Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Finale je bilo pravi »show program«!

15.06.2021. 06:47


Nakon početnih 2-0 u finalnoj seriji protiv Splita i vodstva 10:26 u trećoj utakmici na Gripama izgledalo je da će Zadrani novi naslov prvaka Hrvatske proslaviti još krajem svibnja. Pokazalo se to preuranjenim zaključkom jer su »Žuti« u nastavku susreta podigli intenzitet igre i malo po malo istopili zaostatak, vrativši utakmicu u egal. Ipak, jedan od posljednjih napada pripao je Mršićevim momcima, a loptu je u svoje ruke uzeo Martin Junaković i, alkarskim rječnikom, pogodio »u ništa«. Domaćini su na koncu u produžetku stigli do pobjede koja ih je napunila samopouzdanjem i bez većih poteškoća dobili četvrtu utakmicu, nakon čega se karavana vratila na Višnjik. A tamo smo gledali »jednosmjeran promet«.
– Serija je bila dostojna finala. Koliko god smo bili blizu da posao završimo u tri utakmice, od čega nas je dijelio samo moj šut na Gripama, mislim da takav ishod ne bi bio realan. Finalne serije su takve, što smo nebrojeno puta mogli vidjeti u svim sportovima. Uzmimo samo primjer ovogodišnjeg finala prvenstva Hrvatske u vaterpolu između Juga i Mladosti gdje su Zagrepčani preokrenuli početni zaostatak i s 3-2 osvojili naslov. Split je odigrao dvije vrhunske utakmice na domaćem terenu i vratio se u igru, izborivši »majstoricu«, no u svlačionici smo unatoč tome bili samouvjereni, tim više što smo znali da ćemo imati podršku navijača. Znali smo da smo u takvoj atmosferi apsolutni favoriti, naravno pod uvjetom na parketu sprovedemo ono što smo se dogovorili, u čemu nismo uspjeli na Gripama. Zašto? Možda smo se malo opustili, možda smo u glavama već bili prvaci, ali nije neobično da se stvari okrenu u serijama koje se igraju na tri pobjede – kazao je u uvodu Martin Junaković.


Pozitivna nervoza
Premda su Splićani nadoknadili veliki zaostatak i poravnali na 2-2, na Višnjiku nije bilo bojazni po pitanju konačnog ishoda.
– Atmosfera u svlačionici je bila odlična. U svakom trenutku smo znali što trebamo raditi kako bismo došli do naslova. Bili smo svjesni gdje smo griješili u Splitu i znali smo što nam je činiti kako bismo to ispravili. Vladala je pozitivna nervoza i svi smo jedva čekali da iziđemo na parket i vratimo naslov u Zadar – dodao je 27-godišnji Šibenčanin.
A na parketu je uslijedio pravi košarkaški spektakl. Nakon početnog »naštimavanja instrumenata« Mršićevi momci su krenuli u nalet koji nije stao sve do samog kraja utakmice. Pri tome su imali i veliku potporu s tribina na kojima se, svim epidemiološkim mjerama unatoč, natiskalo nekoliko tisuća gledatelja. Kakav je bio osjećaj izaći na teren i vidjeti navijače nakon toliko mjeseci čekanja?
– Show program! Svi smo bili pod dojmom i publika nam je uistinu dala dodatnu energiju i snagu na parketu. Nevjerojatan osjećaj je bio gledati kako rijeka ljudi ulazi kroz jedna vrata i da se u samo tri minute broj gledatelja na tribinama popeo s nekoliko stotina na nekoliko tisuća. Zasigurno nešto što ću dugo pamtiti – otkrio je Junaković.


Doza samokritike
Nakon »lavine« na parketu uslijedila je i »lavina« na Narodnom trgu. Nebrojeno mnoštvo slilo se na središnju točku svih zadarskih košarkaških proslava. Baklje su gorile, pjesma se orila, a na covid su, barem u toj noći, svi zaboravili.
– Bilo je za očekivati da će proslava biti na toj razini, tim više znamo li da se na nju čekalo gotovo 13 godina. Prvenstvo je ipak posebna stvar, a kada ga se spoji s kupom i osvoji dvostruka kruna onda je to događaj za pamćenje. Svi znamo kakve su mjere i koliko to već traje, ali jednako tako sam znao gdje živim i kako Zadrani gledaju na košarku te sam zaista očekivao sličnu proslavu. Možda je strancima bilo malo iznenađenje, ali bilo je za očekivati da nikakve mjere i zabrane tu večer neće biti bitne – priznao je dvostruki šampion sa Zadrom.
Na momčadskom planu godina je teško mogla biti bolja. Kraj dva trofeja i ostanka u ABA ligi ne valja »tražiti kruha kraj pogače«, no kada se dotakne individualnih izdanja Junaković je s pravom nešto kritičniji.
– Kada napravim rezime čitave sezone, u dosta situacija sam mogao i trebao bolje. Bio sam u ulozi rezerve i nije mi bio problem igrati manje minuta i uzimati manje šutova, no kako se nekoliko puta mijenjao trener trebalo je vremena da stvari sjednu na svoje mjesto i da shvatim što se točno traži od mene u tih petnaestak minuta koliko sam provodio na parketu. Mogao sam bolje, ali kada podvučem crtu zadovoljan sam. Kada osvojiš dvostruku krunu i nakon tko zna koliko godina bez većeg stresa ostaneš u ABA ligi – onda je sezona uspješna, a kada je sezona uspješna znači da su stvari funkcionirale kako treba i moraš biti zadovoljan – zaključio je Junaković.




Nastavak suradnje ovisi o klubu
Nakon završetka naporne sezone Junaković je s obitelji otišao u Zagreb na, kako je to sam kazao, kraći »izlet«. Plan je odmoriti se prije nastavka s treninzima i početka priprema za novu sezonu. U dresu Zadra ili nekog drugog kluba, tek treba vidjeti…
– Treba sačekati kako će se stvari rasplesti i hoće li se nastaviti suradnja sa Zadrom. Klub ima opciju »plus jedan« koju treba aktivirati do određenog datuma ako želi nastaviti suradnju pod unaprijed dogovorenim uvjetima. Što se mene tiče, i dalje bih ostao na Višnjiku, no treba vidjeti u kojem će smjeru klub krenuti – otkrio je Junaković.