostima i inovativnim rješenjima koja su proizišla iz »novog normalnog«.
– Grad Zadar već 30 godina kontinuirano dodjeljuje stipendije studentima i srednjoškolcima. U studenom pripremamo i novi natječaj, koji će obuhvatiti još 115 stipendija, rekao je Nekić te kazao kako se pojavom pandemije promijenio pristup učenju i studiranju.
– Mi smo se u Gradu Zadru odlučili prilagoditi novonastaloj situaciji te početi djelovati u virtualnom obliku. Zato postoji platforma e-stipendije, gdje će se svi zainteresirani u nekoliko kratkih koraka moći prijaviti za stipendiju Grada Zadra. Budući da su nam planovi izrazito optimistični, zbog boljitka svih naših studenata nadamo se kako je ovo posljednja pandemijska godina. Iako je online učenje dio modernog sustava obrazovanja, živa rasprava i prenošenje iskustava ipak je najoptmalniji način izvođenja nastave, objasnio je Nekić te istaknuo kako su u Gradskoj upravi svjesni da mogućnost dobivanja stipendije može biti presudna u procesu odabira studija.
Najveći davatelj stipendija ipak je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje na godišnjoj razini sa stipendijom od 1.200 kuna mjesečno pomaže oko 13.800 mladih iz cijele zemlje. Više od 10.000 stipendija otpada na studente lošijeg socioekonomskog statusa, dok je ostatak namijenjen potpori studentima iz STEM područja, kao i studentima u posebnim skupinama.


U par koraka do stipendije
Nešto više o stipendijama Grada Zadra te platformi e-stipendija govorili su Ivana Guglielmini, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo i Alan Kociper, direktor Inovativnog Zadra.
– Stipendiranjem učenika srednjih škola i studenata nastojimo njegovati i poticati izvrsnost i nadarenost. Svi uvjeti i rokovi prijave za stipendije uvijek su dostupni na internetskoj stranici Grada Zadra. Najvažniji uvjet za prijavu, osim dobrog prosjeka ocjena, je i imanje valjanog prebivališta na području grada Zadra, kazala je Guglielmini i dodala kako se stipendija dobiva za cijelo obrazovno razdoblje.
– Uskoro ćemo objaviti i novi natječaj za dodatnih 115 stipendija, od kojih će dio otpasti na stipendije za deficitarna zanimanja. U suradnji s OTP bankom već godinama provodimo natječaj za stipendiranje mladih lošijeg imovinskog stanja, koji dobivaju mjesečni iznos od 600 kuna ukoliko studiraju na Sveučilištu u Zadru ili 800 kuna, ako studiraju na nekoj drugoj visokoškolskoj ustanovi, istaknula je Guglielmini i za kraj kazala kako su stipendije nepovratne, te se ugovaraju za jednu akademsku godinu.
Alen Kociper je govorio o digitalnoj platformi i aplikaciji e-stipendije, koja je dio sustava e-zadrani, preko kojeg građani u virtualnom obliku mogu podnositi zahtjeve prema Gradskoj upravi. Postupak prijave stipendije time postaje potpuno automatiziran, te će online platforma postati jedinim kanalom prijave stipendija.