Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

3. LIGNJADA Marko Režan, šampion Bibinja s ulovljenih 1846 grama liganja

14.11.2020. 11:00


Usprkos pandemiji koronavirusa, epidemiološkim mjerama, u Bibinjama je održana sportsko-zabavna i gastro manifestacija – treća po redu »Lignjada«.
– Kup SRD-a Bibinje »Lignjada« otvoreni je tip lova liganja iz brodice u pokretu ili na sidru, dozvoljeno je koristiti panulu, peškafondo ili sve vrste umjetnih varalica namijenjenih za lov liganja, kazao je Milenko Kero – Mile, predsjednik SRD-a Bibinje, istaknuvši kako su manifestaciju pod sponzorstvom Općine Bibinje priredili članovi udruge predvođeni Organizacijskim odborom.
Po gotovo idealnim ribolovnim uvjetima, sudionici ove manifestacije sa svojim batelama i kaićima okupili su se na moru u uvali Frnaža, kod Starog sela, duše i srca Bibinja. Tu se »geni kameni« njeguju u nekim novim naraštajima koji su, slijedeći tradiciju svojih djedova i očeva, krenuli u četverosatni lov na lignje. Zbog zabrane većeg okupljanja organizatori su ograničili broj prijava na 25 posada.


Dišpet i međusobno dokazivanje
– Osim članova SRD-a Bibinje s nama su i drugi zaljubljenici u ribolov, gastronomiju, more i Mediteran, ali i svi oni koji vole uživati u rekreaciji, kulturi i tradiciji ili se jednostavno vole odlično zabaviti, istaknuo je Kero.
Love se i boduju jedino lignje, a tehnika je lov liganja iz barke panulom, peškafonda i skosavica ili kosavica.
– Puni dišpeta i međusobnog dokazivanja lignjaduri su imali zahtjevan zadatak pronaći ‘pitomije i bogatije’ pošte kako bi peškafondo, veliki lov na lignje ušao u konkurenciju za šampiona, drugoplasiranog i trećeplasiranog te za najtežu ulovljenu lignju. Na kraju, svi su bili zadovoljni, i oni s ulovom i oni bez ulova, naročito gurmani, kazao je zadovoljno Kero.
Zona lignjolova je bio bibinjski akvatorij, odnosno Zadarski kanal od južne punte Bibinja do Gaženice. Skosati i panulanje bili su dopušteni od 15.30 do 19.30 sati kad je označen kraj i očekivan povratak natjecatelja u uvalu Frnaža gdje je bio organizirano vaganje, proglašenje najuspješnijih i ribarska fešta primjerena uvjetima epidemije koronavirusa.


«Na mladima svit ostaje«
– Ukupno je ulovljeno točno 10 kilograma liganja. Prvo mjesto i šampionsku titulu odnio je Marko Režan iz Bibinja, natjecatelj s ulovljenih 1846 grama liganja. I drugo mjesto je pripalo bibinjskom ribaru, Ivanu Ćukoviću s ulovljenih 1296 grama, dok je treće mjesto s ulovljenih 1160 grama liganja osvojio Darko Topić, istaknuo je Kero.
Bogate nagrade su podijeljene za prva tri mjesta i najveću lignju koja je težila 432 grama. Mislilo se i na najmlađe sudionike, nagradu je priskrbio Ivano Konestabo, 10-godišnji zaljubljenik u more i ribolov. Rekli bismo »na mladima svit ostaje«.
– Ponajprije treba čestitati i zahvaliti svim sudionicima koji su vođeni sportskim i natjecateljskim duhom svojim sudjelovanjem očuvali nastavak ove tradicije. Naime, bibinjski ribari željni međusobnog dokazivanja, a puni dišpeta tko će biti bolji, dali su se punim gasom prema otvorenom akvatoriju i samo njima poznatim ribolovnim poštama gdje je krenulo lov na lignje, ispričao je Kero.




​Lignje i bakalar
Ljubav prema moru, ribarenju, točnije lovu na lignje, članove SRD-a Bibinje potaknula je prije dvije godine da pokrenu natjecanje – lignjolov, koji se prometnuo u događaj o kojem se priča cijelu godinu.
– Kako i priliči ribarskim feštama u ovom dijelu Dalmacije, bibinjska Lignjada, uz već ‘normalne’ epidemiološke mjere, bila je začinjena pićem i domaćom spizom, istaknuo je Kero.
Miris ulovljenih liganja s gradela i bakalara na brudet za prste polizati neodoljivo se širio po Bibinjama. Tražio se i pijat više.
– Krajnji cilj manifestacije je da se Bibinje sa svojim okruženjem istakne kao mjesto koje pruža i vansezonsku zabavu za ljubitelje prirode, mora, aktivnog odmora, opuštanja i starog mediteranskog duha, zaključio je Kero.


»Ukupno je ulovljeno točno 10 kilograma liganja. Prvo mjesto i šampionsku titulu odnio je Marko Režan iz Bibinja, natjecatelj s ulovljenih 1846 grama liganja. I drugo mjesto je pripalo bibinjskom ribaru, Ivanu Ćukoviću s ulovljenih 1296 grama, dok je treće mjesto s ulovljenih 1160 grama liganja osvojio Darko Topić«
Milenko KERO