Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Popjevkom veselom blagdan objavite, Stošiju blaženu Zadrani častite!

Autor: Ante Rogić

14.01.2013. 23:00
Popjevkom veselom blagdan objavite, Stošiju blaženu Zadrani častite!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Koncelebrirano misno slavlje večeras će u katedrali Sv. Stošije, u kojem će sudjelovati i hrvatski biskupi, s početkom u 18 sati u zadarskoj katedrali predvodi mons. dr. Đuro Gašparović, srijemski biskup


Svečanom večernjom koju je sinoć u zadarskoj katedrali predvodio mons Želimir Puljić, nadbiskup zadarski, Zadarska nadbiskupija ušla je u slavlje svetkovine Sv. Stošije. Pred velikim brojem vjernika, u zajedništvu s braćom svećenicima, nadbiskup Puljić je molio večernju molitvu za vrijeme koje je pjevao katedralni zbor pod ravnanjem Žana Morovića, a solist je bio Branimir Buturić.
 Za vrijeme večernje nadbiskup je podijelio plakete zaslužnim vjernicima za očitovane znakove služenja u Crkvi i svjedočenje kreposti vjere, nade i ljubavi prema potrebitima ljudske pažnje i pomoći. Plakete su dobili Vojko Marčev, Rosanda Marketo, Ivan Erceg, Zdravka Stojić, Dragica Grgin, Milka Perić, Josip Šćapec, Šime Švanjek, prof. Davor Motušić, zbor mladih “Magnificat”, Zdravko Peljušić, Joso Anić Medun, Ivanka Sremić, Mladen Zekan, Mate Pinčić, Zvjezdana Burčul, Branka Vrsaljko, Mirjana Kulaš, Stojan Striguljica, Njegovateljice “Centar za smještaj i rehabilitaciju” i Caritas Zadarske nadbiskupije
U čin dodjele priznanja uveo je kancelar Zadarske nadbiskupije don Josip Lenkić, kazavši kako je ovo dokaz da duh svete Stosije živi i danas. Mirjana Tadić iz Caritasa zahvalila je uime svih nagrađenih, a za vrijeme dodjele pjevao se tradicionalni pučki blagoslov.
Na samom kraju Večernje nadbiskup Puljić podsjetio je kako je sveta Stošija pomagala siromašne i brinula se o njima. Istaknuo je kako u Zadru danas živi duh Sv. Stošije. Nadbiskup se prisjetio dolaska pape Ivana Pavla II u Zadar 2003. Godine i njegovih riječi upućenih vjernicima.
– Sjećamo se dolaska Svetog Oca u Zadar koji je poželio da hrvatski narod bude i ostane narod nade, kazao je nadbiskup Puljić.
Koncelebrirano misno slavlje večeras će u katedrali Sv. Stošije, u kojem će sudjelovati i hrvatski biskupi s početkom u 18 sati u zadarskoj katedrali predvodi mons. dr. Đuro Gašparović, srijemski biskup.
Nebeska zaštitnica Zadarske nadbiskupije Sv. Stošija (Anastazija) živjela je u drugoj polovini 3. stoljeća, a porijeklom je iz rimske patricijske obitelji. Bila je spremna sve žrtvovati radi ljubavi Božje kako bi se u svemu proslavio Bog. Njezina ljubav prema Kristu išla je do kraja, što se očitovalo u mučeničkoj smrti ove velike svetice.