Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Stigao autobus za stotinjak učenika putnika

14.01.2011. 23:00
Stigao autobus za stotinjak učenika putnika


Autobus će se koristiti za prijevoz 100-tinjak učenika putnika na nastavu i s nastave. Pored toga itekako će nam olakšati prijevoz učenika na kino i kazališne predstave, sportska natjecanja kao i natjecanje Znanost mladima. Dakako, i za terensku nastavu sukladno Hrvatskom nacionalnom obrazovnom standardu (HNOS), kazala je ravnateljica Narančić


Općina Zemunik Donji kupila je autobus  i dala ga na korištenje Osnovnoj školi Zemunik. Polovni autobus “bova”, nizozemskog proizvođača, u potpunosti zadovoljava posebne  propise o sigurnosti djece, regulirane Pravilnikom o prijevozu učenika. Cijena autobusa je 55.000 eura ili 400.000  kuna osiguranih iz općinskog  proračuna.
Suradnja škole i  Općine
– Autobus je dan zemuničkoj školi na korištenje za  siguran i udoban prijevoz  učenika na nastavu, ali i za sve  druge školske potrebe, kazao  je načelnik Josip Marušić, ističući pritom da se Općina  osim za učenike u svojim mogućnostima skrbi i brine za sve  građane, od rođenja do treće  životne dobi.
– U dane kad je autobus  slobodan moći će ga koristiti i  građani, odnosno sve zemuničke udruge za svoje potrebe.  Prvenstveno se to odnosi na  sportaše i folkloraše, ali i za  sve druge općinske udruge i  društva, ponosno će Marušić.
Dosad je učenike iz općinskih naselja i obližnjeg  Smilčića na nastavu u zemuničku školu prevozio koncesionar, privatni prijevoznički  obrt iz Zadra.
– Nema riječi kojima bi se  iskazala zahvalnost za ovu  gestu općinskog čelništva u  vremenu recesije i krize.  Primjerna i za svaku pohvalu  suradnja Općine Zemunik  Donji sa školom ovom je izuzetno vrijednom donacijom  još jednom na najbolji mogući  način potvrđena, kazala je  ravnateljica Tamara Narančić.
– Autobus će se koristiti za  prijevoz 100-tinjak učenika  putnika na nastavu i s nastave.  Pored toga itekako će nam  olakšati prijevoz učenika na  kino i kazališne predstave,  sportska natjecanja kao i natjecanje Znanost mladima.  Dakako, i za terensku nastavu  sukladno Hrvatskom nacionalnom obrazovnom standardu (HNOS), kazala je ravnateljica Narančić, iskoristivši  prigodu da najavi i općinsko  natjecanje Lidrano za školsku  godinu 2010./2011. godinu,  učeničko novinarsko, literarno i dramsko-scensko stvaralaštvo koje će se u zemuničkoj školi održati 27. siječnja. Županijski Lidrano također će se održati u Zemuniku 21. veljače.
Sigurnosni pojasevi
Zadovoljstvo nije krio i iskusni vozač, djelatnik škole  Borislav Mišo Krnčević, u čije  je ruke zapravo i došao moderno opremljeni autobus  marke “bova”.
Dnevno prevozeći učenike  u njihova naselja autobus prevali oko 120 kilometara. Kako  je nastava u jednoj, jutarnjoj  smjeni autobus kreće u 6.50  minuta iz Smilčića. Školska  autobusna linija iz Smilčića  vodi u Zemunik Gornji, Smrdelj i Mostar. Povratak za  učenike do četvrtog razreda je  točno u podne, a za više razrede sat nakon, u 13 sati,  pojašnjava Krnčević.
Novi autobus, sukladno  Pravilniku o prijevozu učenika, opremljen je sigurnosnim  pojasevima, naslonima za glavu i ruke, ABS sustavom i  sigurnosnom sklopkom za  smanjenje opasnosti od  požara nakon zaustavljanja  vozila, a posebno su označeni i  izlazi u slučaju nužde.
– Centar za vozila Hrvatske  bez problema je izdao Potvrdu  o ispunjavanju uvjeta za prijevoz školske djece. A kako i  neće kad u autobusu osim  izuzetno dobrog HiFi sustava  ozvučenja ima i televizija i  DVD, sa smiješkom će Mišo  Krnčević, izražavajući pritom  i zadovoljstvo sa “svojim”  učenicima-putnicima koji se,  kaže, tijekom vožnje ponašaju  u skladu s pravilima sigurne  vožnje.
 


Inspekcije školskog autobusa




Prema podacima Centra za vozila Hrvatske (CVH) zbog kršenja  pravilnika tijekom prvih osam mjeseci 2010. godine Prometna je policija  kaznila čak 93 prijevoznika, i to – kako predviđa Zakon o sigurnosti prometa  na cestama – novčanom kaznom od 5.000 do 15.000 kuna. U kontrolnoj  akciji na početku ove školske godine inspektori cestovnog prometa obavili  su ukupno 349 nadzora posebnog linijskog prijevoza učenika po županijama. Nadzor je proveden u 254 škole, a obuhvatio je 107 prijevoznika.  Rezultat rada inspektora na terenu je čak 133 utvrđena prekršaja.