Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Perinčić: Na muci se poznaju junaci, okrećemo se Krki

14.10.2021. 07:05


Teško razdoblje na Višnjiku nastavilo se i u dalmatinskom derbiju odigranom u sablasno praznom (100-njak gledatelja) Krešinom domu u utorak navečer. Momčad pod vodstvom Ivana Perinčića izgubila je čak petu utakmicu od ukupnih osam odigranih u dosadašnjem dijelu sezone, a nakon Škrljeva splitski »Žuti« su im se pokazali drugim krvnicima u domaćem prvenstvu i tako dodatno produbili krizu identiteta u zadarskoj svlačionici. Gdje je ona šampionska momčad koja je prošle sezone dominantno uzela oba domaća trofeja pitaju se mnogi navijači kluba jer iz tog sastava u novoj sezoni je ostalo čak osam igrača uz tri prinove (Luković, Drežnjak, Marčinković) i nekako se očekivao puno bolji ulaz u sezonu.


Neučinkovit napad
Međutim, ispalo je potpuno obrnuto, kao da nije moglo gore. Upisana su tri poraza u ABA ligi (Partizan, SC Derby, Cibona) i dva u HT Premijer ligi dok su svladani tek Zabok, Cedevita Junior i Furnir. Kad se tome svemu pridodaju nevjerojatno loše napadačke izvedbe u zadnje tri utakmice (Cibona 67, Furnir 68, Split 62 poena) zabrinutosti na Višnjiku ne manjka jer porazi što je općepoznato donose pad raspoloženja i elana, igrači počnu gubiti vjeru u sebe i svoje mogućnosti, a da ne govorimo koliko je autoriteta u rezultatskoj nizbrdici otišlo u nepovrat i mladom treneru Perinčiću kojem se niti mjesec dana nakon početka sezone ozbiljno zatresla stolica. Splićani su samo potvrdili da je nešto izrazito trulo na Višnjiku, a zorno će taj trulež oslikati nova anemična napadačka predstava Zadrana koji su promašili čak 18 šutova za tri i sedam slobodnih bacanja, bacili u bunar 16 lopti, dok su u zadnjoj četvrtini uspjeli ubaciti tek osam poena, s tim da je do ulaska u posljednju minutu na njihovom kontu bilo samo pet ubačaja. Takvu priliku, uz fenomenalnu izvedbu Roka Ukića, »Žuti« nisu mogli propustiti da su i htjeli, iako ne treba umanjivati njihovu zasluženu pobjedu. Strateg Zadra ipak u svemu navedenom nije uvidio probleme, štoviše nije se ni posuo pepelom nakon nove rezultatske blamaže na svom terenu, već je razloge petom porazu pronašao u suženoj rotaciji koja je za njegovu informaciju na jednak način bila prisutna i u splitskom taboru koji su u Krešin dom stigli bez vitalnog dvojca Perković-Jones.


Ozljede i mladi igrači
– U najavi sam rekao da će utakmica biti teška zbog brojnih naših ozljeda. Luković je igrao pod injekcijom, krenuo dobro na početku, no nije mogao nastaviti. Drežnjak je nezgodno pao i time potvrdio da smo trenutačno u teškoj situaciji. Međutim, na muci se poznaju junaci, okrećemo se Krki. Danas je Ukić odlučio utakmicu, a tome je i pripomogla činjenica da nije putovao u Podgoricu i trener Splita ga je sačuvao za današnji susret. On je pogodio par svojih šutova koje nije moguće braniti radi njegove individualne kvalitete. Naša sužena rotacija bila je razlog zašto nam je na kraju nedostajalo malo preciznosti i malo više hrabrosti. Idemo dalje kada budemo kompletni to će biti neka druga priča, ali me zato veseli dobra partija naših mladih igrača – komentar je trenera Perinčića nakon novog poraza iz kojeg je jedina pozitivnost to što su, silom prilika (ozljeda Cartera, odlazak Harrisa), veću minutažu dobili Duje Brala (21 min, 5p) i Filip Paponja (13 min, 4p), no nigdje ni spomena o katastrofalnoj igri svoje momčadi za koju je pak on najodgovorniji. Zadar izgleda u ovom trenutku jako loše i to je gola činjenica, a već za tri dana očekuje ih utakmica u Novom Mestu u 4. kolu regionalne lige.Pitanje je kakav se otpor može pružiti Krki u nedjelju bez Cartera, Lukovića, Drežnjaka, možda i Marčinkovića, i Perinčiću će uistinu trebati magični štapić kako bi uspio posložiti svoju svlačionicu i igru na parketu u svega nekoliko dana.
Ukić: Utakmicu smo kontrolirali cijelo vrijeme
U junaka prvog dalmatinskog derbija ove sezone prometnuo se jedan od najstarijih aktera na parketu, Roko Leni Ukić. Maestralno je predvodio svoju momčad do pobjede, s učinkom od 26 poena, dva skoka i tri asistencije, uz odličan šut za tri 5-8.
– Mislim da smo cijelo vrijeme kontrolirali utakmicu, što je i rezultiralo time da je Zadar samo u par navrata bio u vodstvu. Meni se sve otvorilo s par šuteva koje vježbam na treningu. Još uvijek sam u fazi traženja, isto kao i cijela ekipa jer smo se kasno skupili i krenuli, ali smo u zadnjih tjedan dana pokazali da smo krenuli u dobrom smjeru i nadam se da ćemo tako i nastaviti – kazao je Ukić.
HT Premijer liga
5. kolo: Zadar – Split 62:71, Gorica – Sonik P. (igrano sinoć), Cibona – Zabok 91:69, Šibenka – Cedevita J., Alkar – AO Škrljevo, Vr. Osijek – Furnir.
1. Cibona       5       4       1       414:341       9
2. Split       5       4       1       383:336       9
3. Zadar       5       3       2       372:333       8
4. AO Škrljevo       4       3       1       353:326       7
5. Cedevita J.       4       3       1       348:336       7
6. Zabok       5       2       3       371:408       7
7. Vr. Osijek       4       2       2       337:320       6
8. Sonik P.       4       2       2       279:278       6
9. Gorica       4       2       2       311:323       6
10.Šibenka       4       1       3       269:301       5
11.Furnir       4       0       4       289:339       4
12.Alkar       4       0       4       268:353       4
Raspored 6. kola: Zadar – Vr. Osijek (19. listopada), Split – Sonik P., AO Škrljevo – Cibona, Zabok – Gorica, Cedevita J. – Alkar, Furnir – Šibenka.