Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pod »Veselim oblačićem« u trudnoći, na porodu i nakon njega

15.06.2021. 12:51


»Veseli oblačić« postoji od 2013. godine i ženama nudi kompletnu njegu, pomoć i savjete u svim aspektima trudnoće, poroda te brige za novorođenčad, ali i za majke. Razgovarali smo s Evom Gerner, osnivačicom »Veselog oblačića« te njezinim suradnicama, Ivanom Mamić, Ivanom Menciger i Ivanom Dumanić, koje svaka na svoj način pomažu roditeljima da što bolje brinu za svoju bebu, ali i za sebe.
– U vremenu pandemije nam je bilo vrlo teško jer smo jedno vrijeme morali biti zatvoreni. Otkada smo ponovno otvorili, sve radimo u skladu s epidemiološkim mjerama. Nudimo i individualna i online savjetovanja, naročito za one žene kojima nije ugodno družiti se u skupinama, objašnjava Menciger, dok Mamić ističe kako su iznimno zadovoljne komentarima.
– Dobivamo vrlo pozitivne komentare sa svih strana. Žene nam se često nakon poroda javljaju i kako bi nam zahvalile i kako bi nas upitale za savjete, a mi im odmah odgovorimo. U radionicama se sve češće traži mjesto više, zaključuje Mamić.


U Zadru dvije doule
Eva Gerner, primalja po struci, kroz svoj rad i djelovanje ženama želi pružiti potporu i znanje u svim aspektima života.
– Cilj mi je ženama, ali i cijelim obiteljima pružiti njegu i potporu tijekom trudnoće, ali i nakon poroda. Zajedno sa svojim kolegicama radim radionice za trudnice na kojima ih učimo i osvijestimo koja su njihova prava i mogućnosti. Iz svog primaljskog pogleda, učim ih kakav porod može biti, dajem im savjete i podršku oko poroda i cilj mi je vratiti porod u ženine ruke, objašnjava Gerner.
Ivana Mamić jedna je od rijetkih osoba u Zadarskoj županiji koja radi kao doula te ženama pomaže tijekom trudnoće i poroda. Važno je naglasiti da doula ne obavlja porod, te kako je prisutna na porodu isključivo kao podrška ženi i obitelji.
– Radim kao doula, a obavljam i masaže i vježbe za trudnice. Doula pruža podršku ženama tijekom trudnoće, na porodu i nakon njega. Ta pomoć je informativna, fizička, emocionalna i psihička. U svom se radu prvenstveno baziram na period trudnoće i poroda, kaže Mamić i objašnjava svoj proces rada.
– Trudnica me angažira za vrijeme trudnoće te se kroz susrete prije poroda upoznajemo i pripremamo za porod, odgovaram na sva njezina pitanja te prolazimo kroz tehnike disanja i položaje na porodu. Kada me nazove da je porod počeo, dolazim kod nje kući, te joj pomažem masažom, zagrljajem, pazim na dovoljan unos tekućine ili jednostavno budem uz par i pružam im sigurnost, do odlaska u rodilište, govori Mamić, te dodaje kako istovremeno radi s maksimalno tri žene mjesečno.
– Srećom, u Zadru ima još jedna doula, koja polako postaje aktivna te mi je ona pomogla u situaciji kada su mi dvije klijentice istovremeno išle na porod. Klijentice su mi i mlade žene, koje prvi puta postaju majke, ali i iskusnije majke koje zbog neke traume iz prijašnjeg poroda trebaju potporu doule i pozitivno iskustvo poroda, priča Mamić.


Prva postpartum doula
Ivana Menciger, primalja i viša medicinska sestra, prva je postpartum doula u Zadarskoj županiji, te se specijalizirala za period nakon poroda. Ženama pomaže raznim savjetima, ali i obavljanjem svakodnevnih obveza.
– Već 14 godina radim sa ženama u razdoblju nakon poroda. Majke informiram o pravilnom dojenju, njezi i higijeni novorođenčeta i skrbi majke nakon poroda. Ženama u Zadru želimo pokazati da imaju mogućnosti ostvariti napredak u skrbi nakon poroda jer je još uvijek prevalentno mišljenje da se žena brzo nakon poroda može oporaviti, objašnjava Menciger i dodaje kako se žene, neovisno o tome jesu li postale majke prvi put ili ne, često same ne mogu snaći u razdoblju nakon poroda.
– Osobina postpartum doule je da, između ostalog, ponekad obavlja vrlo jednostavne zadatke, kao što je nabava namirnica, organiziranje čuvanja starije djece ili kupanje novorođenčeta, navodi Menciger.
Ivana Dumanić savjetnica je za pravilno nošenje beba te parovima pomaže u odabiru nosiljke koja će najbolje odgovarati i bebi i roditeljima.
– Prva sam u Zadarskoj županiji koja roditeljima pruža potporu i informacije o tome kako pravilno nositi bebu. Moj dio rada odnosi se na to da roditeljima pružim priliku da isprobaju nekoliko nosiljki i marama. Zahvaljujući svojim kolegicama dobila sam prostor gdje parovi mogu doći, isprobati nosiljke te odabrati onu koja im najbolje odgovara, kaže Dumanić i ističe kako nudi i individualna savjetovanja koja se mogu održavati uživo i online.
– Organiziram i druženja za roditelje, na kojima mogu razgovarati o svemu vezanom za odgoj djece i život u obitelji. U sklopu Veselog oblačića djeluje i Zadroteka, gdje parovi mogu iznajmiti nosiljke. Važno je da roditelji znaju da se imaju kome obratiti za pomoć, jer se često događa da očevi mnogo rade, a da su majke same s djecom, tako da nosiljke služe kao opcija za lakšu brigu o novorođenčetu, ukoliko roditelji imaju i drugu djecu o kojoj treba brinuti ili puno obaveza za obaviti, ističe Dumanić i dodaje kako je sve veći interes za ovakvom vrstom usluge.




Znakovni jezik za bebe
Ove četiri mame za cilj imaju da roditeljima pokažu da nisu sami te kako uvijek mogu doći i bez straha tražiti pomoć i informacije, pitati nešto što ne razumiju jer im tim Veselog oblačića uvijek na raspolaganju, spreman dati svijet i pomoći.
– Fokusirana sam i na baby masaže te roditelje učim zašto i kako masirati svoju bebu. Masažama se postiže da beba ima manje grčeva, da bude mirnija i bolje spava. Bebu se može početi masirati odmah po dolasku iz rodilišta, ali najčešće tečaj krene kada je beba stara oko dva mjeseca, kaže Gerner, dok Mamić ističe kako mame koje dolaze na njihove radionice stvore krug mama koje imaju slične probleme i iskustva, što je vrlo važno.
– Nadam se da ću na jesen početi i s tečajem znakovnoga jezika za bebe. Roditelje učimo oko 100-tinjak znakova, koje pokazuju bebi jer bebe lakše shvaćaju glasove, a pošto roditelji znakove poprate objašnjenjem to djeci pomaže kod procesa učenja govorenja. Naime, bebe nauče znak brže nego izgovarati riječi. Takvi se tečajevi provode s djecom od oko šest mjeseci kod kojih se već nakon dva mjeseca može primijetiti da polako počinju razumijevati i koristiti znakove, objašnjava Gerner i dodaje kako nudi i masažu abdomena za žene nakon poroda. Ona traje oko 60 minuta. Masaža nije namijenjena samo ženama koje su rodile te možda imale neke probleme tijekom poroda, već i ženama koje imaju problema s plodnošću.
Psihološka potpora i podrška su vrlo bitne, jer žene međusobno najčešće dijele loša iskustva. Važno je informirati se i steći pozitivnu sliku o iskustvu poroda.
– Ono što mi stalno ponavljamo jest da ako je sve u redu s mamom i bebom, porod može teći svojim prirodnim tijekom. Ukoliko problem zaista postoji, tu nastupaju zdravstveni djelatnici, jer cilj je svima jednak – zdrava beba, ali i zdrava mama, bez trauma od poroda, kaže Mamić i objašnjava proces psihološke podrške ženama.


Termin poroda
– Ukoliko je neka žena imala negativno iskustvo na ranijem porodu, najprije s njom porazgovaram, kako bismo utvrdili što je točno pošlo krivo. Ako je problem znatan te ako smatram kako ja sama to ne mogu riješiti, uputim je na stručnu pomoć. Zasada nisam imala slučajeva gdje su moje klijentice imale neko izrazito traumatično i negativno iskustvo, kaže Mamić te ukazuje i na promjene u zdravstvenom sustavu.
– Ranije se često previše pozornosti posvećivalo terminu poroda koji bi često bio okidač za induciranje poroda, a jedna intervencija često vodi do niza drugih intervencija koje rezultiraju, primjerice, carskim rezom. Danas je situacija malo drugačija jer su žene sklonije potražiti i drugo mišljenje te dobiti podršku liječnika da se, uz redoviti nadzor djeteta može čekati da porod počne spontano i prirodno, onda kada je beba spremna, objašnjava Mamić te dodaje kako na vježbama za trudnice imaju grupu od maksimalno pet žena.
– Najčešće izvodimo klasične vježbe i pripreme za porod. Baziramo se na vježbe za zdjelično dno, učimo pravilno disati i opustiti se. Na kraju pokazujem vježbe rastezanja, razne poze za porod i odmaranje. Puno trudnica se krivo podiže iz ležećeg položaja, na što obraćam više pozornosti i nudim puno savjeta, kao što su i savjeti o tome kako obavljati svakodnevne aktivnosti, bez da ozlijede leđa, kaže Mamić.


Sudjelovanje očeva
Kao savjetnica za nošenje beba, mogu reći da mi često dolaze parovi s idejom da otac kratko pričuva bebu dok majka isprobava nosiljke, ali ono što se najčešće dogodi jest da se i on zainteresira za nošenje bebe i sam isproba nosiljke, kaže Dumanić.
– Što se tiče razdoblja nakon poroda, sve je više očeva koji žele pomoći majkama, isprva je to tiha podrška, ali se i oni postupno sve više educiraju i uče o tome kako i malim gestama olakšati svakodnevicu novim majkama. Očevi sve više pomažu pri kupanju i hranjenju, noćima se bude i u smjenama brinu za bebu. Očevi više nisu samo mirni statisti, već aktivno žele sudjelovati u odgoju djece, kaže Menciger.
– Takve su promjene najviše uočljive na našim radionicama za parove, gdje očevi nauče kako partnericama pomoći na porodu, ali i tijekom trudnoće. Muškarce savjetujemo o tome koje je njihovo mjesto u procesu poroda te kako biti podrška ženama i nakon poroda.
– Kroz vrijeme, kada su obitelji bile velike, uvijek je postojala neka žena u obitelji koja bi majci pomogla i objasnila joj kako se brinuti za novorođenče. Selo je zaista odgajalo dijete. Pošto su ljudi sada više udaljeni te se najčešće drže svoje nuklearne obitelji, pomoć i potpora su izrazito potrebni jer je važno da tranzicija iz dvojnog u višečlano kućanstvo bude što bezbolnija, zaključuje Menciger.