Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Osobnost je ono što čini mladog čovjeka izuzetnim

Autor: Sara Rogić

14.06.2010. 22:00
Osobnost je ono što čini mladog čovjeka izuzetnim

Foto: Filip BRALA



To dolazi iz njegove prirode, talenta, duhovnog obzorja. To „nešto” netko ima ili nema! Sve ostalo: snalaženje u prostoru, dijaloška forma, mehanika govora – to se da naučiti
Jasna Ančić, prvakinja zadarskog glumačkog ansambla, već neko vrijeme vodi glumačke radionice za mlade glumce, koji uz dobiveno znanje imaju priliku dobiti neku od uloga u produkcijama Hrvatkog narodnog kazališta Zadar. Bogato životno i glumačko iskustvo Ančić omogućuju da već u početku prepozna prave glumce i usmjeri ih na najbolji način prema budućem zanimanju.
Na pitanje ima li potencijala među mladim zadarskim glumcima s kojima radi, kaže:
– Naravno da je svaki moj odgovor na ovo i slična pitanja afirmativan, zato u ime svih naših predstava dopuštam sebi da već treću godinu „hodočastim” u izvorište njihovih talenata, u mozaik njihovih različitosti.
Jer, da nema tog potencijala, ja, kao mentor, mogu imati ne znam kakve zamisli ili ideje, ali ako se one ne prožmu snagom i mišlju tog mladog glumca, predstava će biti ispuhana imitacija loše ispričanog vica.
Koautorstvo svih nas čini kazalište autohtonim.
Većina glumaca koji polaze radionicu pokušat će upisati Kazališnu akademiju u Zagrebu. O broju polaznika koji će ostati u Zadru ovisi i datum neke nove predstave s mladim glumcima.
– Nikad ne zaboravljam na podatak na kojeg sam ponosna, da su naše dvije djevojke već vrijedne studentice zagrebačke i osječke akademije. Jedna je i pred magisterijem, a naša Paola Slavica upravo ovih dana polaže prijemni, te ćemo joj i preko vašeg lista držati „fige”. Već neko vrijeme razmišljam i o večeri poezije, koja bi sublimirala profesionalne glumce i mladu akviziciju. „Teštament” je zaokružio ciklus komedija, vrijeme je za dramu, jednočinke, vidjet ćemo… Sutra je novi dan!
Može li Ančić reći nešto o mladim glumcima; tko se najviše ističe te koji su ima žanrovi najinteresantniji?
– Osobnost je ono što čini mladog čovjeka izuzetnim, dolazi iz njegove prirode, talenta, duhovnog obzorja. To „nešto” netko ima ili nema! Sve ostalo: snalaženje u prostoru, dijaloška forma, mehanika govora – to se da naučiti. Ne bih rekla da ja nekoga „nešto” učim! Samo ih pokušavam uvjeriti da je u ovom „nevremenu od vremena” kazalište i dalje ostalo vrh ljudske kreativnosti, i da je izvorište toga u nama, ali pojedinačno.
Zato im sugeriram da nije važan žanr onoga što igraju, već njihovo ishodište, jer će u određenom trenutku Miro Gavran biti aktualniji Williama Shakespearea, ili Bobo Jelčić od Miroslava Krleže. Zato neću favorizirati nijednog studenta, jer su posebni upravo u svojoj različitosti. I baš takvi, mladi, pametni, talentirani i „neumreženi”, sigurno će u svojoj samosvojnosti naići na širom otvorena vrata!, ističe Ančić.