Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kolovare očišćene od bačava i kamionskih guma

Autor:

14.02.2009. 23:00
Kolovare očišćene od bačava i kamionskih guma

Foto: Boris KUPČAK



Tijekom ove godine očistit ćemo predio od bazena pa sve do Punte Bajlo, kaže voditelj akcije Stanko Panić


Športsko ribolovno društvo “Zubatac” u subotu je održalo Ekoakciju čišćenja mora i podmorja na dijelu “Fontana-Kolovare”. U akciji je sudjelovalo tridesetak članova sekcije podvodnih ribolovaca koji su čistili i snimali podmorje i udičara koji su skupljali plastični, stakleni i drugi otpad na predjelu Fontane i okolice. Kako je večer prije zbog nevremena palo stablo i zapriječilo put na tom predjelu, može se reći da su se akciji pridružili i vatrogasci JVP Zadar koji su stablo ispilili i uklonili. Prikupljeni otpad na gradsko odlagalište odvezli su radnici zadarske Čistoće.
Voditelj ekoakcije Stanko Panić kaže da je ovo prva akcija ŠRD “Zubatac” u ovoj godini, a tijekom godine očistit će se predio od bazena sve do Punte Bajlo.
– Prošle godine imali smo tri akcije. Čistili smo istezalište naših brodica u Jazinama, a ujedno smo i poribili taj dio s 200 tisuća mlađi brancina i orade. Druga naša akcija bila je u Jedriličarskom klubu Uskok na čišćenju plaže za osobe s invaliditetom. Osim naših članova u akciji su sudjelovali i članovi Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, kaže Panić, ističući kako je njihova treća i najveća akcija čišćenje uvale Lavdara blizu Sali.
– U akciji čišćenja Lavdare prikupili smo 70 vreća otpadnoga materijala što je more nanijelo u uvalu, a to još uvijek nije bilo sve, kaže Panić.
– U akciji čišćenja podmorja sudjeluju članovi naše sekcije podvodnih ribolovaca, njih osmero, dok primorje čisti 20 članova sekcije udičara, kaže Panić, hvaleći se podatkom da je ŠRD “Zubatac” jedna od najbrojnijih udruga u Hrvatskoj.
– Naša udruga je prošle godine brojila oko 1.400 članova. Ove godine se nadam i većem broju. Od 1.400 članova stotinjak je aktivnih. Pod aktivne članove smatramo one koji sudjeluju u natjecanjima i ekološkim akcijama.
U ovoj akciji skupljeno je preko 20 vreća raznog smeća, jedna metalna bačva, tri kamionske gume i oko 20 automobilskih guma. Nakon iscrpljujuće akcije za sudionike je organizirana marenda.


 60 GODINA POSTOJANJA




ŠRD Zubatac u ožujku ove godine slavi 60 godina postojanja. Začetnici društva su dr. Edvin Andrović, utemeljitelj i prvi predsjednik društva, pomorski kapetan Gracije Bilafer, Ante-Nino Maštrović, Doro Petrić, Vjekoslav Gerlanc, Vlado Nikpalj i Milan Ivoš. Prva skupština Športsko-ribolovnog društva održana je u proljeće 1949. godine u jednom od razreda Industrijske škole i tako je klub službeno registriran i utemeljen.
Obilježavanje 60 obljetnice održat će se 3. ožujka u Jedriličarskom klubu USKOK.