Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

KK ZADAR Dvostruki dvoboji s Borcem i Cibonom ključevi o(p)stanka

15.03.2021. 08:51


Vikend blok-program košarkaši Zadra zaključili su s visokom pobjedom od 36 razlike (102:66) nad Alkarom u okviru 24. kola HT Premijer lige s čim su se barem malo iskupili za jednu od najgorih predstava ove sezone koju su prikazali u petak kontra FMP-a. Sinjani su bili prisiljeni položiti oružje već nakon nekoliko uvodnih napada i sve što se događalo u preostalih 30 i nešto minuta pretvoreno je u puku formalnost pa su na Višnjiku mogli malo odahnuti jer se ipak ostalo u sedlu u hrvatskom prvenstvu s pobjedom viška u odnosu na konkurentski trojac: Split, Cibonu i Goricu.


Sol na ranu
No, s tim deklasiranjem Alkara se nisu izvidale ponovno rastvorene regionalne rane na koje je pristojnu količinu soli stavio FMP, odnijevši dvostruki plijen iz Krešinog doma. I mogla bi ta rana Zadrane poprilično peći u završnom dijelu abaligaške sezone jer su se ponovno iz jedne naoko stabilne situacije našli u crvenoj zoni, umanjivši svoje šanse da se na kraju izbjegne ta neželjena 13. pozicija na ljestvici. Pored toga, navijače sigurno brine nedostatak mentalne čvrstine, moglo bi se kazati i karaktera, u utakmici koja je donosila više od puka dva boda, jer kako drugačije oslikati drugo poluvrijeme protiv sastava iz Železnika kojem se u 20 minuta nastavka uspjelo ubaciti tek 26 koševa, a onda se još protivniku dopustilo da im mrtvo-hladno otme i onih 10 poena prednosti iz prve utakmice. Ove sezone već su opjevane balade o velikim amplitudama momčadi s Višnjika koja nerijetko zna vedriti i oblačiti od utakmice do utakmice, pa je u tom smislu najbolje povući paralelu između gostovanja FMP-a s utakmicom protiv Partizana u Krešinom domu koja se odigrala dva tjedna prije. Tada su Zadrani izgledali potpuno drugačije, prepuni želje i motiva, i na kraju im je sva ta uložena energija došla na naplatu u produžetku. A kako onda objasniti potpuno oprečni govor tijela i anemičnost u sudaru s FMP-om što je rezultiralo s čak 20 izgubljenih lopti, 11 promašenih slobodnih bacanja i neprepoznatljivim izvedbama većine Perinčićevih igrača. Negdje je nešto u međuvremenu pošlo u krivo, na što će najbolje znati odgovoriti stručni stožer kluba koji je poprilično izgubio busolu otkad je Veljko Mršić morao na prisilno bolovanje zbog komplikacija s postcovidom.


Mentalna priprema
Njegovom pomoćniku Perinčiću je po zapovjednom lancu pao doslovno vrući krumpir u ruke i teško je u tom trenutku očekivati da će šegrt uspjeti nadomjestiti majstora pogotovo u situaciji kad se u 14 dana natiskalo čak osam utakmica. Mentalna priprema svlačionice pred dolazak FMP-a nije odrađena kako treba što se moglo vidjeti iz priloženog na terenu, pa i ne čudi što je Perinčić nakon šokantnog poraza svu krivicu preuzeo na svoja leđa.
– Imali smo puno grešaka i dekoncentracije da bi ovu utakmicu pobijedili. Nismo smjeli izgubiti više od 10 razlike, međutim pala nam je koncentracija u završnici i izgubili smo na kraju s 13 poena, što je nedopustivo. Preuzimam odgovornost za ovaj poraz, vidi se da ova momčad bez pravog treninga ne može funkcionirati – kazao je Perinčić nakon debakla od FMP-a kojeg će uistinu biti teško nadoknaditi. Iako je ostalo Zadranima još osam utakmica do završetka osnovnog dijela sve je jasnije da će se cijela priča oko ostanka u ligi lomiti u dvostrukim dvobojima s Borcem i Cibonom. Trenutačni poredak na ljestvici najmanje izglede daje upravo tom tercetu jer kad se upišu Krki, Splitu, Borcu i Partizanu bodovi protiv Koper Primorske stvarno stanje će kazati da je Zadar usamljen na 12. mjestu sa šest pobjeda, a Borac (ako sutra izgubi u Novom Mestu) će biti na pet pobjeda i ne treba ni isticati koliko će u završnom dijelu psihološki trebati podignuti svlačionicu na Višnjiku kako bi se izbjegao crni scenarij koji je prikazan u petak kontra FMP-a. Do tih sudbonosnih ogleda s Borcem i Cibonom treba, naravno, pokušati izvući maksimum iz predstojeća dva abaligaška ispita koje Zadru donosi ovaj tjedan. Ako je presmiono tražiti pobjedu sutra kontra Budućnosti na Višnjiku ili u subotu na gostovanju u Ljubljani sigurno nije previše očekivati da se u tim utakmicama može nazrijeti barem djelić onog Zadra koji je oduševio svoje navijače, doduše u rijetkim pobjedama ove sezone, ostvarenima nad Partizanom, Splitom, Krkom i FMP-om.