Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Okupili se u spomen svih onih koji su stradali tog kobnog dana

15.06.2021. 10:35


U organizaciji Udruge 1. A Satnije 113. brigade ZNG-a i Grada Biograda na Moru na plaži Soline prigodnim obraćanjem, polaganjem svijeća, paljenjem svijeća i molitvom kod spomen-obilježja odana je počast hrvatskim braniteljima Karlu Paiću iz Skradina, Marijanu Puliću iz Bičana kod Skradina i Jozi Tomiću iz Širokog Brijega u susjednoj BiH, pripadnicima Specijalnih postrojbi Glavnog stožera HV-a, te civilima Lidiji Vrankulj iz Polače i Danijeli Vidaković iz Biograda koje su na tom mjestu 14. lipnja 1993. godine ničim izazvani ubili pobunjeni Srbi tijekom napada na ovaj hrvatski kraljevski grad raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, s tzv. zvončićima. Osmero sasvim nedužnih je bilo teško ranjeno.
Obred blagoslova je predvodio don Nikola Tokić, župnik sv. Ivana na biogradskoj Kosi-Torovima.


U crno zavijeno pet obitelji
– Prije 28 godina na ovaj nemili dan dogodila se velika tragedija, s privremenog okupiranog područja Republike Hrvatske neprijateljske snage izvršile napad te ispalile dvije rakete s pirotehničkim punjenjem tzv. zvončićima. Stravičan zločin, u tisućinki sekunde u crno je zavijeno petero obitelji. Mi smo se okupili kako bismo priznali bol svim obiteljima koje su doživjele veliku traumu tog kobnog 14. lipnja 1993. godine, kazao je Dragan Toljan zvani Tetejac, predsjednik Udruge, te je nastavio:
– Agresor nije birao niti sredstva niti ciljeve, niti se držao bilo kakvog ratnog prava i običaja u odnosu na civilno pučanstvo. Brutalan napad na civile do danas je ostao nekažnjen, ali i nedovoljno ispričan, naglasio je Toljan.
Pritom je rekao kako su »ova naša ratna braća težila svojoj osobnoj sreći i slobodi, željeli su usrećiti svoje najbliže u obitelji i u hrvatskom narodu.«
Čovjek bez ljubavi prestao bi biti čovjek, ostao bi bez obitelji, nacije, vjere, postao bi osoba bez identiteta i smisla života. Zato je naša sveta dužnost prisjećati se njihove ljubavi i žrtve za prijatelje i Domovinu kroz zahvalnost i molitve koje su jače od vremena koje prolazi, rekao je legendarni Tetejac.


Čuvanje uspomene na poginule
– S ovakvih mjesta treba poslati dvije jasne poruke. Prva je našim mladima: »nigdje na svijetu nećete imati ovakvu slobodu, nigdje nećete naći drugu Domovinu, ona je tu, nismo je kupili ali smo je skupo platili, nažalost, najviše životima mladih ljudi u to vrijeme iako je bilo teže i izazovnije nego vama. Znali smo gdje je Njemačka i Irska, ipak smo ostali tu«, zaključio je Tetejac.
Cvijeće je položilo i svijeće zapalilo 20-ak izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata te izaslanstvo Biograda predvođeno gradonačelnikom Ivanom Knezom.
– Poruka onima koji su napravili ovaj zločin: »čuvajući uspomenu na našu poginulu braću odgajamo našu da nikoga ne mrze, ali isto tako da brane svoj dom ako bude trebalo«, poručio je Tomislav Božić, predsjednik Udruge dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90 – 91.




Priču o poginulima pokrenuo Zadarski list
Prije osam godina Zadarski list je prvi oživio stravičnu ratnu priču s biogradskih Solina i lavina je nezaustavljivo krenula. Priča je urodila plodom, poticajem Udruge 1. A. satnije 113. brigade Šibenik i pod pokroviteljstvom Grada Biograda na Moru na velikoj kamenoj stijeni 2019. podignuto je monumentalno spomen obilježje sa slikama poginulih hrvatskih vitezova i civila. Slova je uklesao Marijan Gverić Misaljević, klesar iz Knina.