Otpad koji bacimo u rijeku završava u našim čašama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Predavanje »Rijeka - vodena čarolija«
Hrvatska je zemlja koju krase različita prirodna bogatstva, među kojima je i veliki broj rijeka, koje predstavljaju značajne ekološke sustave. Rijeke su krvotok našeg planeta jer određuju klimatološke uvjete prostora kojim protječu. Plavljenjem ravnica formiraju prostrane močvare i vlažna staništa, koja su, kako već znamo, područja najveće bioraznolikosti, naglasila je Krapić
Vedran SITNICA
Predavanje održala Kristina Krapić

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana rijeka, Narodni muzej Zadar i Natura Jadera - Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije, organizirali su tematsko predavanje »Rijeka - vodena čarolija«, koje je u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače u ponedjeljak održala Kristina Krapić.

- Na Međunarodni dan rijeka podsjećamo na sve male stvari koje možemo napraviti za zaštitu naših rijeka, koje često uzimamo zdravo za gotovo. Često zaboravljamo da otpad koji završi u rijekama završava u našim čašama jer rijeka sa sobom nosi i razgrađuje sve materijale i otpad koji ljudi bace. Nije bitno samo se koristiti pročišćivačem vode, već se moramo brinuti za rijeke od početka do kraja. Mi kao županijska javna ustanova kontinuirano radimo na očuvanju bioraznolikosti i na njezinoj promociji, kako bismo osvješćivanjem lokalnog stanovništva od svih napravili zaljubljenike u prirodu o kojoj i ovisimo, kazala je Morana Babajko, stručna voditeljica u Naturi Jaderi.

Krapić je u svom tematskom predavanju istaknula kako je Međunarodni dan rijeka posvećen solidarnosti te podsjeća kako je najbolji način zaštite rijeka zajedničko djelovanje Vlade, ekologa i lokalne zajednice, kao i međusobno razumijevanje za probleme s kojima se rijeke danas susreću.

- Hrvatska je zemlja koju krase različita prirodna bogatstva, među kojima je i veliki broj rijeka, koje predstavljaju značajne ekološke sustave. Oko 40 posto kopnene površine planeta čine sušna područja, gdje voda ljudima nije lako dostupna. U takvim područjima živi oko 2 milijarde ljudi, što dovoljno govori o važnosti zaštite rijeka i riječnih ekosustava. Rijeke su krvotok našeg planeta jer određuju klimatološke uvjete prostora kojim protječu, navodnjavaju riječne doline i čine ih plodnima te utječu na razinu podzemnih voda dok se razlijevaju po aluvijalnim nizinama, o čemu ovisi razvoj šuma i vegetacije. Plavljenjem ravnica formiraju prostrane močvare i vlažna staništa, koja su, kako već znamo, područja najveće bioraznolikosti, te su važna staništa za veliki broj ptičjih vrsta, naglasila je Krapić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno