Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

»Budite tim koji će pokretati pozitivne promjene!«

15.01.2021. 08:05


Grad Zadar na svojim je mrežnim stranicama objavio javni poziv za predlaganje kandidata za članove Savjeta mladih Grada Zadra i njihovih zamjenika jer postojećem sazivu ističe mandat. Podsjećamo, Savjet mladih je savjetodavno tijelo Grada Zadra koje se osniva s ciljem aktivnog sudjelovanja mladih u odlučivanju o upravljanju javnim poslovima od interesa i značaja za mlade, aktivnog uključivanja mladih u javni život te informiranja i savjetovanja mladih u svojoj lokalnoj zajednici. Protekle tri godine na čelu Savjeta mladih Grada Zadra bio je doc.dr.sc.Jurica Bosna koji inače predaje na Odjelu za ekonomiju Sveučilišta u Zadru. Tim povodom zamolili smo ga za kratak razgovor s osvrtom na rad Savjeta u prošlom trogodišnjem razdoblju.


Planirali učenicima prezentirati rad Savjeta


Kako ocjenjujete rad Savjeta? Jeste li zadovoljni? Što ste možda još planirali napraviti, a zbog objektivnih okolnosti – pandemije koronavirusa, niste uspjeli?
– Jako sam zadovoljan odrađenim poslom u posljednje nepune tri godine. Velika većina članova se angažirala u definiranju i provođenju aktivnosti. Svaki član i njegov zamjenik imao je priliku predložiti te kasnije provesti aktivnost vezanu uz probleme mladih. Odgovornost za izvođenje aktivnosti bila je na predlagatelju, što je uz međusobnu dobru komunikaciju rezultiralo velikom motivacijom članova. Teme su uglavnom proizlazile iz pojedinih područja interesa članova, pa smo tako, primjerice, govorili o nasilju među mladima, važnosti psihičkog zdravlja, kako pravilno zastupati svoja te uvažavati tuđa mišljenja, o utjecaju sporta na zdravlje, usklađenosti ili pak, neusklađenosti obrazovanja i tržišta rada te o mnogim drugim važnim pitanjima. Vrijedi istaknuti kako smo ukazali i na potrebu za donošenjem Lokalnog programa za mlade koji bi za cilj imao strateško promišljanje o potrebama mladih, izazovima s kojima se mladi susreću te načinu njihovog prevladavanja. Jako smo sretni i ponosni što smo uspjeli u našem gradu organizirati 7. kongres Koordinacije Savjeta mladih Republike Hrvatske. Prvotna želja nam je bila ugostiti što veći broj mladih iz svih krajeva Hrvatske, ali smo, nažalost, radi epidemiološke situacije, broj prijava morali svesti na minimum. U prošloj 2020. godini imali smo u planu obići sve srednje škole kako bismo učenicima predstavili rad Savjeta, da ih potaknemo na aktivan društveni angažman, ali, nažalost, radi pandemije to nismo uspjeli.




Jeste li i koliko zadovoljni participacijom mladih u radu Savjeta? Što Vam se čini je li bila manja ili veća nego u prošlim sazivima i zbog čega?
– I u tom sam segmentu jako zadovoljan jer je participacija članova u ovom sazivu bila svakako puno veća u odnosu na prošle savjete što je vidljivo na temelju broja odrađenih aktivnosti. Mišljenja sam da smo općenito, povećali našu vidljivost i da danas veći broj mladih zna što je to Savjet mladih. Odmah na prvom sastanku Savjeta definirao sam plan sjednica za narednu godinu kako bi se članovi mogli organizirati na vrijeme, te zamolio da svatko navede svoja područja interesa kako bi upravo iz tih područja mogli osmisliti aktivnosti Savjeta. Poticanjem svakog pojedinog člana da iznese svoje mišljenje, osmišljavanje aktivnosti zajedno s ostalim članovima i naposljetku, delegiranjem odgovornosti rezultiralo je velikim angažmanom mnogih članova.


Mladi im iskazali povjerenje


Na što ste najponosniji?
– Teško mi je posebno istaknuti neku određenu aktivnost ili radionicu na koju bih bio posebno ponosan. Već sama činjenica da je na svakoj našoj idućoj aktivnosti bilo sve više mladih, čini me izuzetno ponosnim. Vjerujem da su mladi prepoznali u relativno kratkom vremenu, kako otvoreno i objektivno govorimo o svim važnim temama. Ponosan sam i na to što su ovom sazivu mladi iskazali povjerenje kada su nas rangirali na visoko 3. mjesto pri odgovoru na pitanje – kome treba dati povjerenje za vođenje budućeg Centra za mlade.


Hoćete li se opet kandidirati za predsjednika Savjeta?
– Neću se moći kandidirati jet to mogu samo članovi koji nisu navršili 30 godina. Mislim da bi bilo najbolje da idući predsjednik Savjeta bude netko tko je bio član ovog Savjeta jer je svakako već upućen u široku problematiku mladih, posjeduje potrebno iskustvo te se može lakše nadovezati na dosadašnji rad Savjeta. Da bi se mlade aktiviralo potrebno je mnogo rada i truda, prvenstveno treba na svom primjeru pokazati kako biti aktivan i odgovoran u društvu. Pri tom članove Savjeta treba motivirati te raditi na izgradnji međusobnog povjerenja.


Za kraj, Vaša poruka mladima i budućem sazivu Savjeta mladih Grada
– Poruka mladima bi bila ta da je potrebno biti odgovoran ne samo za vrijeme pandemije, već svakodnevno u svojoj sredini. Odgovornost je na svakom pojedincu, svatko može biti pokretač pozitivnih promjena. Budućem sazivu poručio bih da u izvođenju aktivnosti djeluju poput tima kojeg odlikuje dobra međusobna komunikacija i suradnja, jer će na taj način moći bolje zastupati potrebe i interese mladih.
 


Natječaj traje do 26.siječnja ove godine
Savjet mladih Grada Zadra broji 11 članova, koji se biraju na vrijeme od tri godine.
Mogu biti birane osobe s prebivalištem ili boravištem na području Grada Zadra, u dobi od navršenih 15 do navršenih 30 godina života. Pravo predlaganja kandidata za članove Savjeta mladih Grada Zadra i njihovih zamjenika imaju udruge koje su sukladno statutu ciljno i prema djelatnostima, opredijeljene za rad s mladima i za mlade, učenička vijeća, studentski zborovi, pomladci političkih stranaka, sindikalnih ili strukovnih organizacija u Republici Hrvatskoj i neformalne skupine mladih. Prijedlozi kandidata za članove Savjeta mladih Grada Zadra i njihovih zamjenika podnose se pismeno na posebnom obrascu koji se nalazi na web stranicama Grada Zadra, a može se preuzeti i u pisarnici Grada Zadra.
Gradsko vijeće na prvoj sjednici nakon objave popisa važećih kandidatura, po postupku propisanom Poslovnikom Gradskog vijeća, tajnim glasovanjem bira članove i zamjenike članova Savjeta mladih. Za članove Savjeta mladih biraju se kandidati od rednog broja 1 do rednog broja 11 na rang listi najviše dobivenih glasova. U slučaju da nije moguće izabrati Savjet mladih zbog dva ili više kandidata s jednakim brojem glasova, glasovanje se ponavlja za izbor kandidata do punog broja članova Savjeta mladih, između onih kandidata koji u prvom krugu nisu izabrani jer su imali jednak broj glasova, a glasovanje se ponavlja dok se ne izaberu svi članovi Savjeta mladih. Rezultati izbora za članove i zamjenike Savjeta mladih objavljuju se na web stranicama Grada Zadra. Prijedlozi kandidata za članove Savjeta mladih Grada Zadra i njihove zamjenike dostavljaju se najkasnije do 26. siječnja 2021. godine i to na adresu:
GRAD ZADAR
GRADSKO VIJEĆE
ODBOR ZA IZBOR I IMENOVANJE
Narodni trg 1, s naznakom: "Prijedlog kandidata za izbor članova Savjeta mladih Grada Zadra i njihovih zamjenika".