Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

POTRESI U ŽUC-u Željko Lončar podnio ostavku!

14.11.2018. 08:39
POTRESI U ŽUC-u Željko Lončar  podnio ostavku!


Predsjednik Upravnog vijeća  Županijske uprave za ceste,  HDZ-ov Željko Lončar, podnio je ostavku!
Do nje je došlo samo dvadesetak dana nakon što je i članica ovog vijeća, pomoćnica pročelnika županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, Marica Nekić, podnijela ostavku. Situacija oko imenovanja novog  ravnatelja ŽUC-a očito se toliko zakomplicirala da je nakon javnog upozorenja NHR-a o radu UV-a te ostavke Nekić, sada došlo i do Lončarove.  U prilog tome govori i podatak da je objava novog natječaja odgađana  već nekoliko puta te da je od objave zadnjeg natječaja prošlo već više od  pola godine.
Nakon informacije o ostavci prvog čovjeka Upravnog vijeća, nazvali  smo Željka Lončara za pojašnjenje ove odluke. On je pak potvrdio vijest  o ostavci, no nije o njoj želio detaljnije razgovarati.
– Ostavku sam podnio iz osobnih razloga i nemam obrazloženja za  nju, bio je kratak sada već bivši predsjednik rukovodećeg tijela ŽUC-a. 
Upravno vijeće sada mora sazvati sjednicu i imenovati novog predsjednika. To će zasigurno biti netko iz HDZ-a budući da je riječ o županijskoj ustanovi te da je HDZ svojim koalicijskim partnerima povjerio tek  mjesta članova Vijeća.  


Upozorenja NHR-a
Ovo je zapravo nezapamćena situacija u upravnom vijeću neke gradske ili županijske ustanove. Naime, javnost je na rad Upravnog vijeća  ŽUC-a najprije upozorio njegov član iz kvote Neovisnih za Hrvatsku, Ante Čačić, čija je stranka nakon poništenja natječaja i najave raspisivanja  novog, poručila da "žele iznijeti istinu na vidjelo, a ona je sasvim drugačija od onog što je javnosti prezentirao HDZ". Čačić nam je tada izjavio da na zadnjoj sjednici UV-a glasovanja o poništenju natječaja uopće  nije ni bilo te je javnosti data kriva informacija.
Predsjednik UV-a, Željko Lončar, za naš je list tada kazao kako su obavili razgovor s četvero kandidata od ukupno njih pet koji su se prijavili jer  se jedan nije pojavio na razgovoru i nakon toga donijeli odluku o poništenju: "Ne vidim ovdje nikakvog problema, uskoro idemo s objavom  drugog natječaja, a dotad ostaje na snazi odluka o vršitelju dužnosti. Što  se tiče priča o tome kako je natječaj namješten za Branka Kutiju, takve  stvari uopće ne želim komentirati jer su to stavovi pojedinaca s portala, a  mi smo natječaj objavili sukladno svim zakonskim propisima. Hoće li se  tko javiti nije na meni te niti ne želim komentirati teze je li to namješteno  za ovog ili onog. Strogo radimo sve po propisima", kazao je tada Lončar.


Ostavka Marice Nekić
No da je situacija u Uparavnom vijeću već pomalo alarmantna pokazala je ostavka Marice Nekić koja je o svom potezu tada otvoreno rekla:
– Jednostavno, shvatila sam das ne mogu ništa napraviti. U Upravno  vijeće sam  dovedena kao nestranačka članica i rečeno mi je da su me  imenovali kao stručnu osobu koja može nešto promijeniti. Međutim, u  postojećim okolnostima shvatila sam da ne mogu baš ništa promijeniti,  naprotiv. Zato sam podnijela ostavku, jer  ne mogu i ne želim raditi mimo  svojih uvjerenja, izjavila je tada Nekić.




Izmjene statuta ŽUC-a?
Čini se kako je Lončarova ostavka samo logičan slijed događaja u  Upravnom vijeću, osobito nakon informacija iz stranke da se zbog novog  ravnatelja čak trebalo ići u izmjenu Statuta ŽUC-a. Naime, na internetskim stranicama ŽUC-a još uvijek stoji natječaj objavljen 16. ožujka ove  godine, a sam Lončar kao prvi čovjek UV-a već je više puta u medijima  demantirao glasine kako je natječaj namješten za  zamjenika aktualnog   ravnatelja Mile Fabijana, koji je ispunio uvjete za odlazak u mirovinu,  Branka Kutiju, poručujući da "takve stvari uopće ne želi komentirati jer  je natječaj objavljen sukladno svim zakonskim propisima".
Međutim, uoči sjednice Županijske skupštine koja bi se trebala održati  početkom prosinca, u HDZ-u se sve glasnije najave kako će se najvjerojatnije ići na promjenu statuta ŽUC-a kako bi se mogli izmijeniti i uvjeti  natječaja, s obzirom da ih trenutačni HDZ-ov pretendent na ovo mjesto  ni izbliza ne zadovoljava.