Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Vatrogasci se bore sa širenjem vatre na zgradama u centru grada

15.06.2021. 13:16


I nekoliko sati nakon što je buknuo požar u zgradi na Narodnom trgu, vatrogasci se još uvijek bore s gašenjem, a procjenjuje se kako je šteta na zgradi velika. 


Vatrogasci su na mjesto nesreće došli kratko nakon dojave te su odmah započeli s gašenjem i evakuacijom stanovnika u zgradi, od kojih su mnogi starije životne dobi. 


Jednoj je starijoj gospođi trebala pomoć da izađe, a potom su joj sugrađani priskočili u pomoć. Drugi su stanari uplašeno i ubrzano izlazili iz stanova i ureda.
– Žena je počela vikati, vjerojatno je požar izazvalo iskrenje neke instalacije. Frckale su iskre, odjednom je počelo dimiti, padali su komadići izgorenih stvari. Ljudi su me izvukli van. Da nisu, ugušila bih se od dima, prepričava Barbara Mijailović, zaposlenica trgovine koja se nalazi točno ispod gorućeg stana koji se nalazi na prvoj etaži i prvi su susjed ateljeu Foto Maričić.
Barbara je, kako kaže, u šoku, sve se dogodilo tijekom nekoliko sekundi.
– Zvala sam 112, trčala kolegicama. Ne znamo je li nekoga bilo gore. Rekli su nam da se udaljimo zbog plinske boce, dodaje.
Stanarku iste ulice, Rosandu Cicvarić, dočekao je neugodan prizor pri povratku kući.
– Vidila sam kola, vidila sam dim, ali zahvaćeni dio nisam uočila sve dok mi komad nije pao na glavu. Vikali su mi da se maknem, sve se to brzo dogodilo, saznajemo od Cicvarić.
Gradonačelnik Branko Dukić i njegov zamjenik Ante Babić pridružili su se okupljenima.
Očevidom će se otkriti uzroci i okolnosti nemilog događaja.
Požar je izbio u jednom stanu, te je zahvatio još nekoliko stanova i poslovnih prostora te potkrovlje. Vatrogasci su obuzdali širenje vatre na prvom i drugom katu, ali plamen još uvijek tinja i širi se među drvenom konstrukcijom zgrade iz 14. stoljeća, potvrdio je Hini Željko Šoša, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar.
Na terenu su 23 vatrogasca s devet vozila i kako najavljuje zapovjednik Šoša, gasit će se cijeli dan i noć jer je riječ o starim, suhim drvenim gredama, trstici i drvenim podovima.
– Cijeli je Poluotok praktički požarna zona, moramo lokalizirati vatru da ne zahvati susjedni krov u Ulici Mihovila Klaića i da se ne širi dalje. Svi stanari su evakuirani i prije našeg dolaska. U zgradi koja gori i susjednim kućama više nema nikoga, dodao je Šoša.