Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

POČETNA KONFERENCIJA Uređenje Zavičajnog muzeja Benkovac vrijedno 7,6 milijuna kuna

14.11.2020. 11:12


U Vatrogasnom domu jučer je održana početna konferencija projekta »Revitalizacija i uređenje Zavičajnog muzeja Benkovac«, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj Operativni program Konkurentnost i kohezija.
– Projekt je dio Intervencijskog plana Grada Benkovca – Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Zavičajni muzej Benkovac će se obnoviti, a stvorit će se i mjesto u kojem će se moći razvijati i dodatni sadržaji i aktivnosti za posjetitelje svih uzrasta. Takav obnovljeni kaštel doprinijet će razvoju Benkovca kao turističke destinacije, od čega će korist ostvariti i Grad Benkovac i njegovi građani, kazao je Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja.


Kulturno-turistička destinacija
Projektom »Revitalizacija i uređenje Zavičajnog muzeja Benkovac«, kaže Ćurković, razvijat će Grad Benkovac kao kulturno-turističku destinaciju koja će se ostvariti putem obnove prostorija Zavičajnog muzeja Benkovac i uređenja stalnog postava muzeja koji je ujedno i kulturno dobro Grada Benkovca te ključan faktor u očuvanju kulturno-povijesne baštine.
Ciljne skupine su zaposlenici Zavičajnog muzeja Benkovac zbog poboljšanih uvjeta rada, uprava Zavičajnog muzeja Benkovac koja ima izravnih koristi od obnove te izlagači čije će se zbirke moći čuvati i izlagati u boljim i obnovljenim prostorijama muzeja.
– U skupinu krajnjih korisnika koji će imati neizravne koristi od provedbe projektnih aktivnosti revitalizacije i uređenja muzeja su turisti i posjetitelji muzeja (domaći i strani), zatim lokalno stanovništvo, učenici, znanstvenici i poduzetnici, poručio je Ćurković.
Godine 2010. započela je izrada idejnog projekta, dok je 2012. izrađen glavni i izvedbeni projekt muzeja. U razdoblju od 2015. do 2019. godine sredstvima Ministarstva kulture i Grada Benkovca u ukupnom iznosu od 3.615.000 kuna odrađeni su radovi na uređenju i opremanju Zavičajnog muzeja Benkovac.
– Obnovljena je i uređena multimedijalna dvorana Zavičajnog muzeja Benkovac, uređene su i opremljene sanitarije za posjetitelje, napravljen je lapidarij kamenih spomenika te je napravljena nova upravna zgrada zajedno s konobom, budući interpretacijski centar za povijest vinarstva, maslinarstva i kamenoklesarstva, podsjetio je Ćurković.
U sklopu intervencijskog plana Grada Benkovca u vrijednosti od 313.000 kuna izrađene su dopune i izmjene uređenja i rekonstrukcija Zavičajnog muzeja, Studija izvodivosti za Zavičajni muzej Benkovac i Plan upravljanja kulturnom baštinom Grada Benkovca.


Razvoj i život Benkovca, Ravnih kotara i Bukovice
– Stalni postav muzeja prezentirat će razvoj i život grada Benkovca, kao i bogatu kulturno povijesnu i prirodnu baštinu šireg benkovačkog kraja, dodaje Ćurković.
Projektant je Denmar d.o.o. Zadar, izvođač obrtničkih radova je Reliance d.o.o. Split.
– Preostaje još oprema stalnog postava (1.463.704,34 kn, veljača 2021.), oblikovanje stalnog postava (615.625,00 kn, u tijeku odabir izvođača), redizajn web stranice (29.375,00 kn, odabir izvođača) i financijska revizija (37.500,00 kn, na kraju projekta), detaljan je Marin Ćurković.
Ukupna vrijednost Intervencijskog plana kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za Regionalni razvoja iznosi 25 milijuna eura ili 180 milijuna kuna. Benkovačke obveze su 25 milijuna kuna.
– Kada smo prije četiri-pet godina razvijali Intervencijski plan Grada Benkovca, imali smo viziju kakav Benkovac želimo 2023. godine, a to je da Grad Benkovac bude ugodan za življenje, poduzetnicima prilika za ulaganje, a turistima privlačan za posjećivanje. Kroz tu viziju smo definirali određene ciljeve koji se odnose na naš prostor, na gospodarstvo i društveni status, kazala je zamjenica gradonačelnika Paulina Kulaš, voditeljica Jedinice za Intervencijski plan Grada Benkovca.
– Prostorno smo htjeli iskoristiti sve potencijale koje imamo na ovom području, valorizirati ih i staviti u funkciju da Grad Benkovac postane središte društvenog života Ravnih Kotara i Bukovice. Htjeli smo podignuti standard života našim stanovnicima, a gospodarstvu ojačati i povećati kapacitete da bi se dalje mogli razvijati mali i srednji poduzetnici, naglasila je Paulina Kulaš, koja je potom nazočne upoznala s 12 projekata IP-a, onim završenim, onima koji su u tijeku i onima koji će započeti iduće godine.




Suradnici
U sinergiji Zavičajnog muzeja, Grada Benkovca i benkovačke Razvojne agencije voditelj projekta je Marin Ćurković, koordinator radova Dragan Gulam, administrativni referent Marija Orlović Kolčeg, stručnjakinja za javnu nabavu Davorka Krnčević, financijski računovodstveni servis AKT, obrt za knjigovodstvene usluge iz Benkovca. Muzejski suradnici su Mate Ćurković i Anita Buljat, dok je voditeljica IP projekta Paulina Kulaš.