Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

DOBAR PROJEKT ZLATA VRIJEDI POC program – razvojni temelj i generator novih poduzeća

15.03.2020. 09:08


Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske je kroz Program provjere inovativnog koncepta u studenom 2019. godine dodijelilo ugovore u vrijednosti 32,6 milijuna kuna za 83 inovativna projekta, među njima i za tri projekta koja su predložena kroz Ustanovu za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije – INOVAcija. To su ‘Sinteza open source MCU i osciloskopa u FPGA programabilnoj logici za EEZ DIB modularni T&M’ tvrtke Envox d.o.o., ‘Hitna stanja i edukacija 3D’, tvrtke Spectre d.o.o. te ‘Algoritam za optimiranje reduktora’ tvrtke COPAS d.o.o. Ukupna vrijednost ovih projekata je 1.302.807,52 kn, a predviđeno trajanje provedbe projekata je 12 mjeseci.
Program provode Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske (MGPO) i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji s prepoznatim centrima među kojima je Ustanova INOVAcija.


Podrška i savjeti
– Uloga INOVAcije je pružanje podrške natjecateljima kroz postupak prijavljivanja na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstva kroz program PoC, pružanje potpore korisnicima tijekom provedbe projekta kao savjetovanje o mogućnostima za razvoj nakon uspješne provedbe PoC projekta. Svi projekti koji su se provodili prošle godine uz podršku INOVAcije dobili su pozitivne ocjene za uspješnost provedbe od agencije HAMAG-BICRO – rekla je Katarina Colić ravnateljica Ustanove INOVAcija.
Naime, program Provjere inovativnog koncepta – PoC, daje podršku inovacijama u najranijoj fazi istraživanja kako bi se osigurao pred-komercijalni kapital za tehničku i komercijalnu provjeru inovativnog koncepta. Prema riječima ravnateljice Colić, provjera inovativnog koncepta potrebna je kako bi se pružili dokazi da su novi proces ili tehnologija ostvarivi i da potencijalno mogu imati komercijalnu primjenu, zbog čega svaki takav projekt mora imati tehnološki rizik.


Može li se ideja i razraditi?
-Provedbom PoC projekata dobiva se odgovor na pitanje može li se predložena ideja ili rješenje izraditi i hoće li kao takvo i funkcionirati. Stoga, ovaj program ima ulogu stvaranja temelja za veće razvojne projekte, kao i generatora novih poduzeća temeljenih na istraživanju i razvoju – objasnila Katarina Colić, dok je Denis Kotlar iz tvrtke Envox d.o.o., rekao kako će PoC8 omogućiti testiranje koncepta za kojeg u ovom trenutku inače, ne bi mogli osigurati resurse.
-PoC8 se nadovezuje na ideju koja se pojavila za vrijeme provedbe PoC7 i to upravo onoga čega nismo uspjeli dobiti kroz PoC7. Onaj dio PoC7 projekta koji je dao pozitivne rezultate omogućio nam je da krenemo s komercijalizacijom i prve rezultate već imamo zahvaljujući uspješno završenoj crowdfunding kampanji i potpisanog prvog ugovora o distribuciji – dodao je Denis Kotlar.




Start-up tvrtke trebaju ovakve programe
On je još rekao kako PoC omogućuje provedbu visokorizičnih projekata za koje bi možda bilo teško pronaći vremena i sredstva u uobičajenom razvojnom ciklusu kod kojeg je najčešće imperativ dobivanje rezultata s jasnom komercijalnom vrijednošću. Ovakvi programi rade u korist poboljšanja poduzetničke klime i jednostavnog dolaska do rizičnog kapitala za testiranje ideja koje bi mogle bitno promijeniti tržišnu poziciju poduzeća.
– Provedbom projekta ‘Hitna stanja i edukacija 3D’ očekujemo jasno definiranje mogućnosti primjena tehnologija koje su jezgre naših proizvoda što će nam dati precizne informacije u pristupu tržištu te daljnjeg razvoja tvrtke. PoC program bi ocijenili odličnim. Start-up tvrtke poput naše, trebaju ovakve programe. Iskustva koja imamo u dosadašnjem dijelu provedbe su odlična, protok informacija je pravovremen i ažuran, a financijski poticaj kroz ovakav program je jasno definiran te nam pruža mogućnost istraživanja i razvoja bez pritiska proizvodnje krajnjeg proizvoda iz neistraženih izvora – mišljenja je Ivan Rajković iz tvrtke Spectre d.o.o.
 


Potpora inovacijama u najranijoj fazi


– Program je od samog početka bilježio značajnu suradnju s poduzetničkim potpornim institucijama i uredima za transfer tehnologije, čija je uloga pružati podršku natjecateljima kroz postupak prijavljivanja i implementacije projekta. Ovaj model pokazao je obećavajuće rezultate, s obzirom da uvelike doprinosi uspješnijoj suradnji s lokalnim institucijama i potencijalnim korisnicima na terenu. Nadamo se kako će Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta koje je od prošle godine preuzelo ulogu nositelja Programa provedbe inovativnog koncepta, nastaviti podupirati ovaj jedinstveni program pružanja potpore inovacijama u njihovoj najranijoj fazi – istaknula je Katarina Colić.