Obilježena 29. godišnjica razaranja Franjevačkog samostana i crkve u Karinu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Položeni vijenci, služena misa za domovinu i održan koncert klape Sv. Juraj
Karinski samostan iz 1429. g. hrvatski je spomenik kulture nulte kategorije, jedan od 122 sakralna objekta u sastavu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu koji je bio srušen u agresiji pobunjenih Srba na Hrvatsku
Samostan u Karinu Donjem izgrađen je 1429. godine

U nedjelju, 13. veljače, obilježena je 29. godišnjica Dana sjećanja na razaranje Franjevačkog samostana i samostanske crkve Bezgrešnog Začeća BDM u Donjem Karinu. Misu za domovinu u župnoj crkvi Sv. Male Terezije predvodio je fra Ilija Mikulić, vojni kapelan bojne »Pauci« iz Knina i Inženjerijske bojne iz Sinja. U koncelebraciji su sudjelovali gvardijan fra Petar Klarić, don Ivan Ćurić i don Ivan Topalović. Liturgijske dijelove pjevala je klapa HRM Sveti Juraj.

Za odmazdu zbog poraza u VRO Maslenica

Pobunjeni Srbi, na tada okupiranom prostoru u znak odmazde zbog poraza za VRO Maslenica 13. veljače 1993. godine opljačkali su, miniranjem razrušili i obeščastili crkvu, zajedničku fratarsku grobnicu, franjevački samostan u Karinu - spomenik kulture. Prije mise održano je polaganje vijenaca i molitva za pokojne franjevce kod grobnice ispred samostana. Vijence su položili predstavnici postrojbi iz Domovinskog rata, Ministarstva hrvatskih branitelja, MORH-a, MUP-a, Zadarske županije te jedinica lokalne samouprave.
U ime Ministarstva branitelja vijenac je položio izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda državni tajnik Špiro Janović, u ime Ministarstva obrane izaslanik ministra obrane RH Maria Banožića brigadir Ivica Černa, voditelj Odsjeka za standardizaciju i kvalitetu obuke Središta za obuku »Rudolf Perešin« te u ime PU Zadarske načelnik PP Benkovac Marijo Brzoja. Počast su u ime Zadarske županije odali predsjednik Županijske skupštine Zoran Šikić i pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i sport Ivan Šimunić, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić, izaslanstvo Grada Obrovca, predstavnici Udruge dragovoljaca Domovinskog rata iz Pridrage, UDBDR Vukšić, te ostali predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Najstariji samostan u Provinciji

Karinski samostan iz 1429. g. hrvatski je spomenik kulture nulte kategorije, jedan od 122 sakralna objekta u sastavu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu koji je bio srušen u agresiji pobunjenih Srba na Hrvatsku. To je bilo najveće razaranje u šeststoljetnoj povijesti toga samostana, koji je najstariji od njih petnaest u sastavu te Provincije i uvijek je imao veliku duhovnu, kulturnu i nacionalnu ulogu. Godine 2006. na Gospu od Anđela 2. kolovoza samostan je blagoslovljen, crkva je posvećena, stavljena u službu Bogu i hrvatskom narodu.
Na kraju misnog slavlja gvardijan fra Petar Klarić zahvalio je hrvatskim državnim institucijama, hrvatskoj vojsci, policiji, predstavnicima lokalnih vlasti i braniteljskim udrugama i svima koji podržavaju spomen na taj događaj svojim dolaskom. Klapa HRM Sveti Juraj u kulturnom programu održala je veličanstveni koncert u župnoj crkvi sv. Male Terezije i doživjela ovacije svih nazočnih vjernika.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno