Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na obilježavanje akcije Maslenica dolazi i predsjednik Josipović

Autor: Siniša Klarica

14.01.2013. 23:00
Na obilježavanje akcije Maslenica dolazi i predsjednik Josipović

Foto: Velimir BRKIĆ



Župan Zrilić najavio je i mimohod postrojbi koje su sudjelovale u akciji Maslenica, a koji će početi s Branimirove obale u ponedjeljak 21. siječnja s početkom u 9 sati


Dvadeseta obljetnica akcije Maslenica bit će obilježena do sad najbogatijim programom. To je jučer najavio zadarski župan Stipe Zrilić naglasivši kako će ovogodišnje obilježavanje trajati od 19. do 22. siječnja. Na sam dan 22. siječnja, kad je prije dvadeset godina započela akcija, obilježavanju će nazočiti vrhovni zapovjednik i predsjednik RH Ivo Josipović. Predsjednik Josipović bit će zajedno sa Zadranima od 9 do 13 sati, a nazočit će i svečanoj akademiji u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru. Župan Zrilić najavio je i mimohod postrojbi koji su sudjelovale u akciji Maslenica, a koji će početi s Branimirove obale u ponedjeljak 21. siječnja s početkom u 9 sati.
O značenju same akcije, ispred prisutnih predstavnika osam braniteljskih udruga, govorio je ratni zapovjednik 112. brigade Marko Čulina. Čulina je istaknuo da je Maslenicom deblokiran Zadar i komunikacija Zadar – Posedarje – Maslenički most. Oslobođena su sela u zaleđu, Zračna luka Zadar i ZB Zemunik te je ponovno povezan sjever i jug Hrvatske.
– Do Maslenice vojne operacije su se uglavnom svodile na obranu sela u zaleđu. Maslenica je prva veća oslobodilačka akcija kojom je Republika Hrvatska svjetskoj javnosti pokazala da neće tolerirati okupaciju svog teritorija, rekao je Marko Čulina, dodavši kako je u okupiranom zaleđu u mandatu UNPROFOR-a, stradalo više Hrvata nego u ratnim operacijama 1991. i 1992. Od sarajevskog primirja 3. siječnja 1992. do akcije Maslenica snage HV-a na tom području narasle su na 10.000 solidno opremljenih i naoružanih vojnika.
Pa ipak, u akciju Maslenica se zbog demobilizacije u ljeto 1992. krenulo sa svega 1.500 vojnika. Od zadarskih postrojbi u akciji su sudjelovale 112. brigada, 7. domobranska pukovnija, postrojbe specijalne policije, domobranske bojne Obrovac i Benkovac, Otočki bataljun. Dosegnute crte u Maslenici obranjene su kasnije od žestokih kontranapada srpskog agresora te se s njih krenulo u konačno oslobađanje Hrvatske u akciji Oluja 1995.
Župan Stipe Zrilić rekao je da je organizacijski odbor bio neformalan, sastavljen od puno više udruga nego što su nazočile na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji. Na obilježavanje Maslenice pozvani su svi, uključujući i donedavne haaške uznike generale Gotovinu i Markača. Na izravno pitanje je li pozvan i ministar hrvatskih branitelja Predrag Fred Matić, posebice nakon nedavnih izjava i svađe s Crkvom, župan Zrilić je odgovorio da se Crkva sama zna braniti te da joj ne treba organizacijski odbor Maslenica da to čini umjesto nje.


Čulina se nije sjetio akcije oslobađanja brda Križ




Govoreći o značenju Maslenice, ratni zapovjednik 112. brigade Marko Čulina izrekao je jedan lapsus. Čulina je rekao da od 3. siječnja 1992. pa sve do 22. siječnja 1993. i početka akcije Maslenica na zadarskoj bojišnici nije bilo ratnih djelovanja. Čulina je kasnije priznao da se jednostavno nije sjetio oslobađanja brda Križ u svibnju 1992. te velikog broja pojedinačnih okršaja koji su se događali na prvoj crti.