Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Još nije riješeno pitanje vlasništva zemljišta u Debeljaku iz 19. stoljeća

15.02.2019. 10:30
Još nije riješeno  pitanje vlasništva  zemljišta u  Debeljaku iz 19.  stoljeća


Pod predsjedanjem Tomislava Dražića, predsjednika  Općinskog vijeća Općine Sukošan, vijećnici su većinom glasova izglasali proračun Komunalnog društva Zlatna luka Sukošan d.o.o. koji za  2019. godinu iznosi čak 6.094.248 kuna. S ovakvim komunalnim proračunom ne mogu se pohvaliti ni pojedine od 34 lokalnih jedinica u  Zadarskoj županiji u ukupnom godišnjem proračunu. 
– Pružanje komunalnih usluga jedno je od najvažnijih pitanja svake  lokalne zajednice, kazala je bacc. oec. Katarina Bebek, direktorica Komunalnog društva Zlatna luka Sukošan d.o.o.
Prihodi od komunalnih usluga predviđeni su u iznosu od 1.325.160  kuna, groblja i građenja 1.210.000 kuna, sidrišta, najma, prijevoza  743.000 kuna, parkinga 250.000 kuna, potpora 994.000 kuna, najma  195.00 kuna, reklama i oglašavanja 65.000 kuna, poticaja HZZ-a 40.000  kuna.
Traktor s malčerom i prikolicama
Rashodi za groblje su predviđeni u vrijednosti od 920.000 kuna, kupališta i plaža 325.000 kuna, izgradnju cesta, puteva i javnih površina  210.000 kuna, održavanje parkirališta 40.000 kuna, servisi i rezervni dijelovi 236.000 kuna, gorivo i mazivo 170.000 kuna, guma za vozila  89.000 kuna, nabavku osnovnih sredstava i alata 928.000 kuna, usluge  zbrinjavanja komunalnog otpada 395.428 kuna, koncesija 70.000 kuna,  nabavu gnojiva, cvijeća i herbicida 54.000 kuna i dr. Za plaće i doprinose djelatnika te plaće sezonaca i honoraraca trebat će 1.910.080 kuna, a  za amortizaciju 335.240 kuna.
–  Na natječaj za tip operacije 8.6.1. Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima,  aplicirali smo 860.000 kuna za kupnju traktora s malčerom, dvije traktorske prikolice, dvije motorne pile i sedam trimera, objavila je Bebek. 
Groblje u Sukošanu, zajedničko groblje Sukošana i Debeljaka, ima  920 grobnica, a groblje u Gorici, zajedničko groblje Gorice, Glavice,    Raštana Gornjih, Raštana Donjih, Tičeva i Veterinca ima 410 grobnica.   
Trideset novih grobnica
– Ove godine će se na groblju u Sukošanu uza zid na zapadnoj strani  starog dijela groblja izgraditi 30 novih grobnica. U Gorici će se nove  grobnice raditi iduće godine, ovisno o zainteresiranosti, ističe Bebek.
Dok je u Sukošanu ostalo tek 20-ak grobnica za upis u očevidnik,  uglavnom zbog obiteljskih imovinsko-pravnih odnosa, na groblju u  Gorici to je dijametralno suprotno.
– Groblje je zajedničko i mještani Gorice svoju obvezu donekle izvršavaju, dok žitelji Raštana to rješavaju jako sporo i nikako, tek u  slučaju pokopa svojih najmilijih. Predstoji nam sastanak s Zoranom Pelicarićem, načelnikom Sv. Filip i Jakova, reći će Bebek 
Sidrište kod Palaca zbog nerentabilnosti je ugašeno, a s vanjskim  računovođom je raskinut ugovor, odsad je računovodstvo u sklopu komunalnog poduzeća.  Cijena rovokopača je 300 kuna na sat. 
Povjerenstvo za praćenje sudskog spora 
Dok je rasprava o proračunu komunalnog društva bila poput bonace  rasprava o odluci o osnivanju tročlanog Povjerenstva za praćenje stanja  sudskih sporova Općine Sukošan u predmetu Meštrov Jerak, Torbarina  i De Stefani rođ. Jerak te Labus bila je povremeno i s jakim udarima bure.
U Povjerenstvo su većinom glasova izabrani Ante Martinac, načelnik,  te Debeljačani, Filip Dražić, zamjenik načelnika i Josip Torbarina, vijećnik. Vijeće broji 13 članova, a protiv je bilo svih pet oporbenih vijećnika: Ante Martinović, Kasijan Pašić i Denis Protić (grupa birača  Mojmir Torbarina), Marin Keran (SDP) te Petra Žitko (Akcija mladih).
– Neka mi se obrazloži zašto nisam u Povjerenstvu kad o spornom  zemljištu u Debeljaku znam srž problema, najviše od svih vijećnika. Na  više sjednica sam postavljala vijećnička pitanju o sudskom sporu tzv.   „Tanja Meštrov“ i tražila odgovore, inicirala dolazak odvjetnika na Vijeće, bunila se Petra Žitko.
Iako je Ante Martinović predložio da se Povjerenstvo proširi na pet  članova, sve je ostalo na tri člana.
– Povjerenstvo je u ovom sastavu zato što su osim mene kao načelnika u njemu i dvoje Debeljačana. Da ste iz Debeljaka bili biste vi, odgovorio je Martinac vijećnici Žitko.
Nasljednici vode, Općina smanjila rezultat
Riječ je o dugogodišnjem sporu, od prije 12 ili 13 godina i katastarske  izmjere za k.o. Sukošan, i to između Općine Sukošan i nasljednika pok.  Viktora Jeraka i njegovog sina pok. Ante Jeraka (Tanja Meštrov Jerak,  Zora Torbarina, Marija De Stefani) te Ante Labusa pok. Franje, nasljednika pok. Frane Labusa i pok. Šime Labusa.
– Povjerenstvo će se studiozno upoznati sa sudskim sporom i predmetom te razgovarati s odvjetničkim timovima s obje strane kako bi  možda dogovorili izvansudsku nagodbu, najavio je Martinac.
Teško je bez neovisne pravne pomoći uopće i ući u srž o vlasništvu  zemljišta koje seže još od 19. stoljeća i katastarske izmjere iz vremena  Austro-Ugarske monarhije. Sudski sporovi se od 2006. godine vode za  zemljište površine od oko 110.000 metara četvornih na kojem je nogometno igralište NŠK Debeljak zvano Šaraj te zemljište od crkve Velike  Gospe na zapadu do Vučje Drage u Donjem Podvršju na istoku.
Nasljednici su zadovoljni dosadašnjim sudskim presudama ali još  nema konačne pravomoćne presude. Sudski spisi su na ili na putu prema Vrhovnom sudu. Športskim rječnikom, iako je Općina smanjila rezultat, nasljednici su u vodstvu. 
– Nema razloga za paniku, na dobrom smo putu. Cilj nam je zaštita  Općine Sukošan i svih sudionika, poručio je Martinac.