Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića predstavljen projekt financijske i digitalne pismenosti

15.05.2018. 10:43
U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića predstavljen projekt financijske i digitalne pismenosti


U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića jučer je predstavljen projekt "(P)ostanimo financijsko i digitalno pismeni" u okviru kojega će se učenici upoznati s osnovama vođenja financija, kao i snalaženja u digitalnom svijetu.
– Projekt, vrijedan 1,5 milijuna kuna, namijenjen je kako učenicima, tako i profesorima za poboljšanje kompetentnosti. Neki dan su me učenici zaustavili kako bi mi zahvalili što mogu sudjelovati u projektu jer su zaista naučili nešto što mogu primijeniti u svakodnevnom životu, ispričao je Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića.
Istaknuo je kako će kroz dvije godine, koliko će trajati projekt, 80 učenika imati priliku naučiti kako, između ostalog, napraviti osobni proračun te ostale osnove financija, ali i snalaženja u digitalnom svijetu.
– Učenici će učiti o prihodu, rashodu, kako izraditi plan i kako ostvariti pozitivne financijske rezultate. Učit će o oblicima ulaganja – štednji, investicijskim fondovima, o kartičnom poslovanju, kreditiranju, dakle svim stvarima koje ih čekaju kad odrastu i osamostale se. Također, učit će o osnovama digitalnih računa, odnosno kako otvoriti i koristiti pojedine račune i kanale, pojasnio je Tomčić.
Dodao je kako je Strukovna škola Vice Vlatkovića još u travnju 2017. godine prijavila projekt "(P)ostanimo financijsko i digitalno pismeni" na Otvoreni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja na dostavu projektnih prijedloga "Unaprjeđenje pismenosti – temelj cjeloživotnog učenja" Europskog socijalnog fonda – Operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014.-2020. Nositelj projekta je Strukovna škola Vice Vlatkovića, a projektni partneri su: Srednja škola Gračac, Srednja škola Glina, Srednja škola Petrinja, Institut za razvoj obrazovanja i Obrtničko učilište.
Uz unaprjeđenje i podizanje financijske i digitalne pismenosti kroz projekt će se odraditi brojne edukacije, ali će se i opremiti škole, usavršavat će se odgojno-obrazovni djelatnici koji će uz rad s učenicima unaprijediti potencijal srednjih škola uključenih u projekt.
– Cilj projekta je formirati tim odgojno-obrazovnih djelatnika i educirati ga za provedbu izvannastavnih aktivnosti u okviru školskog kurikuluma koji je usmjeren na unaprjeđenje digitalne i financijske pismenosti kod učenika, istaknuo je Tomčić.
Dodao je kako će u projekt biti uključeno 80 učenika četiri srednje škole i 24 profesora.