Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ovogodišnji proračun općine čak 25,8 milijuna kuna

15.03.2019. 13:46
Ovogodišnji  proračun općine  čak 25,8 milijuna  kuna


Nakon što je tim Gašpara Begonje poslije lokalnih izbora, koji su bili prije 20 mjeseci, preuzeo upravljanje Općinom Privlaka,  vidljive su promjene na bolje u svim segmentima života što potvrđuju i  sami mještani.
– Treba reći da usprkos pomoći Zadarske županije, Vlade RH i unatoč  posjeti čak četiri ministra u prvoj godini mandata realizacija naših projekata ide sporije od očekivanog. Sad nam je napokon krenulo, sasvim će  iskreno Gašpar Begonja, načelnik, čiji je tim Privlaku "probudio" iz svojevrsne letargije te sve više postaje sredina poželjna za život svih generacija.


Ljubav prema radu i mještanima
– Nije važno koliko radiš, već koliko ljubavi unosiš u to što radiš i koliko  tu ljubav daruješ drugima. Upravo je to odlika svih u općinskom timu,  suradnika i u Općinskom odboru HDZ-a, ponosno će Gašpar.
Općina ima visok indeks razvijenosti, broj sedam. Lijepo je to čuti,  kaže Begonja, da ta brojka ne služi kako bi se odredio intenzitet poticanja razvoja putem državnih mjera i programa pomoći.
 – S jedne strane indeks broj sedam označava da su prihodi općine porasli, no s druge strane znatno nam je otežano "izvući" novce iz EU i nacionalnih fondova jer imamo manje bodova na raznim natječajima koji  omogućavaju financiranje projekata, požalio se Gašpar.
Prošlogodišnji proračun je iznosio 17,5 milijuna kuna, dok je ovogodišnji čak 25,8 milijuna kuna. Pored aglomeracije (kanalizacije i promjene vodovodnih cijevi) vrijedne 430 milijuna kuna te projekta Privlačkog  gaza, koji započinje na jesen i projekta lučice Loznica iduće godine, kao i  lučice Centar vrijednih ukupno 42 milijuna kuna, započeti su radovi na  brojnim infrastrukturnim projektima vrijednim više desetaka milijuna  kuna.
– Trećim izmjenama i promjenama Prostornog plana usklađenog sa  zakonskim propisima okrunjen je ovaj dio mandata, otvorili su nam se  brojni projekti, ponosno će Begonja.


Dječji vrtić, ljetni centar, hotel
Ispod osnovne škole prema uvali Loznica dobili su veliki prostor za izgradnju Dječjeg vrtića Sabunić vrijednog 6,5 milijuna kuna, a u nastavku  i ljetnog centra jer je Kolište u turističkoj sezoni postalo pretijesno.
 – O projektu vrtića govori se već godinama, mojim dolaskom kreće u  realizaciju. Financirat ćemo ga vlastitim sredstvima te ćemo ga nominirati na EU fondove kako bi dobili povrat novaca što je model koji uspješno provode lokalne jedinice, objašnjava Begonja istaknuvši kako će  u vrtiću biti tri dobne skupine do 250 djece s mogućom nadogradnjom  za čak 400 djece.
Postojeći vrtić je u sklopu osnovne škole i rekonstrukcija košta 800.000  kuna. Projekt je apliciran na Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i  socijalne politike te očekuju sufinanciranje od 40 posto investicije.
– Dolaskom na vlast za prostor borove šume Sebačevo površine 10  hektara vrijednog 40 milijuna kuna imali smo više upita od potencijalnih  stranih investitora te smo dobili tri pisama namjera za ulaganje u turističke sadržaje čija bi realizacija znatno promijenila život u Privlaci. Ne  znam za koga se dosad čuvala ta "tvornica zlata", zapitao se Begonja.
Obavljeni su i razgovori s Goranom Marićem, ministrom državne imovine.
– Kako imamo tri pisma namjere, prije desetak dana sam bio u ministarstvu kako bi se što prije raspisali natječaji za prodaju navedene lokacije. Radit će se turističkim sadržajima visoke kategorije, a Općina će  ubirati komunalni doprinos i komunalnu naknadu, s vidnim zadovoljstvom će Begonja.
Novi PPU omogućuje i izgradnju hotela sa 110 soba na lokaciji Mostine, istočno od Tommyja.
– Poučeni prijašnjim lošim iskustvima ovdje je riječ je o javnom-privatnom partnerstvu, Općina će 8.500 metara četvornih dati u dugogodišnji najam od 70 godina i visinom najma dva eura po "kvadratu" godišnje plus ubiranje komunalnog i boravišne pristojbe. S time ćemo i investitorima dati sigurnost u investiciju, objašnjava Begonja.




Kupljena tri prostora PZ-a
Na području Sabunika radit će se ŠRC Sabunike, gdje su dva nogometna igrališta, s novim svlačionicama i umjetnom travom na pomoćnom  nogometnom igralištu. Radit će se i reciklažno dvorište s zgradom za komunalce te prometnica Put Kandelica – Hrvatsko proljeće.
– U samom naselju Sabunike radit će se projekt Šumice s nekoliko  športskih sadržaja i dva manja ljetna ugostiteljska objekta te projekti trga, tržnice, parkirališta kao i saniranje klizišta na obali s uređenjem  plaže, nabraja Begonja.
Bitno je znati, kaže Begonja, da je ovdašnja Poljoprivredna zadruga  Privlaka nakon 80 godina postojanja i u tom vremenu nositelja privlačkog života proglasila stečaj.
– U težnji da sačuvamo tradiciju stare jezgre našeg mjesta te da ista ostane na korištenje žiteljima kupili smo tri prostora u vrijednosti  1.850.000 kuna, među kojima "starački dom", gostionicu Vruljica u Centru, omiljeno okupljalište mještana. Raspisan je natječaj za 15-godišnji  najam i u tijeku su radovi na uređenju tog prostora koji će se otvoriti do  ljeta, a radit će cijelu godinu. Investicija je 800.000 kuna, a Općina kroz  najam priznaje 270.000 kuna, detaljan Begonja.
Gradit će se parkiralište kod crkve Rođenja BDM za što je otkupljeno  nekoliko zemljišta.
– U tijeku je projektiranje 130 parkirališnih mjesta koja će se izgraditi  iduće proračunske godine, najavio je Begonja istaknuvši uređenje najzapadnije točke Dalmacije, mul Artić.
Privlaka je raštrkana i ove godine za modernizaciju javnih puteva i javne rasvjete uložit će se dva milijuna kuna.
– U osnovnu infrastrukturu još nam je potrebno uložiti 20 milijuna kuna, zaključio je Gašpar Begonja.


Najveća želja, privlački baby boom
Privlaka je slikovito turističko, poljoprivredno i ribarsko mjesto na našoj obali s  brojnim dobrostojećim ljudima i obiteljima s velikim prihodima. Međutim, javnosti je  malo poznato kako je Privlaka u posljednjih 20 godina "izgubila" čak jednu trećinu  stanovnika, naime, 1989. brojila je 3.400 stanovnika, a danas tek 2.300 stanovnika.
– Jedan od najvećih interesa za Općinu je stalna briga za djecu i mladež, kao i briga za obitelj. Sa željom da se zaustavi pad broja stanovnika našeg kraja ulažemo velike napore za poboljšanje kvalitete života i razvoj zajednice, kazao je Gašpar Begonja.
U Privlaci je na 100 umrlih tek 30 rođenih iako u jeku demografske revitalizacije  Hrvatske ovo područje nije komadić raja samo za turiste, već sve više postaje i za tamošnje roditelje.
– Da bi potaknuli privlački natalitet osim stvaranja uvjeta za rad i bolji život između ostalog naknada za prvo dijete je 3.000 kuna, za drugo 5.000 kuna, dok je za  treće dijete naknada 10.000 kuna, reći će
Gašpar dodavši kako bi im bio Bingo kad bi započeo privlački baby boom.


Od povjerenika do načelnika
Gašpar Begonja, nakon što ga je Božidar Kalmeta, odnosno Županijski odbor  HDZ-a postavio za općinskog povjerenika već u svibnju 2014. na izvanrednoj  skupštini izabran je za predsjednika HDZ-a te je uspješno započeo misiju homogenizacije i jačanje privlačke stranke. Vidjelo se to itekako u svibnju 2017. kad se na lokalnim izborima HDZ vraća na vlast, osvaja apsolutnu vlast, predstavničku izvršnu.  Begonja je načelnik, zamjenica Nina Škibola, a u Općinskom vijeću predsjednika Nikice Begonja ima sedam od 11 vijećnika.