Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Država uložila 2,3 milijuna, odjel za palijativnu skrb zjapi prazan

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

14.03.2013. 23:00
Država uložila 2,3 milijuna, odjel za palijativnu skrb zjapi prazan

Foto: PIXSELL



Ravnatelj Odjela palijativne skrbi OB Knin kaže da bi im trebalo 600.000 kuna da Odjel profunkcionira, što je četvrtina godišnjeg budžeta. U HZZO-u tvrde da im je budžet dovoljan i za funkcioniranje palijative


Odjel palijativne skrbi OB Knin trebao je postati prvi specijalizirani odjel za palijativnu skrb u Hrvatskoj. Iako je u njegovo opremanje država uložila 2,3 milijuna kuna, 36 kreveta namjenjenih palijativnoj skrbi u kninskoj bolnici danas zjape prazni, dok mnogi neizlječivi pacijenti, koje hrvatski palijativni kapaciteti ne mogu primiti, i dalje umiru u svojim domovima bez odgovarajuće medicinske skrbi.
Ministar zdravlja Rajko Ostojić formalno je otvorio kninski palijativni odjel u svibnju prošle godine, kada je ovaj odjel dobio odobrenje za rad. Najavio je da će u roku od 10 dana u kninsku bolnicu doći povjerenstvo i pregledati sve normative, a ministarstvo će, zajedno s HZZO-om, osigurati sredstva za liječenje i ljudske resurse. Predviđeno je i zapošljavanje pet liječnika, 25 sestara srednje i više stručne spreme, četiri viša fizioterapeuta i pomoćno nemedicinsko osoblje. Na odjelu danas ne radi nitko, pacijenata nema, a uprava bolnice krivi državu što se nije pobrinula da opravda ovu investiciju.
– Imali bismo stopostotnu popunjenost kreveta kad bi nam ih HZZO platio. Dobili smo 36 novih kreveta, a bolnički je limit, kao i ostalim bolnicama, već dvaput smanjen. S takvim limitom ne možemo pokriti ni postojeće obveze, a kamoli plaće osoblja i troškove skrbi o 36 palijativnih pacijenata, tvrdi ravnatelj OB Knin, Oliver Ojdanić. Dok u HZZO-u tvrde da palijativni pacijenti bolnicu zapravo stoje manje od ostalih, Ojdanić tvrdi da su to zahtjevni pacijenti čija se cijena terapije ne može unaprijed procijeniti. Trebali bi, kaže, na tom odjelu imati najmanje 20 medicinskih sestara, a 1.000 četvornih metara odjela traži i spremačice, kuhinju, grijanje. Na mjesečnoj bi im razini, procjenjuje ravnatelj kninske bolnice, za funkcioniranje palijativnog odjela trebalo najmanje 600.000 kuna, što je otprilike četvrtina ukupnog budžeta bolnice sa svojih 140 kreveta, koji sada iznosi 2,7 milijuna kuna.
Što se HZZO-a tiče, OB Knin ima sasvim dovoljno novca da pokrije troškove palijativnog odjela, a 2,3 milijuna kuna uloženih u odjel koji ne radi, tvrde u Direkciji HZZO-a, nisu potrošeni uludo.
Potrebe za palijativnom skrbi daleko su veće od kapaciteta kojima raspolažu bolnice u Novom Marofu, Dugoj Resi, Strmcu kraj Nove Gradiške i nedavno otvoreni riječki hospicij. Sve četiri ustanove zajedno imaju 67 palijativnih kreveta, dok se procjenjuje da palijativnu skrb u Hrvatskoj treba čak 30.000 ljudi godišnje.