Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Grad na nogama, zajedno za isti cilj – linearni akcelerator

15.02.2021. 16:51


Dugogodišnja težnja svih građana, a posebice onkoloških bolesnika, jest kupnja linearnog akceleratora, odnosno aparata za zračenje. Kada bi Opća bolnica Zadar imala taj aparat, onkološkim bolesnicima uvelike bi se olakšalo budući da trenutačno sanitetskim vozilima putuju u Split na zračenje.
Zadranka Jasmina Vrhovac, koja je i sama onkološki bolesnik, kao i članica Lige protiv raka Zadar, u više je navrata podijelila svoje osobno iskustvo kako bi podizala svijest sugrađana, ali i pružila podršku suborcima s karcinomom.


Pomoć i podrška
– Meni osobno bilo je naporno putovati, imam morsku bolest. Posebno je teško putovati natrag, sjedite u kabini vozila, trese se, neudobno je. Stalno bih molila vozače da stanu jer bih morala povratiti. Nisam imala mogućnost preseliti se u Split na mjesec dana zbog djeteta i posla, a ni voziti sama jer nisam mogla znati kako ću reagirati. Treba nam aparat za zračenje, jedan bi bio dovoljan za početak, ispričala je Jasmina dodavši kako bi to bilo značajno ne samo za Zadar, već za šire područje.
Dakle, samo zračenje traje nekoliko minuta, a putovanje i čekanje ostalih pacijenata četiri do pet sati.
Vedra i empatična Jasmina prije nekoliko je dana završila svoju terapiju nakon pet godina i, kako kaže, daj Bože da nikad nikome ne zatreba, no to je nerealno očekivati.
Naime, Jasmina i prijateljice Lidija Jurišić i Sanja Karamarko pokrenule su prije dvije godine Facebook stranicu ZaDar za nju s ciljem međusobnog pomaganja i podrške među onkološkim bolesnicima, a nedavno im se pridružila i Tereza Dedaković.
– Htjeli smo saznati što ženama najviše treba, a to je nedvojbeno bio linearni akcelerator, aparat za zračenje u Općoj bolnici Zadar, kazuje Lidija.
Već su prikupili oko dva milijuna za aparat, a iz Lige protiv raka Zadar uputili su dopise općinama pa su se već uključile Općina Bibinje i Poličnik. Također, početkom svakog mjeseca izvještavat će o prikupljenom iznosu.


Zajedno za isti cilj
Prostor za tu namjenu već je izgrađen, a čekaju sastanak s ravnateljem bolnice radi daljnjih dogovora.
Sastanke s gradonačelnikom Dukićem i županom Longinom obavile su i dobile apsolutnu podršku što im mnogo znači.
– Pružili su iznimnu podršku, planiramo, radimo, surađujemo zajedno za isti cilj. Planiramo put ka Ministarstvu, otkriva Sanja koja dodaje da se, usprkos pandemiji, grad dignuo na noge.
Sanja, jedna od adiministratorica Facebook grupe Srce zadarsko, ukazuje na blagodati društvenih mreža kada je riječ o humanitarnom radu.
– Kada nešto objavite na Facebooku, to vidi jako velik broj ljudi. Grupa je zatvorena, ali svatko nekoga poznaje pa prenese upit. Informacije se jako brzo prenose pa se može uključiti što više ljudi. Osim toga, podiže se svijest o važnosti međusobnog pomaganja. A čovjek ima urođenu potrebu pomagati, društvena smo bića, ne možemo živjeti kao otok, zaključuje Sanja, ujedno pozivajući na prepoznavanje onog iskonskog u nama – humanosti.
 




PODACI ZA UPLATU


Erste Bank d.d.
Primatelj: Opća bolnica Zadar
IBAN HR8324020061500064152
Model 00
Poziv na broj: 04092018
Opis plaćanja: Uplata za linearni akcelerator za Zadar
 


Telefonska linija


​Liga protiv raka Zadar otvorila je telefonsku liniju u akciji prikupljanja sredstava za kupnju linearnog akceleratora Općoj bolnici Zadar pod nazivom "Zraka za život" putem koje možete donirati 5 kuna (6,25 cijena s PDV-om).
Svi oni koji se žele uključiti u ovu akciju i pripomoći u nabavljanju ovog iznimno značajnog aparata, aparata za zračenje, neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika, mogu pozivom na broj 060 9001 dati svoj doprinos.