Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Najteže razaranje franjevačkog samostana u 600 godina povijesti

15.02.2021. 18:36


U Karinu Donjem, naselju u sastavu Grada Benkovca, uz pridržavanje epidemiološke mjera obilježila se 28. godišnjica Dana sjećanja na razaranja Franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice.
– Spomenik kulture nulte kategorije iz 15. stoljeća pobunjeni Srbi srušili su kao osvetu za poraz u Vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica, kazao je fra Petar Klarić, gvardijan i župnik.


Bezumni kulturocid
Temperatura ispod nule i oštra velebitska bura nisu spriječile branitelje i izaslanstva da se prisjete bezumnog kulturocida pobunjenih Srba iz 1993. godine.
– Šest stoljeća je franjevački samostan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije bio u Karinu, kaže gvardijan fra Petar Klarić, dodajući kako su godine 1429. ovdje došli franjevci.
Franjevci su protjerani i ranije, još u ljeto 1991., ali vratili su se u Karin 1997. godine, a potom se prionulo obnovi samostana.
– Godine 2006., na Gospu od anđela, 2. kolovoza je samostan blagoslovljen, crkva je posvećena i stavljen je na raspolaganje vjernicima, rekao je fra Petar Klarić.


Mjesto mira, pomoći i utjehe
Samostan je uvijek bio poznato i priznato mjesto mira, pomoći i utjehe svakom putniku, a tog 13. veljače 1993. godine pao je u osvetničkom pohodu agresora.




– Na ovom je svetom mjestu ljudska mržnja progovorila na najokrutniji način. Dogodilo se zločin, a obilježavanjem činimo znak sjećanja u želji da se takvo zlo više ne ponovi. Želimo čuvati spomen u zahvalnosti Bogu, braniteljima i svima koji su nam omogućili da živimo u Hrvatskoj u miru, rekla je voditeljica programa Vlatka Vučić Marasović, pročelnica Ureda župana.
Svetu misu za Domovinu u župnoj crkvi predvodio je fra Žarko Maretić, bivši provincijal i župnik Dubrave kod Šibenika.


Ljubav jača od mržnje
– Nakon oslobađanja okupiranog dijela Hrvatske, na djelu se je pokazala ljubav prema svom identitetskom, duhovnom i nacionalnom. Poduhvati koji su uslijedili po oslobađanju naše Domovine pokazali su da je ljubav jača od bilo kojeg oblika mržnje. Ljubav je jača od bilo kojeg oblika mržnje, jer izvor ljubavi je u Bogu, a izvor mržnje polazi od palog anđela, Zloga, poručio je fra Žarko.
Svečanom ugođaju pridonijela je klapa Sv. Juraj HRM koja je pjevala himnu Lijepa naša domovine, liturgijske a potom i popularne pjesme, za dugo pamćenje.


Izaslanstva na samostanskom groblju
Svečanost je već tradicionalno započela polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom na groblju ispred samostana.
U ime Ministarstva branitelja vijenac je položila izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Amalija Mišlov Blagojević, u ime Ministarstva obrane izaslanik ministra obrane RH te načelnika Glavnog stožera OSRH-a zapovjednik 93. krila HRZ-a pukovnik Krešimir Ražov te u ime PU Zadarske načelnik PP Benkovac Marijo Brzoja. Počast je odao i župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnici Benkovca i Obrovca Tomislav Bulić i dr. Ante Župan te zamjenik načelnika općine Bibinje Šime Sekula.