Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»Jedina solucija« iz Pridrage otvorena svima koji se žele baviti filmom

15.11.2019. 11:15


»Jedina solucija« je novoosnovana udruga za audiovizualnu umjetnost, sa sjedištem u Pridragi. U kolovozu ove godine »Jedinu soluciju« je pokrenuo redatelj Luka Klapan. Udruga će se baviti isključivo filmskom produkcijom te je otvorena svim zainteresiranim građanima, a posebno djeci i mladima. Jedan od ciljeva je poticanje novih talenata kojima će se besplatnim putem, filmskim znanjem i alatima, omogućiti bavljenje filmom.
– Trenutno u postprodukcijsku fazu ulazimo s dokumentarcem radnog naslova »Restaurator«. Priča je to o gospodinu Boži Vidakoviću koji je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća iz mnogobrojne kožinske obitelji i siromaštva otišao trbuhom za kruhom u bolji svijet. Četrdesetak godina živio je u New Yorku gdje je radio u jednoj talijanskoj firmi koja se bavila restauriranjem sakralnih objekata. Danas, nakon povratka iz Amerike u rodno Kožino Božo i dalje s ljubavlju restaurira svetačke kipove, svoj posao ne naplaćuje, a nerijetko pomaže i siromašnim Kožinjanima, ističe Maja Jergan iz udruge »Jedina solucija« dodajući kako je također u završnoj fazi snimanje materijala za dokumentarni film radnog naslova »Korlaćani«, koji govori o ubojstvima civila u Korlatu kod Benkovca za vrijeme Domovinskog rata.
– Smatramo kako je rad na filmovima koji tematiziraju Domovinski rat od iznimne važnosti, posebno za mlade koji su još uvijek nedovoljno upoznati s događajima iz naše bliske prošlosti. Upravo iz tog razloga potrebno je promicati, približiti i buditi svijest mlađim i budućim naraštajima to jest generacijama koje su rođene u slobodnoj Hrvatskoj,kako bi se ujedno istaknulo značenje oslobodilačkog Domovinskog rata, zaključila Jergan.