Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nema snijega na vidiku

Autor: Ivana Burica

14.01.2013. 23:00
Nema snijega na vidiku

Foto: Vedran SITNICA



No unatoč tomu što je snijeg zabijelio čak i neke dijelove Afrike, Zadrani se, prema riječima Duška Kraljeva, iznenađenju u obliku snijega ne trebaju nadati tako skoro. Barem ne tijekom siječnja i prve polovine veljače


Dok u Zadru “dere” jugo i pada kiša, a temperatura zraka je već u 9 sati iznosila za ovo doba godine iznimno toplih 15 stupnjeva Celzijevih, sjever Hrvatske zameo je snijeg. I ne samo sjever Hrvatske. Pod snijegom je, kaže zadarski meteorolog Duško Kraljev, čak 70 posto planeta!
– Imamo tako snijeg čak i u Jeruzalemu te u Saudijskoj Arabiji. Za te je krajeve snijeg veliko iznenađenje. S druge strane, u Australiji vladaju natprosječne vrućine. Ovakve goleme meteorološke suprotnosti posljedica su promjena u atmosferi i globalnog zatopljenja, kaže Kraljev.
No unatoč činjenici da je snijeg zabijelio čak i neke dijelove Afrike, Zadrani se prema riječima Duška Kraljeva iznenađenju u obliku snijega ne trebaju nadati tako skoro. Barem ne tijekom siječnja i prve polovine veljače.
Iako su na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda za zadarsko područje u petak najavljene snježne oborine, Duško Kraljev mišljenja je da će se, ako ga uopće i bude, snijeg kod nas svesti na nekoliko pahulja.
– Što se tiče temperatura, vlage i naoblake u petak i subotu postoje nekakvi uvjeti za snijeg, ali samo u jutarnjim i noćnim satima. Naime, tijekom dana temperature bi trebale dosezati i 10 stupnjeva Celzijevih. Pravi snijeg na zadarskom području ne očekujemo ni do kraja siječnja, kao ni u prvoj polovini veljače, koja će biti iznimno topla, kaže zadarski meteorolog koji do kraja tjedna prognozira razmjerno toplo vrijeme uz svakodnevnu kišu. Jugo bi trebalo puhati još danas, a od sutra će vjetar promijeniti smjer u sjeverozapadni. Nešto bure može se očekivati u petak i subotu.
– Godina za nama bila je najtoplija u zadnjih 150 godina od kada postoje mjerenja, a prema nekakvoj analogiji i 2013. godina bi joj mogla biti slična. Što se našeg područja tiče, na sreću nam se neće ponoviti lanjske suše kada je u prvih osam mjeseci palo samo 200 litara kiše. No godina je zahvaljujući natprosječno kišna zadnja četiri mjeseca završila sa 800 litara po metru četvornom, što je čak i nešto više od godišnjeg prosjeka, rekao je Kraljev.
On nas informira da je u prvih 13 dana siječnja palo oko 30 litara kiše. Prosjek za ovaj mjesec je 70-ak litara, a on će prema Kraljevljevim riječima najvjerojatnije biti premašen.