Proizvodnja "bijelog zlata" u ljepšem ambijentu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
pag_fasada
Ovih je dana skinuta limena fasada proizvodnog pogona

Solana Pag uređuje vanjsku fasadu zgrade proizvodnog pogona soli, a u taj je projekt uložila pola milijuna kuna. Obnova fasade pogona pokazala se i više nego nužnom. Pogon izgleda derutno, a nalazi se uz glavnu pašku prometnicu - državnu cestu D-106. Udaljen je svega tri kilometara od grada Paga pa je pružao ružnu sliku i negativni prvi dojam neposredno pred ulazom u grad.

Posao obnove fasade izvodi tvrtka "5 plus" iz Sesveta, a prema procjeni izvođača zgrada će biti obnovljena do kraja ove godine.

- Ovih je dana skinuta limena fasada koja je jako oštećena od bure i kiše. Naime, takva fasada se pokazala lošim rješenjem, stoga se sada postavlja termofasada koja je silikonska, što je puno kvalitetnije, a i bolji je izolator za unutarnji prostor. Osim toga, zgrada će u konačnici izgledati puno ljepše, rekao je Bogdan Želehovski, direktor proizvodnje "Solane Pag".

Želehovski podsjeća da se fasada na ovom objektu zadnji put sanirala 1992. godine te je zub vremena napravio svoje.

Zgrada, odnosno cijeli kompleks novog proizvodnog pogona Solane Pag, izgrađen je 1980. godine. Otvorenjem novog pogona u Solani Pag dosta se toga učinilo na planu napretka solarstva. U prvom je se redu postigla fizički lakša proizvodnja soli.

Nekada se sol kristalizirala u bazenima i pri takvoj je proizvodnji sve ovisilo o vremenskim uvjetima u ljetnom razdoblju kad je najveća berba soli.

Spomenimo i da je nakon izgradnje novog pogona proizvodnja soli u paškoj solani, koja je najveći proizvođač soli u Hrvatskoj, udvostručena. Naime, u Solani pag proizvodi se oko 20.000 tona soli godišnje, što je 80 posto domaće proizvodnje soli. Važno je reći da se sol u Pagu proizvodi već preko tisuću godina te da ju se na ovom prostoru od davnina naziva bijelim zlatom Paga. Razvoj solarstva kroz povijest je puno pridonio razvoju grada Paga. Od davnina je paška sol visoko cijenjena zbog svoje kvalitete. Sadrži, naime, čak 75 minerala, od kojih je većina nužna za ljudsko zdravlje. U modernim postrojenjima provodi se i njeno dodatno jodiranje, zbog čega je paška sol nezaobilazan dio svake zdrave prehrane. Paško "bijelo zlato" i danas spada među najkvalitetnije soli u Europi i svijetu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno