Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Još postoji šansa za Veliki kristalni globus

14.02.2012. 23:00
Još postoji šansa za Veliki kristalni globus


Ivica je bio jako utučen kada se utvrdilo da mu je “otišao” menisk. No, kada je saznao da operacija nije bila teška i komplicirana, zvučao je stvarno dobro – kaže Pavlek


“Zdravlje”. Riječ koju su uporno ponavljali Ivica Kostelić i Vedran Pavlek posljednjih sezona. Nažalost, Ivica Kostelić je opet završio na operativnom zahvatu desnog koljena. Dan poslije operacije u Baselu Kostelić se osjeća dobro, hodao je po sobi uz pomoć štaka i bol u koljenu je minimalna, što je dobra vijest. Poslijepodne Ivica je odradio vježbe za gornji dio trupa, nema odmora želi li 10. ožujka nastupiti u veleslalomu u Kranjskoj Gori. To znači da će na skije – za dva tjedna!
– Ivica je poslije magnetske rezonance, kada se utvrdilo da mu je “otišao” menisk, bio jako utučen, kao da mu se u tom trenutku život okrenuo naglavačke bez obzira na to što je već u Sočiju pretpostavljao o čemu se radi – kaže direktor reprezentacije Vedran Pavlek, koji je u Banskom, gdje će se održati prve dvije, veleslalom i slalom, od devet utrka koje će Kostelić preskočiti. – Međutim, poslije operacije zvučao je dosta dobro. Brzo se probudio iz narkoze i razgovarao s liječnicima o tijeku operacije. Kada je saznao da operacija nije bila teška i komplicirana, psihološko stanje mu se popravilo i zvučao je stvarno dobro.
Uspješna operacija
Dr. Werner Müller i dr. Claude Müller su poslije deset mjeseci opet “radili” na Ivičinom desnom koljenu?
– Oni su zadovoljni. Ivica nema prevelikih bolova, mentalno se osjeća jako dobro, a to je prvi dobar signal.
Olakšavajuća je okolnost što je Ivica lani osvojio Veliki kristalni globus?
– Svaki sportaš želi napraviti što više. On je skijaš koji u svaku utrku ulazi da napravili što više, da pobijedi. Normalno je da mu je, nakon pobjede u Sočiju, kada Beat Feuz zaostaje 70 bodova, u ovakvoj situaciji teško. U ovom trenutku je važnije što ozljeda nije bila toliko teška te da je operacija uspješno prošla. Stvarno su realni izgledi za njegov povratak u Kranjskoj Gori. Ono što je ohrabrujuće je da se ta hrskavica oporavlja.
Ivici ostaje lov na mali slalomski globus?
– Sigurno. Ostao je slalomski, ali teoretski, postoji još šansa i za Veliki kristalni globus! Naravno, sve više nije u njegovim rukama, već drugih. Sve ovisi kako će suparnici skijati, kako će se rasplesti iduće utrke. Možda netko drugi počne dobro skijati. Nažalost, Ivica će preskočiti dosta utrka, njegove šanse su minimalne. Međutim, nije nužno sada o tome razmišljati, prvenstveno smo fokusirani da rehabilitacija ide dobro i to su najvažnije vijesti.
Izgubljen globus
Prije tri godine Kostelić je izgubio ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu zbog problema s leđima?
– Jedan globus je izgubljen zbog leđa, sada je morao na operaciju koljena. Uvijek sam govorio da se jako puno stvari mora poklopiti da bi se osvojio Veliki kristalni globus. Zdravlje, konkurencija, skije, odgađanja utrka…  Sada jedna od najvažnijih stvari, zdravlje, nije bilo na našoj strani. Neovisno o tome ne uspije li osvojiti globus, Ivica je fanstastičan skijaš i ako ga zdravlje posluži u iduće dvije godine, čvrsto vjerujem da će osvojiti barem još jedan globus.
Kostelić s reklame poziva u Bansko, ali susret s navijačima zakazan je za Kranjsku Goru?
– Nažalost. Ivici je žao Banskog, radovao se Moskvi, Crans-Montani… Ivica voli skijati u Banskom, uživa u tome. Ima puno snijega, sve je bijelo, ali što je, tu je, sada treba biti usredotočen na rehabilitaciju. Prvi signali iz Basela su dobri i to je ono što nas najviše raduje.


Hirscher: Žao mi je Ivice




– Žao mi je Ivice. Prava je šteta kada ozljede odlučuju bitku o Velikom kristalnom globusu. Znam kako mu je, i ja sam to doživio prošle godine – rekao je Marcel Hirscher, trenutno trećeplasirani u ukupnom poretku Svjetskoga kupa, za Kronen Zeitung. Hisrcher ima 825, Beat Feuz 973, a Ivica Kostelić 1.043 boda. Austrijanci čekaju pobjednika Svjetskog kupa od 2006. godine i Benjamina Raicha…
– Pokušat ću sve učiniti za osvajanje Velikog globusa – priznaje Hirscher, koji će 24. i 25. veljače voziti čak i superveleslalom u Crans Montani.
– Nije loše na treninzima. Zabavno je, ali ne treba sada očekivati plasman u prvih 15.