Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Vršani traže transparentni “Čisti Jadran”

Autor: Velimir Brkić

14.05.2010. 22:00
Vršani traže transparentni “Čisti Jadran”


Nositelj projekta ne može biti “Komio” Nin već zajedničko poduzeće sve tri jedinice lokalne samouprave s jasno definiranim pravilnikom o pravima i obvezama. Ovaj projekt je, po mom mišljenju, još uvijek na razini ideje bez jasnih pokazatelja obuhvata, koštanja, financijskog opterećenja i do sada je bio vrlo netransparentan, pojašnjava Vukić
Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području Nina i općina Privlaka i Vrsi procijenjen na oko 200 milijuna kuna zasad je zeleno svjetlo dobio od Nina i Privlake. Iako su uvjereni da je to kapitalni projekt od velikog značenja za razvoj područja, Vršani za davanje suglasnosti o ulasku u taj projekt, odnosno u veliki Jadranski projekt “Čisti Jadran” (financiran iz sredstava zajma Svjetske banke, državnog proračuna, Hrvatskih voda i iz sredstava jedinica lokalne samouprave putem povećana cijene gradske vode), ponajprije žele znati prava i obveze, kako između jedinica lokalne samouprave koje u njemu sudjeluju, tako i o projekciji financijskog opterećenja i jedinica lokalne samouprave i stanovništva.
Poskupljenje vode
Navedene zaključke sa 6. sjednice Općinskog vijeća objavili su u općinskom “Službenom glasniku”, Općinskoj oglasnoj ploči te ga dostavili Gradu Ninu, Općini Privlaka, Zadarskoj županiji i Hrvatskim vodama.
Studija iz 2005. govori da se radi o projektu za naselja Nin, Ninski Stanovi, Zaton, Privlaka i Vrsi. U studiji je navedeno, govori vrška načelnica Sandra Vukić, da za sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda postoji novija koncepcijska dokumentacija kojom je, međutim, detaljnije obuhvaćeno samo područje grada Nina. Koja i kakva je to koncepcija nemamo saznanja niti je itko o njoj govorio. Orijentacijski troškovi sustava Nin-Privlaka-Vrsi iznose 123 milijuna kuna, a za godišnje održavanje 5,4 milijuna kuna, dok je za sustav Poljica predviđeno 9,3 milijuna kuna za izgradnju s oko 245.000 kuna godišnje za održavanje.
– Postoje i nedoumice za TZ “Punta Velebit” Vrsi jer ninski Prostorni plan predviđa formiranje turističke zone dok dokument Usklađenje plana Zadarske županije s Uredbom o uređenju i zaštiti zaštićenog obalnog područja mora tu turističku zonu uopće ne spominje. Studija je temeljita, ali zahtijeva golema sredstva za realizaciju, kaže Vukić, dodajući da se u lokacijskoj dozvoli iz lipnja protekle godine podnositelja Grada Nina Vrsi obrađuju kao naselje Nina u rangu Žerave i Ninskih Stanova. U lokacijskoj dozvoli predstavnik Općine Privlaka je izjavio da se protivi predviđenoj lokaciji ispusta, kao i njegovu kapacitetu, što je konstatirano u zapisnik. Pitamo se što je s tim stavom i je li se promijenio jer nismo upoznati, pita se Vukić.
Riječ je o segmentu Jadranskog projekta “Čisti Jadran” kojim se rješava problem septičkih jama, a u kojem su lokalne uprave u Ninu, Privlaci i Vrsima, odnosno svi njihovi žitelji, dužni sudjelovati sa 30 posto zajedničkih vlastitih sredstava kroz povećanje cijene vode.
– Predviđa se povećanje cijene vode za 4 kune po metru kubičnom. Pored znatno skuplje vode stanovništvo bi snosilo i troškove kopanja kanala i priključka od kuća do glavne cijevi, objašnjava Vukić, dodajući da se na sastanku u Ninu krajem protekle godine izvješćuje Hrvatske vode pismom namjere kojim potvrđuje sudjelovanje u pripremi projekta za strukturne fondove EU i imenuje tim za koordinaciju: Jozo Mustać (Nin), Kristina Ljubičić (“Komio”) i Ive Surić (Privlaka). Pismo namjere potpisuju Ive Surić, Emil Ćurko i Ivica Stulić iz tvrtke “Komio”, a radi se o projektu u kojem bi trebala sudjelovati i Općina Vrsi. Štoviše, sva dokumentacija i planovi napravljeni su na taj način, navodi Vukić, dodajući da projekt mora biti transparentan i kad se budu znali svi pokazatelji proći širu javnu raspravu.
Zajednički tim
– Nositelj projekta ne može biti ‘Komio’ Nin već zajednička tvrtka sve tri jedinice lokalne samouprave s jasno definiranim pravilnikom o pravima i obvezama. Glavni cilj partnerskog sporazuma je iznaći način da ovoj kanalizacijski sustav bude održiv, odnosno isplativ. Ovaj projekt je, po mom mišljenju, još uvijek na razini ideje bez jasnih pokazatelja obuhvata, koštanja, financijskog opterećenja i do sada je bio vrlo netransparentan, a za projekt je dobivena lokacijska dozvola, pojašnjava Vukić.
– Shodno navedenom treba imenovati tim iz sve tri jedinice lokalne samouprave koji će u suradnji s Hrvatskim vodama ponuditi najbolja rješenja, revidirati postojeću dokumentaciju na način da sve tri jedinice lokalne samouprave zajednički sudjeluju u realizaciji i pripremi projekta. Potrebno je pripremiti i podatke o opterećenosti proračuna jedinica lokalne samouprave i stanovništva. Nakon toga išlo bi se na vijeća i kad to vijeća prihvate otvorila bio se javna rasprava, a jedinice lokalne samouprave mogle bi raspisati i referendum. Ovdje se radi o kapitalnom i važnom projektu, projektu koji puno košta i nije potrebno donositi odluke naprečac, mišljenja je Vukić napominjući pritom da o projektu koji će izravno utjecati na kućni budžet trebaju odlučiti građani.
– Kad sam došla do ovih saznanja, govori Vukić, nisam pristala u ‘šest očiju’ potpisati nešto što bi vodilo dugoročnom zaduženju i Općine Vrsi i svakog općinskog žitelja. Tražili smo i zajednički sastanak sva tri vijeća zajedno s predstavnicima Zadarske županije i Hrvatskih voda.
– Na sastanku u Ninu ispostavilo se da voditelji projekta ne mogu dati odgovor ni na jedno pitanje kao, primjerice, o cijeni, načinu financiranja, obvezama jedinica lokalne samouprave, obuhvatu, predviđenoj dinamici radova, provođenju javne nabave i drugo. Govorilo se samo o izradi projektne dokumentacije, a mi se pitamo na osnovi čega je onda dobivena lokacijska dozvola. Predstavnik Zadarske županije nije imao saznanja o projektu.
Pojedinci iz Nina i Privlake uz blagoslov predstavnika Hrvatskih voda nastoje provući tezu – potpišite, idemo u projekte koje ionako plaća država pa vi poslije možete odustati. Čija to država plaća projekte? Prije nego se potroši i jedna kuna za projekt mora biti jasno što taj projekt donosi i koji je očekivani krajnji rezultat.
– Kao načelnica ne odlučujem o ulasku ili neulasku u projekt. Odluka je na Općinskom vijeću općine Vrsi, koje je donijelo jednoglasne zaključke, zaključila je Sandra Vukić .