Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Žele predstavnike otoka u Gradskom vijeću

15.04.2021. 07:39


Povodom epidemioloških uvjeta izazvanih pandemijom COVID-19 Nezavisna lista naseljenih otoka Grada Zadra neće održati najavljenu tiskovnu konferenciju, te se javnosti obraća putem priopćenja. Nezavisna lista naseljenih otoka Grada Zadra nastala je iz inicijative predstavnika zadarskih otoka u želji da otočani, otoci i otočne potrebe budu zastupljeni u Gradskom vijeću Grada Zadra preko svoje liste kojoj su na čelu Denis Barić – otok Iž, Lidija Pulišić – Olib i Paula Bolfan – Silba. Navedene osobe su ujedno i potpisnici službene prijave Nezavisne liste naseljenih otoka grada Zadra izbornom povjerenstvu. Lista je sastavljena od predstavnika naselja naseljenih otoka koji administrativno pripadaju Gradu Zadru te ispunjava sve zakonske obveze prema zastupljenosti rodne ravnopravnosti. Potpuna objava svih potpisnika liste bit će objavljena nakon službenog prihvaćanja liste od strane izbornog povjerenstva.


Briga o otocima
Cilj nezavisne liste je ulazak predstavnika zadarskih otoka u predstavničko tijelo (Gradsko vijeće Grada Zadra) što bi za otočane predstavljalo presedan. Lista će se zalagati za provedbu Zakona o otocima, s posebnim naglaskom na status specifičnog položaja naših otoka, što znači da su od posebnog značaja i predstavljaju prioritetno područje. Jedinica lokalne samouprave dužna je voditi posebnu brigu o otocima koji su administrativno obuhvaćeni njihovim područnim ustrojstvom pri provođenju postupaka dodjeljivanja sredstava za projekte, mjera i aktivnosti iz svoje nadležnosti te uzimati u obzir vrijednosti otočnih razvojnih pokazatelja i razvrstanost otoka.
Nezavisna lista će se zalagati za: vraćanje Upravnog odjela za otoke; postavljanje predstavnika otočana na mjesto predsjednika Odbora za otoke pri Gradskom vijeću; revidiranje odluke o komunalnoj naknadi i slivnim vodama za otoke; dodjeljivanje poticaja Grada Zadra za novorođenčad i mlade obitelji na otocima temeljem Zakona o otocima; izjednačavanje žitelja otočana sa žiteljima Grada Zadra po svim pitanjima komunalne infrastrukture; uvažavanje ‘’otočnosti’’ – skupa geografskih, društvenih, povijesnih, gospodarskih i ekoloških posebnosti proizašlih iz potpune okruženosti morem; provedbu Zakona o otocima kroz donošenja svih akata Gradskog vijeća Grada Zadra.


Na izbore samostalno
Nezavisna lista naseljenih otoka Grada Zadra na izbore izlazi samostalno bez koaliranja, bez političkih konatacija. Lista je sastavljena od otočana kojima cilj borba za bolji status otoka i otočana pri Gradu Zadru. Ističu kako pozivaju sve otočane i građane grada Zadra da izađu na izbore i daju svoj glas Nezavisnoj listi naseljenih otoka Grada Zadra čime podupiru ciljeve koji su bitni za opstojnost života na otocima.