Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

SOCIJALNA SLIKA U svibnju više Zadrana pokucalo na vrata Centra za socijalnu skrb

15.06.2020. 10:02


Unatoč kriznom vremenu zbog situacije s koronavirusom, u Centru za socijalnu skrb Zadar u većini prava koja bi mogla ukazivati na sliku siromaštva, broj korisnika je smanjen. Nekoliko razloga je zašto je to tako – od revizije prava 2018. godine, preko rada na daljinu Centra za vrijeme izolacije, a i zbog toga što su oni koji su možda i dobili otkaz, u sljedećem mjesecu još imali prihod s posla… Ali indikativno je da broj zahtjeva u svibnju ipak raste i valja vidjeti što nosi predstojeće razdoblje. Same podatke i pojašnjenja dobili smo od ravnateljice Centra za socijalnu skrb, Martine Čuljak Jovančević. Navela je podatke za nadležnost zadarskog Centra, bez podružnica u Gračacu, Pagu i Obrovcu, i to za travanj ove godine, usporedo s travnjem prošle godine.


Smanjen broj korisnika prava
– Broj korisnika prava na zajamčenu minimalnu naknadu zaključno do 30. travnja 2019., iznosio je 674 korisnika, dok je u istom razdoblju 2020. godine iznosio 585, iz čega je razvidno da se broj korisnika smanjuje. Nadalje, broj jednokratnih naknada priznatih u navedenom razdoblju 2019., iznosio je 466, dok u 2020. iznosi 279, gdje se također bilježi smanjenje priznatog prava. Pravo na doplatak za pomoć i njegu u travnju 2019. imalo je 1509 korisnika dok je u istom razdoblju u 2020.g., broj korisnika iznosio 1500. Pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja u travnju prošle godine, imalo je 107 korisnika, dok je u istom razdoblju ove godine imalo 109 korisnika. Pravo na osobnu invalidninu u prošlogodišnjem travnju imalo je 787 korisnika, dok je u ovogodišnjem to pravo imalo njih 911, kazuje Čuljak Jovančević.
Kako navodi nadalje, pomoć u kući, kao socijalna usluga koja se priznaje starijoj osobi kojoj je prema procjeni Centra za socijalnu skrb potrebna pomoć druge osobe, u 2020., s obzirom na isti period 2019. bilježi neznatni broj smanjenja za 5 korisnika. Socijalna usluga boravka također bilježi neznatan broj smanjena za svega 1 korisnika, dok je broj korisnika koji su ostvarili pravo na socijalnu uslugu smještaja pao s 371 korisnika u 2019. godini na 341 korisnika u ovoj godini.
– Iz svega navedenoga proizlazi da broj korisnika prava iz sustava socijalne skrbi opada, prvenstveno zbog činjenice da je CZSS Zadar, sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi, koji je stupio na snagu 1. travnja 2018. godine., pokrenuo reviziju u 2018. godini. Tada je određeni broj korisnika zbog promijenjenih životnih okolnosti (prihodovnog cenzusa kućanstva, težine oštećenja zdravlja, broja članova kućanstva) izgubio pravo, priča Čuljak Jovančević.


Korona i statistika
Osim toga, Centar za socijalnu skrb Zadar je, sukladno odluci Stožera civilne zaštite RH te preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od 25. ožujka imalo posebnu organizaciju rada.
Kako govori ravnateljica, rad je bio organiziran s minimalnim brojem zaposlenika koji su nužni za obavljanje djelatnosti kako bi se smanjili rizici za zdravstvenu sigurnost korisnika i djelatnika. Sva komunikacija s korisnicima odvijala se putem telefona, maila ili pisanim putem, osim korisnika koji su dolazili zbog žurnih i neodgodivih razloga.
– Kako su se korisnici i građani pridržavali propisanih mjera vezano za COVID 19, Centar bilježi manji broj zahtjeva u ožujku i travnju 2020.godine. Vidljivo je da je broj zaprimljenih zahtjeva u svibnju 2020. povećan. Posljedice nastale zbog COVIDA 19, koji je uzrokovao povećan broj nezaposlenih, statistički podaci iz travnja 2020.godine., vezano za pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, ne mogu prikazati stvarno stanje. Razog tome je što osobe koje su ostale bez radnog mjesta u travnju i ostvaruju prihod u istom mjesecu koji je veći od iznosa osnovice propisane Zakonom o socijalnoj skrbi, nisu mogle ostvariti pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, čiji su uvjeti propisani odredbama Zakona o socijalnoj skrbi.
Također želimo naglasiti da statistički podaci za svibanj 2020. godine. još nisu obrađeni, ali je vidljivo njihovo povećanje, prema podacima iz broja zaprimljenih predmeta, zaključuje Čuljak Jovančević.
 
 




Sedam parova na pripremama za posvajanje


Na pitanja o podacima s područja obiteljskog prava, ravnateljica nam je dostavila podatke Odjela za djecu i mladež te kratko izvješće podružnice CZSS-a Obiteljskog centra, za 2019. godinu.
– Vezano za postupanje Odjela za djecu, mladež i obitelj, koji postupa sukladno odredbama Obiteljskog zakona, nije evidentirano povećanje broja prijava nasilja u obitelji u odnosu na isti period 2019.godine., također je proveden manji broj obiteljskih savjetovanja prije postupka razvoda braka.
U Obiteljskom centru u prošloj godini odrađena su dva ciklusa pripreme potencijalnih posvojitelja (u trajanju od 40 sati svaka) na kojima je sudjelovalo 14 korisnika (sedam parova). Također, održan je jedan ciklus edukacije i osposobljavanja udomitelja (20 sati) na kojoj je sudjelovalo 14 korisnika.
Djelatnice Obiteljskog centra, u razdoblju od ožujka do lipnja 2019. godine, održale su 15 radionica programa »Rastimo zajedno i mi«. Program je namijenjen roditeljima koji podižu djecu u zahtjevnijim okolnostima koje otežavaju roditeljstvo i zadovoljavanje potreba njihove djece predškolske dobi. Na radionicama je sudjelovalo pet roditelja i šestero djece.
Također, tijekom 2019. godine izdana su dva rješenja za obavljanje poslova dadilja, navodi Čuljak Jovančević.