Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Najbolji igrač, najgora momčad

Autor: Roman Morović

13.11.2008. 23:00
Najbolji igrač, najgora momčad

Foto: Zvonko KUCELIN



Zagreb je bez sumnje je najneugodnije iznenađenje regionalne lige ove sezone. “Mravi” su sedam utakmica ubilježili samo jednu pobjedu (na gostovanju kod Bosne), a uz to imaju i najgoru koš razliku -60. Momčad trenera Željka Pavličevića od početka sezone ima dosta problema s ozljedama (Morović, Dijan, Vladović, Simon, pa posljednjih dana i Tomić) i već nakon prvog kola (domaći poraz od Vojvodine) vidjelo se da ovo neće biti dobar početak sezone za Zagreb. Iako su Zagrepčani u Trnskom imali u ruci pobjede protiv euroligaša Cibone i Partizana, ispustili su ih, ili u posljednjim sekundama susreta (Cibona) ili u produžetku (Partizan). Te dvije utakmice, uz pobjedu u Sarajevu, jedino su što može donekle zadovoljiti navijače Zagreba, a sve ostalo je za zaborav. Domaći porazi od Vojvodine i Hemofarma, te gostujući debakli kod Splita i Heliosa dovoljan su pokazatelj kako su “mravi” i ove sezone osuđeni na borbu za ostanak.
Okosnicu momčadi i ove sezone čini trio Tomić-Vladović-Simon, a sve ovosezonske prinove pokazale su se, što zbog ozljeda, što zbog loše forme, kao potpuni promašaji, barem za sada. Tomić predvodi momčad po broju poena (123) i skokova (75), Vladović ima najviše osvojenih (8) ali i izgubljenih (18) lopti, dok je Simon prvi asistent momčadi (20). Od ostalih ističu se samo još Petar Babić i Mario Dundović kao najbolji tricaši momčadi. Kada se pogleda u statistiku najuočljiviji je podatak da mladi centar Ante Tomić provodi najviše minuta na terenu, 36 u prosjeku, i za sada je uvjerljivo najkorisniji igrač regionalne lige s prosječnom valorizacijom 27,6 (prvi do njega Labović iz FMP-a ima 20,29, a prvi Zagrebaš Vladović tek 11,20). Mladi Dubrovčanin u Trnskom igra svoju petu sezonu regionalne lige, a kako sada stvari stoje sve je izglednije da će dogodine završiti u nekom znatno jačem klubu. Upravo će s njim centarska linija Zadra imati najviše problema, no sasvim je jasno da jedan igrač ne može sam donijeti pobjedu svojoj momčadi što se vrlo dobro pokazalo i u prethodnim utakmicama Zagreba. Bez podcjenjivanja, s obzirom na kvalitetu i stanje u momčadi Zadar bi ovu utakmicu trebao bez problema riješiti u svoju korist sa najmanje desetak koševa razlike. 


 “MRAVI” IPAK U EUROPI


Iako je Zagreb u kvalifikacijama za EuroChallenge poražen od ruske Samare s ukupnih 149-136 nakon dvije utakmice, “mravi” su ipak u to natjecanje ušli na “sporedni ulaz”. Naime, nakon što je talijanska Orlandina izbačena iz europskih natjecanja zbog financijskih problema, otvorilo se dodatno mjesto za nastup u EuroChallengu. Kako Zagreb od svih klubova poraženih u kvalifikacijama ima najbolji koeficijent FIBA je odlučila da upravo momčad iz Trnskog popuni posljednje preostalo mjesto u tom natjecanju. Ždrijeb skupina održava se danas.