Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Trim staza preko Tustice iznad Sukošana s “pogledom od milijun dolara”

15.05.2018. 20:21
Trim staza  preko Tustice  iznad  Sukošana s  “pogledom od  milijun dolara”


Na zadovoljstvo rekreativaca, pješaka, trkača, biciklista i  zaljubljenika u prirodu na vrhu Tustice u Sukošanu u tijeku su radovi na  produljenju trim staze koja prolazi kroz nedirnutu prirodu, posljednju  oazu makije u kojoj raste i planika, po domaću magunja.
– Riječ je o nastavku radova na trim stazi čija je dosadašnja dužina iznosila 6,6 kilometara. Ukupna dužina trim staze nakon proljetnih radova  iznosit će 9,2 kilometara. Trim staza ide preko Tustice iznad Sukošana s  "pogledom od milijun dolara". S jedne strane pogled na more, Pašmanski kanal, otoke, Marinu Dalmacija i Sukošan, a na drugoj su strani Ravni  kotari, ističe Nikola Milošević, direktor Turističke zajednice Općine Sukošan.
Dok u predsezoni Općina Sukošan i Komunalno poduzeće Zlatna luka  d.o.o. uređuju plaže na sukošanskoj obali dugoj oko 9 kilometara, Turistička zajednica ogroman dio svojih aktivnosti prenijela je na Tusticu.
– U tijeku su završni, zahtjevni radovi na terenu od vrha Tustice do Goleše. Tu je nagib oko 30 posto, biciklisti i motoristi veliki oprez, upozorava Milošević dodajući kako će tu postaviti znakove.
Radove u visini od oko 100.000 kuna uz suglasnost Hrvatskih šuma financira Turistička zajednica, a izvodi ih obrt Ražnjević iz Polače.
– Zahvaljujući lobiranju načelnika Ante Martinca Hrvatske šume su  nam dozvolile da protupožarni put uredimo i koristimo za trim stazu koja će dodatnim uključenjem staze uz željezničku prugu od Krešanovih,  povrh groblja do hale bivše PZ Sukošanka te od debeljačkog vodovoda i  igrališta do brda Vrčevo te do administrativne granice sa Sv. Petrom na  Tustici u konačnici iznositi oko 20 kilometara i više, ističe Milošević zahvalivši pritom na potpori Martincu i ljudima iz Hrvatskim šumama,  Maršiću i Žagaru te lugaru Coliću.
Trim-bicilkistička staza u rekreacijske i turističke svrhe, naime, bit će  kružna, od Jadranske magistrale i Krešanovih uz željezničku prugu preko  Tustice do Goleše, Vrljice, Debeljaka i Makarske te do brda Vrčevo istočno od Debeljaka i iznad Glavice. Tek 1,5 kilometara po vrhu Tustice  nedostaje do Sv. Petra.
Nakon osam godina administracije, birokracije, mukotrpnog rada i lobiranja spasili smo Tusticu, zadnju oazu makije na Mediteranu. Nikad se  u životu nisam hvalio ali mi je ovo zasigurno najveći radni uspjeh, veći i  od onog kad sam kao rukovodeći u zadarskom Kepolu po Europi do Domovinskog rata i pretvorbe ugovarao milijunske poslove. Zaista sam zadovoljan i ponosan, kaže Milošević.
Sukošanska trim staza je obilježena brojnim tablama s likovima iz kultnog crtanog romana Alana Forda, likova Grupa TNT od Broja Jedan,  Alana Forda, Boba Rocka, Sir Olivera, Grunfa, Šefa i Jeremije.
– U tijeku je izrada izmjena i dopuna Prostornog plana Sukošan s kojim će se predviđen mega projekt, golf igralište iz Tustice dislocirati na  100 hektara površine na Gaju iznad Sukošana, ističe Milošević, prvi čovjek sukošanskog turizma.
Nakon što su prošle godine zabilježili oko 450.000 turističkih noćenja,  u Sukošanu ove godine vjeruju u još bolje turističke rezultate. Optimizam im daje i dobar start u predsezoni.
– Proteklu nedjelju ostvarili smo povijesni uspjeh Wings for Life World  Run 2018. Bilo je preko 80 volontera i 40-ak natjecanja. U Sukošanu je od  oko 8.000 natjecatelja završilo trku njih oko 3.000. U zaseoku Makarska  zajedno s Općinom počastili smo ih bogatim roštiljem, govori Miloševiš  ističući kako će se tradicionalni Magunja Trail Sukošan, ove godine  održati u rujnu.
Ovog ljeta ima tri velika jubileja koja će Turistička zajednica u suradnjii s Općinom svečarski proslaviti: 50. Trke tovara Memorijal kenje Viole, 20. Folklorna večer i 10. Brutedijada, dok će na fešti sv. Kasijana nastupati Rozga.1