Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SJEĆANJE Bitka za Novigrad, jedna najherojskijih epizoda Domovinskog rata

15.02.2021. 11:31


Korona, orkanski udari bure i temperatura ispod nule spriječili su održavanje prigodnog dječjeg programa, nastup klape i topovske udare Pucačkog društva Ban Butko Kurjaković s tvrđave Fortica, ali nisu zaustavili, već tek su razrijedili program svečane manifestacije na kojoj se s vidnim emocijama i ponosom, polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i molitvom u Novigradu i Paljuvu obilježila 28. obljetnica Vojno-redarstvene akcije Maslenica, ratnog pakla tijekom obrane Novigrada i zadarskog zaleđa.
U organizaciji Općine Novigrad, a u suradnji s Ministarstvom obrane, Ministarstvom hrvatskih branitelja i Zadarskom županijom na komemorativnim skupovima kod spomen obilježja HRM-a, 2. gardijske brigade Gromovi i spomen ploče 145. brigade u Novigradu te kod velikog spomen obilježja u Paljuvu, nasuprot crkve Marije zaštitnice kršćana, odana je počast hrvatskim braniteljima poginulim u jednoj od najherojskijih epizoda Domovinskog rata.


Dani slave, ponosa i zajedništva
– Bili su to dani slave, ponosa, ali i zajedništva hrvatskog naroda. Ovdje gdje su se našli sjever i jug, mjesto gdje su se ujedinili, gdje je vraćena nada i vjera u dugo iščekivanu slobodu, rekao je Joso Klapan, načelnik Novigrada.
Vjerničke molitve je predvodio don Branko Čagelj, vojni kapelan u petrinjskoj vojarni ‘Pukovnik Predrag Matanović’ u kojoj su, uz vojnike, smješteni i civili koji su u potresima na Banovini izgubili krov nad glavom. Program je već tradicionalno vodila Ivana Zrilić, voditeljica Filmskog ureda Zadar.
– Ponosni smo što je ovdje spojen sjever i jug, da Hrvatska neće biti dio neke tvorevine. Zajedništvo, jedinstvo i sloga su bili u Domovinskom rata. To je naša obveza i danas zbog naših hrvatskih branitelja koji su dali život za domovinu Hrvatsku, poručio je umirovljeni pukovnik HV-a Željko Radovanović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda.


Pobjednički sjaj iz Domovinskog rata
Željko Radovanović bio je zapovjednik vojne policije 145. brigade HV-a Dubrava – Zagreb koja je u Domovinskom ratu imala 650 ranjenih i 41 poginulog hrvatskog branitelja, od kojih trojicu na novigradskoj bojišnici.
– Žrtva u Novigradu je na ponos i na spomen koji moramo sačuvati za generacije koje dolaze. Često se kaže da se okrenemo budućnosti, a ne prošlost. Međutim, na prošlost smo ponosni kao na učiteljicu života i nikad joj ne smijemo okrenuti leđa, naglasio je umirovljeni pukovnik Željko Radovanović, predsjednik Udruge veterana 145. brigade HV-a.
Hrvatska vojska je crpila snagu i motivaciju iz Domovinskog rata i danas je moderna, dobro uvježbana i opremljena te članica NATO-a, ima pobjednički sjaj iz Domovinskog rata.




Nikad zaboraviti Lijepu našu
– Bila su to vremena kad je hrvatski narod bio na jednom, zajedničkom projektu, projektu obrane. Ovakva dostojanstvena okupljanja nikad ne smiju iščeznuti, hrvatske bojovnike i žrtve koje su pale za Lijepu našu nikad ne smijemo zaboraviti, poručio je umirovljeni pukovnik Ivan Krupec, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gbr Gromovi, čiji pripadnici su prošli bojišta od Like, Banije i Slavonije preko Zadra do Dubrovnika. Krupec je posjetio kako je neprijatelj u želji da povrati izgubljeni teritorij u borbu na području Novigrada uvukao svoje najbolje postrojbe vođene najboljim operativcima.
– U 2. brigadi Gromovi poginulo je 208 hrvatskih branitelja, preko tisuću je ranjeno. Od toga je iz 1. pješačke bojne, legendarnih Crnih Mambi poginulo 72 hrvatskih vitezova, od kojih petorica na ovom području, rekao je Ivan Krupec.
 


Izaslanstva na komemoraciji
Vijence je položilo i svijeću zapalilo zajedničko izaslanstvo Ministarstva obrane RH i Ministarstva branitelja RH predvođeno načelnikom GS OSRH brigadirom Draženom Resslerom, zapovjednikom gardijske mehanizirane brigade, i umirovljenim pukovnikom HV-a Željkom Radovanovićem, dok je izaslanik HRM-a bio Šime Matas, kapetan bojnog broda More. Udrugu ratnih veterana 145. brigade predvodili su umirovljeni pukovnik Bruno Čavić, predsjednik Udruge pukovnik Ivan Krupec te Boris Jacović, umirovljeni pukovnik i ratni zapovjednik Crnih Mambi 2. gbr Gromovi.
Zajedničko izaslanstvo Zadarske županije, Grada Zadra i Općine Novigrad predvodili su župan Božidar Longin, županijski pročelnik Ivan Šimunić te zadarski gradonačelnik Branko Dukić, novigradski načelnik Joso Klapan i predsjednik OV-a Antonio Sinovčić.
Počast su odali i Udruga Vanga, Druge bojne motorizirane brigade HV, Otočkog bataljuna, Udruga veterana 4. gbr Pauci, Udruga 112. brigade, Udruga 7. domobranske pukovnije i dr.