Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Na pomolu vinska manifestacija – Dani zadarske Maraštine

15.02.2021. 18:19


Udruga vinara Zadarske županije na Upravnom odboru je uz gosta Ivana Stiblika, sommeliera, povjerenika Sommelier Cluba za Dalmaciju i organizator Zadar Wine festivala, otvorila sjednicu, temom koja bi mogla Zadarskoj županiji donijeti još jednu značajnu vinsku manifestaciju – Dane zadarske Maraštine. Ako se dogovor i partnerstvo uspješno nastavi, a stigne i poslovna i institucionalna podrška, trebali bi smo prvog vikenda ovog lipnja u Gradu, odnosno povijesnoj jezgri Zadra, u dvodnevnom trajanju sa nizom sadržaja uživati uz ovdašnju autohtonu »bijelu vinsku kraljicu«.


Inicijativa sazrela nakon osam godina?!
Kod domaćina Radoslava Bobanovića, na posjedu PZ Maslina i vino, kod Tinja, Tomislav Glavić, predsjedavajući Udruge, otvorio je raspravu o inicijativi koju je pokrenuo Stiblik. Dani zadarske Maraštine slijede osam godina stare inicijative, studije i elaborate, rađene tada na inicijativu Zadarske županije od strane prof. dr. Edija Maletića. Nakon prvog projekta – identifikacije autohtonih sorti, Maletić je Zadaskoj županiji predložio i na 130 strana, kroz niz susreta, demonstracija i degustacija, predložio vinsko brendiranje sa Maraštinom kao – Zadarskom Maraštinom. Kako je u međuvremenu vinska revolucija na ovom području značajno uznapredovala, pa smo nakon briljantne ali rijetke tada vrhunske Maraštine Mladena Anića (2013.) i njegove Figurice, dobili značajne količine nasada Maraštine i mnoštvo vinara koji je nude tržištu, došlo je vrijeme za nove iskorake.
​Ivan Stiblik nositelj je ideje i predlagač koji nakon vrlo uspješnog i nacionalno prepoznatog ​Zadar Wine festivala u Arsenalu želi pokrenuti ovu manifestaciju u partnerstvu sa Udrugom vinara Zadarske županije. Ideja ima potporu i Zadarske županije koja nastavlja s aktivnom podrškom vinarstvu, kao i agraru općenito, a na sastanku ju je predstavljao pročelnik Danijel Segarić. Nada je u jednaku potporu Zadra, Gospodarske i Obrtničke komore, kao i Turističke zajednice Zadarske županije, također sve aktivnije u nastojanjima afirmacije eno gastro ponude ovog prostora, te TZ Zadra.


​Stiblikova ideja
– Nakon 8-9 godina mislim da su stvoreni uvjeti, a moja je želja da Udruga vinara bude suorganizator ovog festivala vina na tragu elaborata prof. Maletića kojeg ćemo tražiti i kao učesnika ove manifestacije kroz moguće održavanje panela o Maraštini. Načelno bi je organizirali u prvom vikendu lipnja, s nadom da bude polulokalna, dakle da među ovdašnjim stanovnicima raširimo priču o vrijednosti autohtone Maraštine, i turistička, jer se nadamo gostima u tom periodu. Organizirali bi je na javnom prostoru u Zadru, koji dogovorimo s gradom. Participacija učesnika bi se dogovorila. Maraština je glavna, ali članovi udruge koji je ne rade mogu predstaviti i druga vina, kao što vinari koji je imaju mogu naravno predstaviti i druga vina. O participaciji gostiju ili slobodnoj konzumaciji bi se dogovorilo uz sagledavanje svih troškova. Uključili bi smo 15-tak restorana s ovog područja koji bi u te dane uz povlaštenu cijenu dogovorenu s vama servirali Maraštinu, izložio je Stiblik.
​Naravno tu je i glazba, razmišljanje o »zalogajićima«, logo, plakati, oglašavanje, štandovi,. Uz plan organizacije kroz petak i subotu u opciji je i dogovor s nekoliko vinara da za nedjelju imaju »Dan otvorenih vrata« u podrumima.
​Moguće je proširenje, jer Maraština nije tek ovdašnja već je Rukatac na jugu Dalmacije, Malvasia di Chianti u Toskani, Pavlosu u Grčkoj, te eventualno njihovo predstavljanje, ali zadržavanje dominantno lokalne-zadarske manifestacije. I predstaviti paletu od standardnih mirnih vina do pjenušaca i prošeka, koje već sad imamo od nje.




​Podrška vinara i Zadarske županije
Danijel Segarić izrazio je podršku župana i županije i podsjetio na povijest od 2012./13, iznijevši i stav i vjeru u ubrzanje zahvaljujući Udruženju:
​- Super je da ste se osnovali i uhvatili aktivno posla, a to nam kod dijela poljoprivrednih proizvođača nedostaje. Prilika je za oživjeti i ideju o zajedničkom plasmanu Maraštine (vidi okvir), a županija svakako podržava ove inicijative. i vjerujem da će to učiniti i niz drugih institucija.
​Podršku i želju da se projekt realizira su kroz diskusije iznijeli svi učesnici. Stjepan Vučemilović je istakao ovo kao priliku za podizanje vinske razine i mišljenje da valja naglašeno ostati na razini afirmacije ovdašnjih vina/ra uz diskretnije ev. učešće gostiju. Milivoj Kurtov uz nedvosmislenu podršku naglašava kako sve valja razraditi i doći za dva tjedna na dogovor o detaljima i ulogama. Radoslav Bobanović nabacio je i ideju oko crnih aduta, ali su svi prihvatili da ovo ostanu Dani Maraštine, makar će druga vina biti prisutna,.. Ocijenjeno je da je bolje ići na odvojenu akciju, a ne spajati sa Zadar Wine Festivalom. Na primjedbu Šime Škaulja oko kasnog roka, u vrijeme kad su vinske karte definirane po restoranima, za ovu je godinu (korona) ocijenjeno da je potencijalni datum dobar.
Uz svesrdnu podršku ideji dogovor je ispitati sve potencijalne troškove, vidjeti prihvaćaju li druge institucije ovaj projekt, razraditi detalje, te se naći oko konačnog dogovora.


Uz fijuk bure i lijepo druženje
Dotakli su se vinari i niza drugih tema, kao i muka sa Coronom, ali i družili onako kako samo oni znaju. Makar sad uz sve mjere protiv corone, običaj je udruge da se, za svoj račun, a svaki put kod drugog člana. bude i na eno gastro razini. Domaćin Rade Bobanović je uz svoje vinske, i uljarske, adute kolege dočekao lijepom vatrom i pekom, pa se razgovor u petak navečer ugodno nastavio u toplom, dok se s Velebita put mora razlijegao fijuk bure što je nosio, vinarima i poljodjelcima, dobrodošlu zimu.


Uljudno pismo Gradu Zadru
Udruga vinara Zadarske županije poslala je i dobronamjerno pismo Gradu Zadru i Klubu Zadrana u Zagrebu. Naime, nisu znali, a naknadno su vidjeli da je putem javnog poziva za javnu nabavu pribavljeno vino za Klub Zadrana u Zagrebu. Radilo se o malim količinama u sklopu šire nabave po propisanim procedurama. No, ipak, pogodilo ih je da je klub Zadrana nabavio Žlahtine, Malvazije i Graševine.., iz pripadajućih dijelova Hrvatske.
– Smatramo da bi bilo primjereno gostima u našem klubu nuditi vina zadarskog kraja. Vrijednost je nabave simbolična, pa pozivamo da nas direktno kontaktirate, a ukoliko su cijene problem dogovorit ćemo i potrebnu razinu donacije, sve u svrhu da Klub Zadrana nudi Zadarska vina, poručili su Gradu Zadru i Klubu Zadrana ovdašnji vinari.


Bike&Wine Ravni kotari Tour – 09. svibnja 2021.
Ilirija Travel, Ilirije d.d. organizira, uz TZ Ravni kotari, BK AKS Stankovci, i podršku TZ Zadarske županije i županije, te Udruge vinara vinsko biciklistički turistički događaj.
Jedinstvena biciklijada povezuje nezaboravne krajolike i baštinu ruralnih dijelova Zadarske županije i najpoznatije vinarije i upoznaje goste/sudionike s autohtonim vrijednostima i tradicijom kraja.
Priča počinje u Polači, u Ražnjevića dvorima A.D. 1307, te kreće preko PZ MasVin, Nadinskog blata i Nadina, do utvrde Kličevice i Kaštela Benković u Benkovcu. Na putu uz 4 stajanja se predstavlja 7 vinarija sa degustacijom. U Ražnjevića dvorima slijedi ručak, zabava i druženje za sve sudionike.


Zadarska Maraština
U elaboratu od prije 8 godina predviđen je i idejno razrađen projekt izrade posebne boce jedinstvene za sve maraštine ovog kraja. Može se dogovoriti kao ideja i s Muzejem antičkog stakla, što bi joj dalo još jedan zadarski pečat i priču. Bila bi boca Zadarske Maraštine s definiranom etiketom, a na koju bi svaki vinar dopisao svoje ime (naziv). Tako bi se dobio prepoznatljiv brend, a i količine, jer one i sad kad se svi zbroje nisu posebno velike. Oko ovog je, začudo, izražena suglasnost. Podsjetilo se da su u Moslavini sa Škrletom, odnosno Međimurju s Pušipelom, koji su puno kasnije od zadarskog dobili svoj elaborat, u ovom već debelo odmakli.
Službeno se pod Maraštinom vodi 90 ha u ovoj županiji. Zašto Zadarska?
Jer je ovdje najzastupljenija, na jugu je Rukatac, i ne pridaju joj važnost, a u Italiji i Grčkoj nema neko značenje i mahom se kupažira, ili koristi u desertnim vinima.
Iz toga su Segarić i Bobanović načeli i ideju o Proizvođačkoj organizaciji vinara koja može računati i na značajnu novčanu potporu države i EU, ali se ovdje ne koristi.