Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

DESET GODINA Posljednji zadarski rukometni bal

15.05.2020. 08:42


Bila je subota 15. svibnja 2010. Sve je bilo spremno za premijerligašku promociju rukometaša Zadar Slada kojima je domaća pobjeda protiv Arene jamčila plasman u društvo najboljih hrvatskih sastava (trebalo je još pobijediti u zadnjem kolu Slatinu u gostima što se smatralo formalnošću). Ipak, kako je napisao naš novinar Andrija Prović, ta je kišna subota isprala sve zadarske ambicije. Neriješen ishod (23:23) u infarktnom derbiju 25. kola Prve lige s Istrijanima gurnuo je »plave« na treće mjesto koje im je donijelo »drvenu medalju«, iza Gorice i Arene, novih članova Premijer lige. U prijevodu Zadrani su ostali »ispod crte«. Teško da je tada netko mogao predvidjeti da će to biti posljednji zadarski rukometni bal, jer samo godinu dana momčad je ispala iz Prve lige, a danas je u Drugoj ligi, odnosno trećem rangu, daleko od ozbiljnijeg približavanja Premijer ligi.


Prohujalo s Arenom
U sjajnoj atmosferi prepunih Mocira, koje rukometaši od tada više nisu uspjeli napuniti, Zadrani su protiv Arene u nekoliko navrata imali priliku kapitalizirati cjelosezonski trud. Međutim, iskusni gosti znali su iskoristiti četiri nerealizirana sedmerca, brojne promašene zicere i tehničke greške domaćih u prijelomnim trenutcima utakmice.
Kod rezultata 20:22, tri minute prije kraja, Ivan Buovac preuzeo je inicijativu te solo prodorima pokušavao reanimirati domaće. Ono što mu nije uspjelo u prvom, pošlo mu je za rukom u drugom naletu kada smanjuje na gol zaostatka. Nakon Breščićeva faula u napadu, miran je Marijan Bašić koji lucidno pogađa sa zemlje i najavljuje još dramatičniju završnicu. Do posljednjeg sudačkog zvižduka ostalo je točno dvije minute, a Areni je opet oduzeta lopta. Tomaševo probijanje najbolje koristi Šime Markić koji ulazi na crtu i posprema za 23:22. Slavica Bonić, trenerica Arene, zove minutu odmora, no nedugo potom i sreća je pomazila Zadar. U napadu gostujućih sudaraju se Breščić i Jovanović čime treći put za redom propuštaju priliku za realizaciju. No, na kraju su puno propustili Zadrani. Imali su napad, a samo 48 sekundi stajalo je između njih i pobjede. Očekivano, i Roko Paleka, trener domaćih, odlučio se za minutu odmora i posljednji savjet sedmorci koja još 36 sekundi mora zadržati loptu ili s novim golom riješiti sve dvojbe. Nažalost po mnogobrojne zadarske prijatelje rukometa, ništa od navedenog nije se dogodilo. Ubrzo im je sviran pasivan napad (9 sekundi do kraja), a Bašićevo kasno spuštanje lopte sankcionirano je isključenjem. S pet igrača u polju Slad se ne uspijeva obraniti, dok Osmić svojim jedinim golom, tri sekunde do isteka vremena, postavlja konačnih i Areni potrebnih 23:23.
– S maglom Tornadove koreografije izblijedio je i san o povratku Zadrana u elitni razred – napisao je Prović zaključivši kako je zadarska premijerligaška računica »prohujala s Arenom«.


Dolazak Ninčevića
A sezona je počela obećavajuće, dolasci Tomislava Balenta, Marijana Bašića, Šime Humbolta, Šime Markića, potom ostanak Anđela Žeravice te posebno angažman reprezentativca i povratnika Ivana Ninčevića bili su znak da Zadar ne stvara momčad s kojom bio samo životario u prvobeligaškom rangu. Upravo je dolazak Ninčević imao prizvuk senzacije, no »Kiler« se zadržao relativno kratko budući da je brzo pronašao novi angažman u inozemstvu. Ono što je za budućnost zadarskog rukometa pokazalo možda i važnijim od toga da momčad nije ušla u Premijer ligu je to što se nitko od mlađih igrača nije uspio ozbiljnije afirmirati. Zadar je lovio rezultat, ponekad kad je imao pobjedu u džepu već na poluvremenu tračao je i za gol razlikom, a to je mlade igrače sasvim udaljilo od prve sedmorice. Osim toga, po završetku sezone klupu su napustili Roko Paleka i Frane Kardum, mladi trenerski dvojac. I zato je šteta nakon Arenebila – višestruka!
 




Izjavili su nakon utakmice
Šime Humbolt, igrač Zadar Slada
– Previše neozbiljno smo ušli u izvođenje sedmeraca. Također, nedostajalo nam je i koncentracije u ključnim trenucima. Sve je to na kraju presudilo.
Ivan Buovac, igrač Zadar Slada
– Nažalost, mogla se osjetiti nervoza u našoj igri. U određenim trenucima kao da smo se uplašili. Uz sve to, moram priznati da nismo imali ni sreće.
Tomislav Balent, igrač Zadar Slada
– Nijanse su odlučivale. Utakmica se nije izgubila samo u posljednjih 10 sekundi, već ranije. Previše smo toga promašili. Želio bih zahvaliti svim navijačima na sjajnoj podršci tijekom cijele utakmice. Žao mi je što nismo uspjeli.
Roko Paleka, trener Zadra
– Previše smo se ispromašivali. Htijenja nam nije nedostajalo, 23 primljena gola govore o dobroj razini obrane, ali opet su nas koštale nerealizirane prilike. Ne preostaje mi ništa drugo nego čestitati Areni na odličnoj borbi i zasluženom bodu.
Slavica Bonić, trenerica Arene
– Utakmica je bila izrazito teška. No, uz nešto korektnije suđenje, smatram da bi Arena dobila tri, do pet golova razlike. Nije bio jednak kriterij, ipak uspjeli smo se vratiti u nekoliko navrata. Na kraju sam presretna s ovim bodom. Čestitala bih svojim igračima koji su uspjeli sačuvati živce koje sam ja definitivno izgubila.
 
ZADAR S.       23 (11)
ARENA J.       23 (9)


ZADAR – Dvorana Mocire. Gledatelja: 800. Suci: Ivan Klapež, Ivan Pervan (oba Trilj).


ZADAR SLAD: Balent (6 + 1), Cota, Vučković 2, Jerak, Peronja, Buovac 5, Miletić 1, Vidović 1, Galošić, Brkljača 4, Mijolović, Samaržija, Humbolt 1, Markić 2, Bašić 7 (4), Peša. Trener: Roko Paleka.
ARENA JADROGRAD: Badurina (17 + 4), Popović, Berček, Dobrila, Osmić 1, Barišić 3, Rožman, Bašić 3, Bonić, Breščić 3 (1), Tomašev 10 (1), Špac, Jukan, Ćopić, Deumić, Jovanović 3. Trenerica: Slavica Bonić.
Sedmerci: Zadar Slad 4 (8); Arena Jadrograd 2 (3).
Isključenja: Zadar Slad 8 minuta, Arena Jadrograd 14 minuta.
 


Tri remija s okusom poraza


Od 2005. do 2010. tri su domaća remija obilježila neuspješnu utrku Zadrana za ostankom ili ulaskom u Prvu (od 2008. Premijer) ligu. Osim spomenutih 23:23 protiv Arene, u sezoni 2004./05. dvoboj 12. kola Lige deset između Zadra i Gorice u Mocirama je završen rezultatom 27:27 i upravo je taj bod Zadru nedostajao da bi izbjegao ispadanje u kvalifikacije. Kasnije u tim kvalifikacijama Zadar u svojoj dvorani nije pobijedio Solin. Završilo je 26:26, a ostat će zapamćeno da je u posljednjim sekundama Josip Nekić uzdrmao gredu. Da je Nekić pogodio Zadar bi sezonu kasnije i dalje bio prvoligaš…