Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

AMOR – nije samo bog ljubavi, već i projekt Aktivni Mladi za Održivi razvoj

16.02.2020. 09:15


Iako »na prvu«, Amor nedvojbeno asocira na romantiku jer je Marsov i Venerin sin i rimski bog ljubavi, ovom se slučaju krije naziv jednog sasvim »prizemnog« i korisnog projekta kojeg provodi zadarska Udruga Eko Zadar, a riječ je o projektu Aktivni Mladi za Održivi Razvoj (AMOR) među djecom i mladima.
Naime, kako je objasnila voditeljica projekta Ira Ćurković, u sklopu projekta izradit će se i provesti četiri programa izobrazbe s naglaskom na održivi razvoj, zaštitu prirode, aktivno djelovanje za održivi razvoj i razvoj ljudskih prava, a suradnjom civilnog i javnog sektora te lokalne zajednice u provedbi projektnih aktivnosti, stvorit će se kvalitetna partnerstva kako bi se zajedničkim snagama provodilo obrazovanje za održivi razvoj i jačala svijest o njegovim bitnim komponentama među djecom i mladima, ali i širom javnosti.
– Postavljanjem informativno edukativnih ploča na Natura 2000 područjima, organiziranjem foto natječaja i volonterskih akcija, u promociju održivog razvoja uključit će se, uz ciljanu skupinu projekta, i ostala javnost kako bi se na primjerima dobre prakse pokrenulo stvaranje novih akcija i programa kojima se o zajednici promišlja kroz elemente održivog razvoja za sve sudionike društva – objasnila je voditeljica Ćurković.


Volonterske akcije, foto natječaji…
Kad se radi o glavnim aktivnostima projekta, prema njezinim riječima, u tijeku je izrada i provedba dva programa izobrazbe za Osnovnu školu Petra Zoranića u Ninu koji će uključivati i elemente održivog razvoja s posebnim naglaskom na Natura 2000 područja, koja okružuju Nin. Izrađeni programi će se integrirati u kurikulum za učenike 6. i 7. razreda osnovne škole. Također, priprema se i provedba pilot-programa izobrazbe za učenike 6. i 7. razreda iz područja građanskog odgoja s naglaskom na solidarnost i aktivno djelovanje za održivi razvoj.


»Veći dio programa bazirat će se na izlazak iz učionica, na teren, gdje će učenici imati priliku iz prve ruke iskusiti prirodne procese, povezati se prirodom i okolišem i o njima početi razmišljati na održivi način
Ira Ćurković




– Tu je i izrada i provedba programa izobrazbe pod nazivom – »Mladi čuvari prirode« koji će proći djeca i mladi za vrijeme trajanja projekta, a koji će postati stalni program izobrazbe u javnoj ustanovi Natura-Jadera. U planu nam je i organiziranje i provedba volonterskih akcija u Ninu i Vrsima, potom priprema, izrada i postavljanje informativno edukativnih ploča na Natura 2000 područjima. Organizirat ćemo i foto natječaj jer želimo uključiti širu javnost i prikazati raznolikost Natura 2000 područja iz različitih aspekata – biljnog i životinjskog svijeta, pokazati raznolikost staništa, suživot čovjeka i prirode, kulturu i drugo – dodala je Ćurković.


Edukacija po školama
Osim aktivnosti koje su u planu, Udruga Eko Zadar, projekt Amor predstavila je u rujnu prošle godine u Domu kulture u Ninu zajedno s partnerom na projektu Osnovnom školom Petra Zoranića iz Nina i Naturom Jaderom – javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije. Za tu priliku izrađen je i predstavljen letak o projektu, koji osim glavnih informacija o projektu sadrži i informacije o tome o kakvom je projektu riječ, na čemu se temelji i koji su ciljevi održivog razvoja. Održana su i dva radna sastanka za izradu programa pod nazivom – »Solidarnost i aktivno djelovanje za održivi razvoj« na kojima su osim partnera na projektu sudjelovali i predstavnici zainteresiranih udruga kao što je udruga »Kreativna adaptacija«, Volonterski centar Zadar, udruga »Humani studio«, Društvo istraživača mora »20 000 milja« i udruga »Mala filozofija«. – Izrađen je i pilot program izobrazbe iz građanskog odgoja za učenike 6 i 7 razreda osnovne škole koji je kompatibilan kurikulumom za građanski odgoj. Program »Solidarnost i aktivno djelovanje za održivi razvoj« pripremila je i izradila Željka Jurlina koja je asistentica projekta, na temelju samostalnog istraživanja, dosadašnjih edukacija, informacija stečenih na edukaciji u Zelenoj akciji koja se održala u sklopu projekta AMOR, te prijedlozima članica radne skupine. Program izobrazbe će se u obliku radionica krajem veljače 2020. početi provoditi u ninskoj Osnovnoj školi te podružnici u Vrsima – naglasila je još voditeljica projekta Ira Ćurković.


Nastava u prirodi
Osim toga, održan je i prvi radni sastanak za izradu programa za OŠ »Petar Zoranić« iz Nina na kojem su osim partnera na projektu sudjelovali i predstavnici udruge »Aurelia«, Društva istraživača mora »20 000 milja«, fotokluba »Nin Art« i predstavnice Turističke zajednice Nina, a kako je rekla voditeljica Ćurković, na sastanku se prvenstveno razgovaralo o sadržaju, formatu i izvedbi budućeg programa, te smjernicama za njegovu izradu. Izradit će se i dva programa izobrazbe koji će biti dio kurikula za učenike 6. i 7. razreda osnovne škole »Petar Zoranić« Nin.
– U ovom će se slučaju, program izobrazbe baviti temama koje su predviđene za taj uzrast, ali s naglaskom na održivi razvoj i posebnost Natura 2000 područja koja se nalaze na području Grada Nina kao što su močvarna, obalna i priobalna staništa, biljne i životinjske vrste tih staništa, održivi razvoj i održivo upravljanje navedenim staništima. Veći dio programa bazirat će se na izlazak iz učionica, na teren, gdje će učenici imati priliku iz prve ruke iskusiti prirodne procese, povezati se prirodom i okolišem i o njima početi razmišljati na održivi način. Program izobrazbe provodit će se tijekom školske godine ove i sljedeće školske godine – otkrila je na kraju voditeljica projekta Amor iz Eko Zadra – Ira Ćurković.


Mladi čuvari prirode
Krajem mjeseca, točnije – 26. veljače, održat će se i prvi radni sastanak radne skupine za izradu programa izobrazbe pod nazivom – »Mladi čuvari prirode« za potrebe Natura -Jadere javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije. Ovaj program provodit će se na području Grada Nina, na zanimljivim i bogatim Natura 2000 područjima gdje će učenici iz zainteresiranih škola u Zadarskoj županiji imati prilike doživjeti raznovrstan biljni i životinjski svijet unutar ekološke mreže.
Početkom ožujka objavit će se javni poziv za prikupljanje fotografija koje prikazuju raznolikost Natura 2000 područja iz okolice grada Nina iz različitih aspekata kao što je biljni i životinjski svijet, staništa, suživot čovjeka i prirode, a 20 fotografija koje budu odabrane, tiskat će se u primjerenom formatu te će biti izložene u matičnoj školi u Ninu i podružnici u Vrsima za vrijeme trajanja volonterskih aktivnosti koje će biti organizirane tijekom travnja i svibnja ove godine.
Ukupna vrijednost projekta je 1.131.508,55 kuna, od čega je 90 posto ukupne vrijednosti projekta, financirano od strane Ureda za udruge Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.