Cilj je poboljšani sustav laboratorijske dijagnostike

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Info dan i stručna predavanja u sklopu projekta prekogranične suradnje
Važno je istaknuti kako je prekogranična suradnja koju ostvarujemo na ovom projektu ključna za stvaranje boljih pristupa u rješavanju laboratorijskih grešaka. Provedbom zajedničkih aktivnosti poput obrazovanja zdravstvenih djelatnika, doprinijet će se pozitivnom utjecaju na zdravstvene radnike i pacijente koji gravitiraju ovom području, kazao je Dujić i dodao kako projektne aktivnosti obuhvaćaju poboljšani sustav laboratorijske dijagnostike
Vedran SITNICA
Stručna predavanja za učenike Medicinske škole

Učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar jučer su imali priliku naučiti nešto novo o važnosti pravilne pripreme za laboratorijske pretrage, s obzirom na to da veliki dio tih pretraga daje lažne rezultate. U sklopu info dana projekt »LAB – OP – Poboljšanje laboratorijskog i dijagnostičkog operativnog sustava«, učenici su imali priliku poslušati predavanja predavačica Irene Rinčić Pilić iz Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru i Irene Drmić Hofman s Medicinskog fakulteta u Splitu, a teme predavanja bile su »Osiguravanje pravilnog uzorkovanja krvi i urina«, »Priprema za laboratorijska ispitivanja« i »Razni čimbenici koji utječu na laboratorijska ispitivanja i njihovu pravilnu interpretaciju«.

Nositelj projekta Opća bolnica Zadar

Sam se projekt »LAB – OP – Poboljšanje laboratorijskog i dijagnostičkog operativnog sustava« financira iz europskih sredstava u sklopu prekoraničnog programa suradnje Interreg IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Nositelj projekta je Opća bolnica Zadar, a na projektu kao partneri sudjeluju i Zavod za javno zdravstvo Zadar, JZU Opšta bolnica »Blažo Orlandić« Bar, te Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije.
- Prioritetni cilj projekta je poboljšanje kvalitete usluga u javnom zdravstvu i socijalnoj skrbi kroz ulaganja u infrastrukturu i povećanje razine opremljenosti. Specifični cilj projekta je poboljšanje kvalitete usluga u javnom zdravstvu prekograničnog područja kroz povećanje efikasnosti laboratorijske dijagnostike, infrastrukturnih zahvata i ljudskih kapaciteta u području laboratorijske dijagnostike s ciljem unaprjeđivanja razine pružene usluge. Kako bi se postigao navedeni cilj, kroz projekt će se uspostaviti poboljšani sustav laboratorijske dijagnostike i ojačati ljudske kapacitete kroz seminare i radionice. Provedba projekta započela je 15. svibnja 2020. godine, a završava 14. svibnja ove godine, kazao je Toni Dujić iz Opće bolnice Zadar.
U Općoj bolnici Zadar je u okviru projekta u prosincu 2020. godine instaliran sustav zračne pošte. Inovativni je to pneumatski sustav cijevi koji omogućuje bržu i manju kontaminaciju uzoraka kojom se se pridonosi smanjenju vremena potrebnog za liječenje pacijenata. Sustav je optimiziran i postavljen na način da se njime povezuje više bolničkih odjela u odvojenim zgradama bolnice s novim laboratorijem. Na taj način se omogućuje brža isporuka i obrada laboratorijskih uzoraka.
- Zavod za javno zdravstvo Zadar zadužen je za komunikaciju i vizualni identitet projekta i edukaciju opće populacije. Proveden je također i proces nabavke nove opreme za već postojeći laboratorijski sustav te se radi na izradi mobilne aplikacije i web stranice za promociju i edukaciju opće populacije, dodao je Dujić.

Višestruke koristi za bolnički sustav

Sama realizacija projekta obuhvaća provedbu više aktivnosti obrazovanja i podizanja svijesti, kojima je cilj doprinijeti poboljšanju trenutne razine znanja u primjeni suvremenih metoda laboratorijskih i dijagnostičkih operativnih sustava, kao i pridonijeti širenju znanja za prikupljanje uzoraka u laboratoriju koje treba standardizirati, a opisani postupak učiniti dostupnim za svako radno mjesto. Obrazovni pristup će smanjiti rizik od predanalitičke pogreške te će poboljšati pretraživanje i usporedbu laboratorijskih rezultata na prekograničnom području. Primjenom novih sustava u bolnicama, smanjit će se vrijeme provedeno u dijagnostičkom procesu i pogreške povezane s postupkom prepisivanja. Omogućit će se kvalitetno dijagnostičko testiranje i pružit će se točne pravovremene informacije nužne za kvalitetnu brigu o pacijentima, planiranje javnog zdravlja i odluke o politici.
- Važno je istaknuti kako je prekogranična suradnja koju ostvarujemo na ovom projektu ključna za stvaranje boljih pristupa u rješavanju laboratorijskih grešaka. Provedbom zajedničkih aktivnosti poput obrazovanja zdravstvenih djelatnika, doprinijet će se pozitivnom utjecaju na zdravstvene radnike i pacijente koji gravitiraju ovom području. Opća bolnica Zadar svoje je djelatnike poslala i na stručno usavršavanje u Dansku, kao primjer dobre prakse i kako bi se oni pobliže upoznali sa sustavom zračne pošte koji je ugrađen u bolnicu, rezimirao je Dujić i dodao kako projektne aktivnosti kojima se pridonosi ostvarenju specifičnog cilja obuhvaćaju uspostavu poboljšanog sustava laboratorijske dijagnostike i jačanje ljudskih kapaciteta kroz seminare i radionice.
- Očekivani rezultati projekta obuhvaćaju novu suradnju s relevantnim projektnim dionicima, edukaciju stručnjaka i pacijenata, primjenu novih laboratorijskih sustava, smanjenje nepotrebnih liječničkih pregleda i troškova zdravstvene skrbi, povećanje broja ispravnih medicinskih odluka koje se donose na temelju rezultata laboratorijskih ispitivanja, unaprjeđenje opreme za laboratorijska ispitivanja, dostupnost novih zdravstvenih usluga i kraće liste čekanja. Dodana vrijednost prekogranične suradnje očituje se i kroz razmjenu informacija i primjera dobre prakse, standardizacijom laboratorijskog sustava i održivošću zdravstvenog sustava u sve tri zemlje koje sudjeluju na projektu, zaključio je Dujić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno