Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Novo lice škabrnjske ljepotice u boji lavande, vrijedno 3,7 milijuna kuna

16.01.2020. 13:00


U atriju škole u ravnokotarskoj Škababrnji jučer je održana impresivna završna konferencija projekta »Energetska obnova Osnovne škole Vladimira Nazora Škabrnja«, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. te odobrenoga u sklopu Poziva Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.
– Iz energetskog »D« razreda došli smo u »A plus« razred. Iza nas su prokišnjavanja, kante i krpe, školska nastava se na radost učenika, školskog osoblja i roditelja održava u zgradi s novoobnovljenim licem, kako su je od milja prozvali mještani, u škabrnjskoj ljepotici boje lavande, kazala je prof. Stipana Banić, voditeljica programa.


Obnova četiri škole
Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.688.211,34 kuna, sredstva EU iznose 1.342.811,81 kunu, a Zadarske županije 2.345.399,53 kune.
– Veseli me da smo danas ovdje kako bismo svjedočili ostvarenju još jednog od četiriju projekata energetske obnove zgrada škola kojima je Zadarska županija osnivač. Školska zgrada u Pagu i Gračacu je dovršena, a obnova zgrade gimnazija u Perivoju Vladimira Nazora je u tijeku, kazao je Božidar Longin, župan Zadarske županije.
Energetska obnova školskih zgrada svakako je hvalevrijedna aktivnost, kaže Longin, osobito zato što se 35 posto sredstava ostvaruje iz EU fondova.
– Ulaganje iz Županijskog proračuna jest bilo veliko, no uštede koje će se postići na grijanju također će biti velike. Kao osnivači školskih ustanova na svom području, trudimo se stvoriti našim najmlađima što kvalitetnije uvjete za obrazovanje, istaknuo je Longin.


Najisplativije ulaganje u znanje
Zadarska županija, kaže Longin, ne samo zato što su osnivači što znači zakonsku obvezu, već prije svega zato što smatraju da je skrb o najmlađima jedna od njihovih najvažnijih zadaća, intenzivno rade na stvaranju jednakih uvjeta za školovanje za sve učenike u našoj županiji.
– Ulažemo u infrastrukturu, u opremu te sufinanciramo aktivnosti iznad standarda. Mislim da je svima već odavno znano kako je ulaganje u obrazovanje najisplativije ulaganje jer znanje je jedini kapital koji se ne može otuđiti, poručio je Longin te nastavio:
– Dragi učenici, sada imate udobniju školsku zgradu, toplije učionice, neka vas to potakne da i vaše učenje bude još bolje. Dragi učitelji i profesori, iskreno vjerujem da ćete se bolje osjećati, osobito kada vas zimske bure, a one u ovome kraju nisu rijetkost, doprate na posao, zaključio je Longin.
Osnovnu škole Vladimira Nazora Škabrnja trenutačno pohađa 200 učenika i ima 35 djelatnika.




»Ulaganje iz Županijskog proračuna jest bilo veliko, no uštede koje će se postići na grijanju također će biti velike. Kao osnivači školskih ustanova na svom području, trudimo se stvoriti našim najmlađima što kvalitetnije uvjete za obrazovanje«
Božidar LONGIN


– Ovom obnovom poboljašat ćemo standard u objektu i uštedjeti na ukupnoj energiji do 50 posto na godišnjoj razini te osigurati kvalitetnijie uvjete boravka u školskim prostorima učenicima i djelatnicima škole, kazao Marin Pavičić, ravnatelj OŠ Vladimira Nazora koji se zahvalio Zadarskoj županiji jer je prepoznala potrebu škole za temeljitom obnovom, Fondu za regionalni razvoj i Razvojnoj agenciji Zadra Nova koja ih prati kroz projekt.


Vlastita proizvodnja struje
Ovaj se trogodišnji projekt, kaže Pavičić, uklapa u školski projekt »Sretna škola plave ekonomije« u sklopu kojeg će se na školi postaviti solarni paneli kupljeni od sredstava koja iznose 100.000 dolara, a škola ih je dobila 2018. kao glavnu nagradu u Abu Dhabiju s navedenim projektom.
– Do ljeta će uslijediti obnavljanje natječaja za izvođača radova na postavljanju solarnih panela tako da će škola u potpunosti postati energetska s vlastitom proizvodnjom električne energije, ponosno će Pavičić dodavši kako škola osim za održavanje nastavne i nastavnih aktivnosti služi i mještanima za održavanje raznih događanja.
Unatoč svim tužnim životnim pričama koje su svjedočile o studenome 1991. godine, herojska Škabrnja je danas mjesto modernog prostornog uređenja i velikog broja mladog stanovništva, a ratne rane na prvi se pogled na njenoj vanjštini jedva primjećuju.
– Svaki će se žitelj Škabrnje sjetiti ćiriličnog natpisa »Dobro došli u mrtvo selo« u zapaljenoj i porušenoj školi koji su ih dočekali kada su se 1995. godine vratili u svoje mjesto. Oni koji su uništavali, palili, mrzili željeli su od Škabrnje napraviti »mrtvo selo«, ali nisu uspjeli. Vratili su se ljudi i obnovili, izgradili, uljepšali svoje mjesto. Škabrnja danas izgleda ljepše nego prije rata, naglasio je Nediljko Bubnjar.


Budite optimisti, vjeruje u budućnost
U ratu posve spaljena, uništena i raseljena Škabrnja, kaže Bubnjar, poput feniksa iz pepela ustaje i ide prema prosperitetnijoj budućnosti.
– Gledajmo naprijed, idemo naprijed, jer naša je budućnost i ona ovisi o nama, ponajviše o vama mladima. Mladi vi ste naši novi naraštaji, čvrsti temelj opstojnosti Škabrnje i Lijepe Naše, budite optimisti, vjeruju u budućnost i u sebe, poručio je Bubnjar.
Za svečani štimung brinuo se školski zbor pod ravnanjem voditelja Filipa Mataka iz Ljupča. Solistice su bile Luna Jurić i Tereza Kresoja.
Osim navedenih na konferenciji su nazočili županijski pročelnici Ivan Šimunić i Lovre Jurišić, predstavnice Zadra Nove, ravnatelji škola u Zemuniku, Poličniku i Sukošanu, članovi Upravnog vijeća, učitelji i drugi.


Od pučke do moderne škole
Ove godine proslavlja se 145. godišnjica rada škole u Škabrnji koja je započela s jednorazrednom mješovitom pučkom školom. OŠ Vladimir Nazor osnovana je 1958., kada četvrogodišnja škola prerasta u osmogodišnju školu. Završetak izgradnje sadašnje školske zgrade je 1974., a 1991. godine je uslijed okupacije Škabrnje od strane srpskog agresora razrušena i spaljena škola koja nastavlja rad u progonstvu. Povratak mještana i svečano otvaranje obnovljene škole je 1997., dok je od 20. lipnja 2019. do 20. studenog 2019. provedena energetska obnova školske zgrade.


Radovi energentske obnove
U sklopu radova energentske obnove provedene su mjere energetske učinkovitosti, kombinacija pet građevinskih, jedna elektrotehnička i jedna strojarska mjera: ugradnja toplinske izolacije vanjskih zidova i poda prema vanjskom prostoru, ugradnja toplinske izolacije stropa prema tavanu, ugradnja toplinske i hidroizolacije krovova iznad grijanog prostora, zamjena vanjske stolarije, modernizacija unutarnje rasvjete te ugradnja termostatskih ventila što će rezultirati uštedom energije za grijanje 50,01 posto u odnosu na postojeće stanje. Radove je izvodila tvrtka Jukić-dam d.o.o. iz Otoka Dalmatinskoga.