Ove godine Gradska knjižnica širi se na tri nove lokacije i pokreće »Naraton«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Ravnateljica Doroteja Kamber-Kontić o projektima i planovima
Novi projekt na kojem djelatnici Gradske knjižnice Zadar intenzivno rade je »Naraton - festival pripovijedanja«. Iako imamo planove i ideje za buduće projekte iz fondova EU, planovi proširenja na kojima radimo su veliki i zahtjevni projekti te ih želimo finalizirati na što bolji način. Ova godina proglašena je Europskom godinom mladih, tako da ćemo intenzivirati projekte namijenjene mladima. Nadam se da ćemo na vrijeme useliti u nove prostorije Centra za mlade, kaže Kamber-Kontić
Marin GOSPIĆ
Djelatnici Knjižnice uvijek dostupni korisnicima

Iza djelatnika i korisnika Gradske knjižnice Zadar još je jedna izazovna, pandemijska godina. Unatoč problemima i ograničenjima, događanja i programa u knjižnici nije nedostajalo. Djelatnici knjižnice na sve su se načine trudili u najgorim vremenima pandemije korisnicima približiti građu i uvijek biti dostupni.

Ogranak u Providurovoj, biblio-kombi, Centar za mlade...

O godini iza nas, ali i planovima u ovoj godini govori Doroteja Kamber-Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar.
- U prošloj smo godini realizirali mnoge planove i aktivnosti. Druga je to pandemijska godina u kojoj smo radili u specifičnim okolnostima. Nastojali smo programe i aktivnosti održavati na otvorenom, koliko su to vremenske prilike dozvoljavale. Naš program poticanja čitanja započet 2019. godine pod motom »Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem«, koji smo ostvarili u suradnji s mnogim zadarskim školama, vrtićima i ustanovama, za nas je bio veliki uspjeh. Putovali smo po cijeloj županiji na bibliobusna stajališta, čitali i družili se s korisnicima, osvrće se Kamber-Kontić i dodaje kako će se redovite aktivnosti koje knjižnica ostvaruje tijekom godine, kao što su »Zadar čita«, »Mjesec hrvatske knjige«, »Mali znanstvenici«, »Mali geografi«, nastaviti i u ovog godini.
- Ne možemo ne spomenuti naš veliki projekt »Uključi se knjigom«, u sklopu kojeg ćemo nabaviti novi biblio-kombi i proširiti našu bibliobusnu službu. Kombi će obilaziti područja općina partnera na projektu Preka, Poličnika i Galovca te grada Nina. Što se tiče proširenja, poznato je da ćemo u prostoru Providurove palače dobiti novi ogranak, koji će korisnicima ponuditi zavičajnu zbirku, novine i časopise, te posebnu zbirku za djecu, mlade i odrasle. Tijekom prošle godine intenzivno smo nabavljali knjižničnu građu, kako bismo bili na vrijeme spremni za otvorenje palače. Što se tiče izgradnje novog Centra za mlade, očekujemo što skorije otvorenje novog odjela za mlade, pošto u postojećim kapacitetima nemamo poseban odjel namijenjen radu s mladima. Programe koje smo namijenili mladima aktivno provodimo, no oni se održavaju u skromnijem kapacitetu i u skladu s trenutnim ograničenjima. Očekivanja su velika, i s naše strane, ali i od budućih korisnika, ističe Kamber-Kontić i dodaje kako i djelatnici i korisnici Knjižnice očekuju novi prostor dobro opremeljen i uređen koji će svojim multidisciplinarnim karakteristikama biti novi dom za mlade Zadrane i njihove raznolike programe i aktivnosti.
- S obzirom da smo protekle dvije godine intenzivno radili s arhitektima koji su zaslužni za idejno rješenje novog Centra, zadovoljni smo što su sve naše zahtjeve, ideje i prijedloge pretočili u svoj projekt opremanja prostora. Ono što možemo vidjeti u prolazu, je da radovi aktivno traju te se nadamo kako će sve biti gotovo u zadanom roku, naglašava Kamber-Kontić.

Knjižnična stanica Kožino

U odjelu za mlade, osim knjižnične građe i zanimljive publicistike, biti će i zone za tihi i grupni rad, zona za učenje, zona za opuštanje, igru i zabavu. U novom će prostoru biti i filmska i glazbena zbirka.
- Sam koncept buduće zbirke još uvijek razrađujemo i planiramo. I mi i naši korisnici očekujemo da će nova filmska i glazbena zbirka biti još bolje prezentirana. Sudeći prema iskustvima koje smo imali kada je Gradska knjižnica prije 20 i više godina uselila u trenutne prostorije, vjerujem da ćemo ulaskom u dva nova prostora u Zadru dobiti novi zamah, ali i puno novih ideja, koje će korisnici, zajedno s nama realizirati. Od korisnika očekujemo još aktivniji pristup, mnogo ideja i prijedloga, kaže Kamber-Kontić, koju smo upitali hoće li Knjižnica useljenjem u nove prostore zaposliti dodatno stručno osoblje.
- Neke projekcije oko potencijalnog zapošljavanja novih zaposlenika već postoje, no sve je to još uvijek vrlo neizvjesno, jer ne znamo koliko ćemo još raditi u posebnim okolnostima koje kroji pandemija koronavirusa. Intenzivno surađujemo i kontaktiramo s Gradom, koji je i naš osnivač i vjerujem da će se to pitanje riješiti na što povoljniji način, nada se Kamber-Kontić i naglašava kako se Knjižnica u prošloj godini dosta orijentirala na proširenje knjižnične mreže.
- Uskoro otvaramo i novu knjižničnu stanicu u Kožinu. Prijedlog je to koji smo realizirali u suradnji s Gradom i Osnovnom školom Petra Preradovića, Područnom školom Kožino, gdje smo na korištenje dobili prostor od oko 20 m2 za potrebe knjižnične stanice Kožino. Iako naš bibliobus redovito posjećuje Kožino, vjerujem da će ta dodatna usluga oplemeniti i osigurati bolju dostupnost knjižnične građe, ali i mogućnost održavanja raznih programa i aktivnosti. Škola nam je dala potreban prostor, tako da vjerujem da je skoro otvaranje zbirke još jedan poticaj boljoj i kvalitetnijoj suradnji naših dviju institucija, govori Kamber-Kontić, te se osvrće i na suradnju s civilnim sektorom.
- Naša je suradnja s civilnim sektorom, tijekom 20-ak godina koliko stolujemo u Ulici Stjepana Radića za svaku pohvalu. Očekujemo da će otvorenje Centra za mlade samo proširiti i poboljšati našu suradnju i uključivost u lokalnu zajednicu. Kada jednom počnemo živjeti u novom prostoru, vjerujem da ćemo imati nove ideje i suradnje koje ćemo moći ostvariti, kaže Kamber-Kontić i osvrće se na »Godinu čitanja« koja je iza nas.

Uvijek otvoreni i dostupni svim Zadranima

- Što se tiče »Godine čitanja«, mi smo se u prošloj godini svojski trudili učiniti što više, mada je za nas knjižničare svaka godina Godina čitanja. Kada smo 2019. godine, povodom 70. obljetnice osnutka Gradske knjižnice Zadar pokrenuli kampanju »Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem«, već smo si tada zacrtali neke ciljeve i ideje, koje smo još više oplemenili uključenjem u Godinu čitanja. Unatoč svim problemima i ograničenjima, bili smo uporni, te smo naše programe pokušali u što većoj mjeri realizirati poštujući epidemiološka ograničenja. Čitanje i njegova promocija naša je osnovna zadaća. No, htjela bih posebno istaknuti, kako je u posljednje dvije godine čitanje još važnije, jer previše boravimo pred ekranima. Svi mi to osjećamo i danas. Svi volimo kada nam se čita uživo i vrlo nam je važna živa i neposredna komunikacija bez ekrana. I nama fali živa komunikacija s korisnicima te komentiranje i predlaganje štiva za čitanje. U tom nam je pomoglo nedavno obilježavanje Svjetskog dana čitanja naglas, komunikacija s korisnicima i pozitivna povratna energija koju od njih dobivamo, ističe Kamber-Kontić i naglašava kako je u prošloj godini, prema službenoj statistici, Knjižnica imala skoro 15 tisuća korisnika.
- Službeni broj korisnika za prošlu godinu ukazuje na lagani pad u odnosu na prethodne godine. No, ta se brojka ne smije smatrati apsolutnom, jer mi ne možemo zabilježiti situacije kada korisnici knjige dijele s obitelji i poznanicima. Iz neposredne komunikacije znamo da takva dijeljenja postoje te kako je mreža čitatelja i ljubitelja knjige bogatija od službene statistike. Kad se saberu iskustva u posljednje dvije godine, mislim da smo uspjeli u naumu da budemo otvoreni i dostupni čitateljima. Shvatili smo kako je potrebno učiniti sve kako više nikada ne bismo prošli kroz period zatvorenih vrata, s kojim smo se suočili na početku pandemije. Prilagodili smo se novonastaloj situaciji, kako bi naše usluge i građa bili što dostupniji korisnicima. U najgorim smo vremenima pandemije građu dostavljali i na vrata, ovisno o potrebama korisnika. I dalje ćemo davati sve od sebe kako bismo potrebe i želje korisnika ispunili na što kvalitetniji način, ističe Kamber-Kontić te najavljuje novi projekt Gradske knjižnice Zadar »Naraton - festival pripovijedanja«, na kojem djelatnici Knjižnice intenzivno rade.
- Iako imamo planove i ideje za buduće projekte iz fondova EU, planovi proširenja na kojima radimo su veliki i zahtjevni projekti te ih želimo finalizirati na što bolji način i bez ikakvih problema. Ova godina proglašena je Europskom godinom mladih, tako da ćemo intenzivirati projekte namijenjene mladima. Nadam da ćemo na vrijeme useliti u nove prostorije Centra za mlade, kako bismo Godinu mladih obilježili na što kvalitetniji način, zaključuje Kamber-Kontić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)