Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Uskoro počinje izgradnja kuće za obitelj Dragaš iz Briševa

15.05.2019. 09:52
Uskoro počinje izgradnja kuće  za obitelj Dragaš iz Briševa


Prošlo je godinu dana otkako je danas 19-godišnja Laura  Dragaš iz Briševa javno progovorila o teškim uvjetima u kojima živi njezina i zatražila pomoć, a Općina Poličnik je tada na prijedlog načelnika i  saborskog zastupnika Davora Lončara osigurala zemljište na kojem bi se  za Laurinu obitelj izgradila kuća. Upravo toliko vremena trebalo je i nadležnim institucijama da konačno riješe dokumentaciju i osiguraju uvjete za realizaciju.
– Prošlog tjedna konačno je riješena sva papirologija vezana uz zemljište, a projektna dokumentacija i sve ostalo riješeni su još lani. Sada  treba sačekati još nekoliko dana da bi se mogla dokumentacija uputiti u  Središnji državni ured za obnovu  i stambeno zbrinjavanje kako bi oni  raspisali natječaj za izvođača radova. Lani smo rasčistili teren od raslinja  i svega što je tamo bilo, nakon čega je na teren izišao geodet i iskolčio ga,  a potom su izrađeni geodetski projekt i projekt za gradnju. Čim bude  odabran izvođač radova, građevinski radovi mogu započeti, kaže Lončar  dodajući kako se radi o zemljištu površine od cca. 650 metara četvornih  na ulazu u Briševo, nedaleko dječjeg vrtića.
Četveročlana obitelj Dragaš živi u neuvjetnoj starini koja nije njihovo  vlasništvo 1/1. Zbog toga im Općina ranije nije mogla urediti životni prostor, već je trebalo osigurati zemljište na kojem bi se gradila nova kuća.  Prostor u kojem žive zapravo su dvije odvojene prostorije – kuhinja i soba. U dvorištu im je improvizirani toalet, kao i spremnik za vodu s improviziranim sudoperom i lavandinom. Laurini majka i otac nezaposleni  su, pa ova obitelj godinama živi od skromne socijalne skrbi ili sezonskih  plaća koje su roditelji povremenim poslovima uspjeli zaraditi.
Nakon što je ova hrabra i vrijedna maturantica javno iznijela svoju  tešku životnu priču s apelom "tko može neka nam pomogne, a tko ne,  neka ne osuđuje", javili su se i brojni građani, udruge i institucije koji su  ovoj obitelji priskočili u pomoć novčanim donacijama, ali i svakodnevnim kućnim potrepštinama i hranom. Dragaši su svima izuzetno zahvalni, no siguran krov ipak im je najveća i dugotrajna pomoć, a Lauri i njezinoj mlađoj sestri svojevrsna odskočna daska da urede svoje živote, školuju se, zaposle i žive normalne živote. 
Načelnik Lončar obećao je i da će Općina ovoj obitelji financirati i sve  priključke na komunalnu infrastrukturu, kao i potrebne dozvole, a po  useljenju u podmirivanju računa za režije.